Óriási égés lett, és be is zárt Brüsszel saját Twittere

2024. május 10. 08:58

Az Európai Bizottság úgy vélte, jó ötlet lesz megmutatni Európának, hogy a gonosz Elon Musk platformján, az X-en kívül van más alternatíva. Létre is hozták az oldalt – amelyre két év alatt mindössze negyvenen regisztráltak. Az égést Brüsszelben sikerként kommunikálták, majd gyorsan lehúzták a rolót.

2024. május 10. 08:58
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Nagyon kínos történetté vált, így május 18-án megölik az Európai Unió Twitter-klónját, az EU Voice-ot. A közösségi platformra – amelyről nem véletlenül nem hallott senki – két év alatt mindössze negyven uniós képviselő és intézmény regisztrált, a dicső halál bejelentésének pillanatában, vagyis április végén mindössze tizennyolc aktív felhasználóval büszkélkedhetett. (Izgalmas viták folyhattak ott.)  

Vicc, amíg vicc 

Pedig Brüsszel nagyon is komolyan gondolta a dolgot: miután úgy elborzadt Elon Musk Twitter-felvásárlás utáni szavaitól a véleménynyilvánítás és a szólásszabadság fontosságáról, hogy azóta is fenyegeti és öncenzúrára akarja kötelezni az azóta X néven futó platform vezérét. Így aztán virtuális atombombaként úgy vélte, létrehozza az EU-komfort, uniformisba burkolt ellenoldalt, amelyet frappánsan és fantáziadúsan EU Voice-nak nevezett el valaki, akinek ez a dolga.  

A közösségi oldalról éppen csak a közösség hiányzott, 

a sok száz EU-s képviselő, intézményi kommunikátor, diplomata közül gyakorlatilag senki nem vette komolyan az X-ellenes platformot, 

és bőszen nyomultak és nyomulnak tovább magán az X-en. Még a véresszájú Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogi biztosa is az X-en fenyegette az X-et – biztos, ami biztos, ott többen olvassák. 

Az EU Voice annyira gagyi volt, és annyira senkit nem érdekelt, hogy a kivégzése teljesen egyértelművé vált, a kérdés inkább az, miért húzták-halasztották a kegyelemgolyó kilövését két évig. Amikor néhány nappal ezelőtt bejelentették az eutanáziát, nem mindennapi módon tették: az Európai Bizottság sikertörténetként kommunikálta az oldal működését, és bejelentette, most aztán jól megmutatta mindenkinek, hogy bármikor képes alternatív megoldást ajánlani a renitenskedő, nem Brüsszel szája íze szerint kommunikáló közösségi platformokra.  

Ezt is ajánljuk a témában

Profik a homokozóban 

Valószínűleg Wojciech Wiewiórowski európai adatvédelmi biztos is harsányan felröhögött, amikor elolvasta a sajtóosztálya által összetákolt búcsúközleményt, amelyben bejelentette az EU Voice halálhírét. Mint írta: a közösségi platform kezdetben csak egy évre volt tervezve, de „annyira sikeres volt”, hogy kettő lett belőle.  

„Büszke vagyok a projekt sikerére, különös tekintettel a rendelkezésünkre álló korlátozott erőforrásokra” – lelkendezett, majd szomorúan hozzátette, hogy sajnos 

az EU „képtelen volt teljes tulajdonjogot szerezni a szerverek üzemeltetése felett, így nem tudta olyan magas színvonalon fenntartani a platformot, amelyet a felhasználók megérdemeltek volna”,

így az oldal lelövése mellett döntöttek.  

Az Európai Bizottság egyébként globális technológiai szabályozóként igyekszik feltüntetni magát, és kell-e több bizonyíték, hogy ez így is van?  

Az EB adatvédelmi biztosa egyébként arra a kérdésre már nem kívánt reagálni, hogy mennyibe került ez az ízig-vérig brüsszelien dilettáns munka az adófizetőknek. Pedig jó lenne tudni, mennyit fizettünk a homokozólapátokért annak a tucatnyi gyerkőcnek a játszótéren. Csak úgy, a sokat hangoztatott átláthatóság jegyében. 

*** 

Kapcsolódó: 

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­­g­a­­z­i n­­i­­­m­f­­­o­m­á­­­n­­i­­á­k­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
iphone-3
2024. május 10. 10:57
Brüsszelt is be kellene zárni örökre. ÉLJEN A BRICS
valerian-0
2024. május 10. 10:55
"Az égést Brüsszelben sikerként kommunikálták" - ezt csinálták a kommunisták is mindég. Tagadhatatlan, hogy a kommunizmus csak központott váltott. És sokkal gonoszabb, kegyetlenebb és alattomosabb lett.
julius68-2
2024. május 10. 09:49
Az EU vezetése egyre inkább, a letűnt kommunista vezetők, öntömjénező stílusát alkalmazzák, a sűrű elbaszások közepette ! A kritikát elhallgattatják (beismerés nincs) és gőgösen megtorolják, akár a kommunisták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!