Hiába csökken a GDP, mégis többen dolgoznak

2023. augusztus 25. 11:53

Sokan dolgoznak ma Magyarországon: a gazdasági visszaesés ezen a téren nem érezteti a hatását. A friss statisztikai adatok kedvező képet mutatnak a munka világáról.

2023. augusztus 25. 11:53
A,Businessman,Analyzes,Stock,Graphs,On,His,Laptop,,Employing,Online

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

Idén nyáron, a múlt hónapban a foglalkoztatás továbbra is magas szinte állt a KSH friss adatai szerint. Összesen 4,745 millió fő dolgozott. Ez az adat az egy évvel korábbinál 32 ezer fővel több, míg a júniusinál 21 ezer fővel kevesebb.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint azonban a havi ingadozásokat óvatosan kell kezelni, itt a hibás adatszolgáltatásnak jelentős szerepe lehet, hiszen az előző havi adat 42 ezer fővel nagyobb volt a májusinál, márpedig ekkora havi ingadozás ilyen munkaerőhiányos környezetben nehezen elképzelhető. 

Megbízhatóbb mutatónak számít e téren a három havi mozgóátlag, ami az egy hónappal korábbi, hasonló adathoz képest szerencsére kis mértékű növekedést mutat. 

Szerencsére jelenleg Magyarországon a foglalkoztatás rekordmagas szinten van, a recesszió itt nem érezteti hatását – ez azt jelenti, hogy ugyan a gazdasági teljesítmény mérséklődik, mégis egyre többen dolgoznak. 

Mi lehet ennek az oka? 

Egyrészt e trendet megmagyarázza a növekvő munka-aktivitás, mivel az emelkedő megélhetési költségek miatt többen kényszerülnek munkába állni. Másfelől az Ukrajnából hazánkba érkező menekültek munkaerőiaci integrációja is hat a éves összehasonlítást mutató számadatokra. A magas foglalkoztatásban a beruházásokon kívül az is szerepet játszik, hogy a nehezebb helyzetben lévő vállalkozások kétszer meggondolják az elbocsátásokat a munkaerőhiányos helyzetre való tekintettel, illetve a munkaerőhiány is segíti a magas foglalkoztatási szint fenntartását.

Mekkora a munkanélküliség?

Az is látszik, hogy a munkanélküliségi ráta bár alacsony, 3,9 százalék, volt már ennél alacsonyabb is, 3,3 százalék, tehát még lehet tér a foglalkoztatás növelésére. Ezt mutatják a vármegyénkénti adatok is. A második negyedévben a munkanélküliségi ráta viszonylag nagy szórást mutatott: amíg Győr-Moson-Sopron vármegyében 1, addig – szintén a Dunántúlon – Somogy vármegyében 8,8 százalék volt.

A magas foglalkoztatási szint fenntartása a keresetek szempontjából is fontos, mert a reálbérek szemmel is jól látható növekedéséhez szükséges a munkaerőhiány, a dolgozókért való verseny fennmaradása, éleződése. Az sem mindegy, hogy milyen hozzáadott értékű munkahelyek vannak hazánkban, hiszen ez is meghatározza a béreket. A bérek kérdése azért is fontos, mert amint a mai adatok is mutatják, a  koronavírus során bekövetkezett visszaesés után

 

fokozatosan megindult a külföldi munkavállalás emelkedése: 14 ezer fővel többen dolgoztak külföldi telephelyen, mint egy évvel korábban, amely szint azonban még mindig elmarad a járvány előtt tapasztalt mértéktől.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Címlapfotó: shutterstock

Az eredeti cikk megtalálható a Makronóm Blog weboldalán. 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálja a makronom.hu oldalon.






 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. augusztus 26. 14:26
"orbanegygeci-0 2023. augusztus 25. 16:22 Miert zarja ki egymast a ketto? Kevesebbet kap, aki dolgozik!" Az átlagfizetések nominálisan magasabbak, mint tavaly és kb. augusztusra várható a reálbér növekedése is. A számok a balf444szok ellenségei.
B_kanya
2023. augusztus 26. 14:24
"Ugandai Bubu 2023. augusztus 25. 17:01 Plusz kevesebbet házasodnak, " 2010-ben 35,5e házasság, 23,8e válás 2022 64e házasság, 17,7e válás
B_kanya
2023. augusztus 26. 14:19
"orbanegygeci-0 B_kanya 2023. augusztus 25. 16:23 Kevesebbet kap, aki dolgozik." Mind munkaadó, nem tudok kevesebbet fizetni. :)
Ugandai Bubu
2023. augusztus 25. 17:01
Plusz kevesebbet házasodnak, kevesebbet szülnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!