Egy amerikai pénzügyminiszter kalandjai Kínában

2023. július 11. 12:48

Janet Yellen pekingi látogatásának legnagyobb eredménye az volt, hogy szóba álltak vele. És ezt ő is komolyan így gondolja.

2023. július 11. 12:48
LI Csiang; YELLEN, Janet
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Négynapos kínai látogatása végén az amerikai pénzügyminiszter úgy fogalmazott: legalább újraindult a kommunikáció a két ország között. Az igazat megvallva ez valóban nem kis eredmény.

A kínai–amerikai kapcsolatok hónapokra befagytak. A nyitólépést az USA tette, amikor „nemzetbiztonsági” okokra hivatkozva megtiltotta a csúcstechnológiás csipek exportját Kínába, a nagy amerikai vállalatok és Peking nem kis bosszúságára. Kína nem maradt adós a válasszal: betiltotta az amerikai Micron cég termékeinek felhasználását a kritikus infrastruktúrák területén, vigyázva arra, hogy ezzel a vágással se magán, se az USA-n ne ejtsen túl mély sebet, de igen erős jelzést küldjön az amerikai elnöknek arról, mennyire komolyan gondolja a kereskedelmi háborút, ha belekényszerítik.

Pragmatikus hangok

Az USA és Kína közötti kapcsolatok látványos romlása, majd a párbeszéd szinte teljes leállása szűk zsákutcába kergette Washingtont, amely hidegháborús időket idéző retorikájával és tiltó gazdasági intézkedéseivel kereskedelmi káosszal felérő folyamatot indított el. 

Janet Yellen már hónapokkal ezelőtt a konstruktív és tisztességes gazdasági viszony kialakításának szükségességét kezdte emlegetni, mondván: bár érvényesíteni akarják az Egyesült Államok létfontosságú érdekeit, az USA és a Kína közötti gazdasági szeparáció kialakulása katasztrofális hatásokkal járna, és az egész világgazdaságot destabilizálná.

Ilyen előzmények után utazott négy napra Kínába az amerikai pénzügyminiszter, azzal a céllal, hogy megnyugtassa Pekinget: az Egyesült Államoknak (minden jel ellenére) esze ágában sincs visszaszorítani legnagyobb ellenfelét a globális piacon, a diverzifikáció pedig messze nem egyenlő a szakítással. 

Szkepticizmus a másik oldalon

Yellen tizenhat órát tárgyalt Kínában, elsősorban He Lifeng miniszterelnök-helyettessel. Nem volt egyszerű dolga: a kínaiakat az előzmények és a sűrűn hangoztatott „kockázatmentesítés” mantrázásával  nehezen lehet meggyőzni arról, hogy az Egyesült Államok célja csupán a saját nemzetbiztonságának védelme, nem pedig Kína gazdasági visszaszorítása. 

Yellen aggodalmát fejezte ki Peking amerikai cégek elleni tiltó intézkedéseivel, Kína pedig ugyanezt tette a tengerentúli szankciókkal és a korlátozó határozatokkal kapcsolatban. Ugyanakkor hangsúlyozta: az USA és Kína között nem törhet ki nagyhatalmi konfliktus.

Elég nagy a világ ahhoz, hogy a két ország békésen és virágozva tudjon egymás mellett élni

– mondta a pénzügyminiszter, amit a kínaiak nyilván némileg szkeptikusan hallgattak, miután Anthony Blinken külügyminiszter pekingi látogatása során néhány héttel azelőtt harciasan közölte, hogy az USA „meg fogja védeni a csúcstechnológiáját, nehogy aztán Kína ellene használja fel”

Arról tárgyaltak, hogy tárgyalnak

A barátságos mosolyhelyzetet az is beárnyékolta, hogy az USA épp egy újabb rendelet kidolgozásán dolgozik, amely az Egyesült Államok vállalatainak kínai befektetéseit, ezzel a csúcstechnológiás rendszerekhez való hozzáférést korlátozná – az eddigieknél is szigorúbban. Yellen óvatosan úgy fogalmazott: nem született még végső döntés a rendeletről, de azt megígérte, hogy az új, szintén nemzetbiztonsági okokból meghozandó korlátozások „csupán néhány ágazatra és nagyon célzottan” fognak vonatkozni, így hatásuk nem terjed ki a kínai gazdaság egészére. 

Szavaival nyilván eloszlatta a kínai fél összes kételyét. Olyannyira, hogy partnere, a kínai miniszterelnök-helyettes arra figyelmeztette: a „nemzetbiztonság” kifejezés általánosító és mindenre rákenhető használata éppen olyan, mint a kockázatmentesítés: elég értelmezhetetlen, de a hatásaival tönkreteheti a globális kereskedelmet.

Az udvarias és meglehetősen semmitmondó nyilatkozatok valóban arra voltak jók, amiért Yellen megtette a hosszú utat: beszámolhattak a kommunikáció újraindításáról, remélve, hogy a két ország közötti tárgyalások innentől rendszeresek lesznek. Ami a felszín alatt történt: a mosolyok ellenére nincsenek jelei, hogy a két ország alapkonfliktusában változás történt volna, sőt: amennyiben Biden újabb szigorításokat vezet be Kína ellen, azok garantáltan újabb feszültséget generálnak.

 

Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino


 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mandala
2023. július 11. 13:31
Melyik kékvérű - kufár családhoz tartozik ez a Janet Yellen, tudja valaki?
pipa89
2023. július 11. 13:12
Azt mondja Yellen asszony, hogy "Elég nagy a világ ahhoz, hogy a két ország békésen és virágozva tudjon egymás mellett élni", hát ha ő csak kettővel számol, abból nem lesz sokáig béke! Jó lenne, ha tolmácsolná a FED-tulajoknak is.
powerage
2023. július 11. 13:04
Ha megnéztek pár random videót erről a némberről (például https://www.youtube.com/watch?v=vy5A55YAZ7E ), üvölt, hogy úgy hülye, ahogy van. Nem tudom, hogy default ilyen ostoba vagy csak öregkori elhülyülés, de elképesztő, hogy pénzügyminiszter lehet egy ilyen. Az meg még inkább, hogy őt küldik tárgyalni a kínaiakkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!