A céges finanszírozások, támogatások változása

2023. június 20. 16:48

A vállalatok finanszírozásának legújabb lehetőségeiről esett szó a Joint Venture Szövetség (JVSZ) június 8-ai Economy Brunch nevű üzleti és networkingreggelijén. Lóga Máté gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár friss, részletes képet adott a gazdaságstratégia irányairól, és elmondta, milyen fejlesztési forrásokkal és hitelprogramokkal tervezhetnek a cégvezetők.

2023. június 20. 16:48
null

Ahogyan arról a minap a makronom.eu beszámolt, a Joint Venture Szövetség június 8-án tartott Economy Brunch üzleti és networkingreggelijének fókuszában a kis- és közép-, valamint a nagyobb vállalatok számára is igen lényeges finanszírozási formák, a hitelezési környezet változásai álltak.

A mai, magas hitelkamatok idején igen fontos, hogy a vállalkozások miként tudják akár a napi működésüket finanszírozni, illetve a beruházásaikat tervezni.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára, Lóga Máté előadásában részletesen bemutatta a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét, a fejlesztések, szabályozások lehetséges irányait és a ma elérhető finanszírozási, támogatási lehetőségeket. Először arra mutatott rá, hogy miképp változott meg a külső környezet, amelyben a hazai vállalatoknak működniük kell.

A Covid-járvány tovagyűrűző hatásain, a háborún az elhibázott szankciós politikán, továbbá az ezek révén kialakult energiaválságon túl hatalmas kihívást jelent a globális támogatási verseny felerősödése. Az Egyesült Államok úgynevezett inflációcsökkentő törvénye (Inflation Reduction Act, IRA) jelentős versenyelőnyt teremtett a tengerentúli ipar, mindenekelőtt elektromosjármű-gyártás számára. Az IRA ráadásul

további kulcsfontosságú ipari tevékenységek Amerikába költöztetését vetítheti elő, ami az európai ipar szerepének és jelentőségének jelentős csökkenésével járhat. Erre pedig a gazdaságstratégia alkotóinak reagálniuk kell.

Drámai átalakulás az energiapiacon

Az energiapiacon is komoly átalakulás közepén vagyunk. A ma működő energetikai rendszereket nem arra tervezték, hogy a háztartási és nagyobb naperőművek ilyen volumenű energiát tápláljanak vissza. A megújulók energiamennyisége ráadásul különböző időszakokra vetítve is kiszámíthatatlan, a termelőegységeik beruházási költsége pedig jelentős: ezért a zöldenergia jelenleg nem feltétlenül minden esetben a legkedvezőbb árú energia, ha a beruházási költségeket is figyelembe vesszük. Ugyanakkor az államtitkár hozzátette, hogy

az energiaellátás esetén nem csak az ár az egyetlen lényeges tényező, a szuverenitási szempontokat is fontos figyelembe venni,

ami önmagában is indokolja a további hazai energetikai fejlesztéseket, például a paksi atomerőmű mielőbbi bővítését. 

A költségvetés és a vállalati világ pénzügyeiről szólva elmondta: a 2022-es energiacsapdából kikerültünk ugyan, az árak visszarendeződtek, de az energiaválság utóhatásai még ma is érzékelhetők. 

Infláció és kamatszint – merre tartanak?

Az energiahelyzet vagy éppen Amerika egyre látványosabb piacvédelme mellett jól ismert kihívás a forintkamatok magas szintje. Szerencsére azonban az infláció stabil csökkenése elindult – derült ki Lóga Máté előadásából. Mint fogalmazott, a jelenlegi magas kamatkörnyezet – a pénzromlás mértékének gyorsabb ütemű javulása esetén – belátható időn belül ugyancsak javulhat. Az államtitkár szavaiból kiderült, hogy folyamatosan vizsgálják az állami beavatkozások további lehetőségeit, akár a Baross Gábor Újraiparosítási Program újabb körének megnyitását is.

Kötelező akciók és hatásuk

Az államtitkár szerint bár sokan erős beavatkozásnak vélték a kötelező akciózási rendeletet vagy éppen a nem állampapírból származó kamatjövedelmekre július elsejétől kivetendő szochoadódöntéseket, fontos kiemelni, hogy míg előbbi nemzetközi példákkal is megalapozott, a piaci szereplők gyakorlatához jól igazodó, hatékony intézkedésnek bizonyult, addig a május végi esetében

nem az adóbevételek növelése a fő cél, hanem az, hogy biztosítsák a lakossági megtakarítások reálértékének megőrzését, illetve a kedvező feltételekkel elérhető állampapírok felé tereljék a lakossági befektetőket.

Kiemelte, hogy a lakossági mellett az intézményi befektetőktől is nagyobb  állampapírpiaci részvételt várnak el.

Támogatott hitelprogramok és azok hatása

vagyis ezek nélkül recesszió lenne az idei évben. Amennyiben a Baross Gábor Program őszi kifutásával a hitelpiac újra kiszáradt likviditása csökkenést mutat, elképzelhető a program újabb köre is.   

Befektetési tippek és stratégiák válság idejére

Az államtitkárt a KPMG szenior igazgatója, Simonyi Tamás követte az előadók között. A szakértő részletesen elemezte a jelenlegi világgazdasági helyzetet, a járvány, az energiasokk és az infláció hatásait, megállapítva, hogy ezekben a bizonytalan időkben mennyire fontoss a racionális megfontolás akár a vállalati beruházások, akár a befektetések terén. 

Kerekasztal-beszélgetés a finanszírozásról

A félnapos konferencia záró kerekasztal-beszélgetésén a finanszírozási helyzetről, lehetőségekről is szó esett a Joint Venture Szövetség Economy Brunch üzleti és networkingreggelijén. Elhangzott, hogy

a jelenlegi kamatkörnyezetben nem egyértelmű, hogy hogyan képes egy vállalkozás megfizethető módon finanszírozni magát.

Legyen szó beruházások finanszírozásáról vagy éppen forgóeszköz-finanszírozásról, a piaci alapú hitelek jelentős mértékben drágultak.

A beszélgetést Dobos Balázs, a Makronóm Intézet szakmai igazgatója vezette. Résztvevői pedig Andorka Miklós, a MAPI-csoport stratégiai vezérigazgató-helyettese, Marót Csaba, a Raiffeisen Bank Zrt. közép-magyarországi régióvezetője, valamint Tóth József, a Hiventures Zrt.vállalati befektetési igazgatója voltak.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a következő időszakban fokozatosan csökkenhet az infláció, ezzel együtt a kamatkörnyezetben is javulást várnak a résztvevők.

Egyébként ezt több elemzési központ, többek közt a Makronóm Intézet is néhány hónapja előre jelezte. Ugyanakkor vállalati finanszírozásra a kamatcsökkenés megvalósulásáig is szükség van, amelyet jelenleg főként a támogatott hitelek, így a Széchenyi Kártya Program és a Baross Gábor program jelentik. Továbbá sok az olyan tőkebefektetési lehetőség a piacon, amellyel a kormányzat támogatja a vállalkozókat, többek közt a Hiventures kínálatában.

A támogatások és a támogatott tőkebefektetések a GDP-növekedésre is jó hatással vannak, másfelől nagyon érdemi előrelépési lehetőséget biztosítanak a válságban is kihívást látó, agilis vállalkozások számára akár forgóeszközök, akár beruházások finanszírozása terén.

 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!