Friss GDP-adatok – lassan fordul a gazdaság hajója

2023. május 16. 10:20

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 I. negyedévében a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent.

2023. május 16. 10:20
null
Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

A mai GDP-adatot Regős Gábor jelentős pozitív meglepetésnek minősítette. Bár az adatok összességében nem kedvezők, de a várakozásoknál lényegesen jobbak. Negyedéves alapon a gazdasági teljesítmény mindössze 0,2 százalékkal csökkent, ami a 0,9 százalékos elemzői konszenzusnál jóval alacsonyabb. Míg tehát azon ágazatok, ahonnan rendelkezünk havi adatokkal (ipar, építőipar, kiskereskedelem), rosszul teljesítettek, a többi ágazat ennek egy részét kompenzálni tudta.

Regős Gábor szerint tehát

Éves alapon a gazdasági teljesítmény visszaesése a nyers adatok szerint 0,9, a kiigazított adatok szerint 1,1 százalék volt.

Termelési oldalon meglepő fejlemények látszódnak: az ipar teljesítménye a magas beruházási ráta, a jelentős állami támogatások és a nagy rendelésállomány ellenére is visszaesett, és ez húzta vissza a gazdaság teljesítményét. A mezőgazdaság növekvő teljesítményére a tavalyi katasztrofális év után lehetett számítani, a pozitív meglepetés a szolgáltatások oldaláról jött. A KSH ezen belül kiemeli az egészségügyet – itt vélhetően a magánegészségügy előretörése okozta a növekedést. Érdekes lesz a második becslésben az egyes szolgáltatási ágak növekedésének alakulása.

Az elemző kiemelte, hogy felhasználási oldalról szintén nem állnak még rendelkezésre pontos számok, de éves szinten a nettó export vélhetően pozitívan, a fogyasztás és a beruházás pedig negatívan befolyásolhatták a gazdasági növekedést. A szolgáltatás-külkereskedelmi egyenleg pozitív meglepetése sem zárható ki.

Regős Gábor szerint a következő nagy kérdés, hogy a második negyedévben a gazdaság ki tud-e kerülni a technikai recesszióból, és meg tud-e indulni a növekedési pálya felé.

 

 

Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője szerint is a hazai gazdaság feltehetően már túljutott a mélyponton, a második negyedévben pedig véget érhet a technikai recesszió. A második negyedévtől a fűtési szezon végével, valamint a visszaeső energiaárak hatására jelentősebb fordulatra számít, mivel újraindulhatnak az átmeneti leállásra kényszerülő termelő és szolgáltató egységek.
Kedvezőnek tartja, hogy az ipar rendelésállománya továbbra is növekedést mutat, a növekedéshez pedig új feldolgozóipari kapacitások is hozzájárulhatnak.
A növekedést a mezőgazdaság is nagyobb mértékben támogathatja a kirívóan alacsony tavalyi bázis miatt.
A fogyasztást egyelőre visszahúzzák a romló reálbérek, azonban az év során a romlás mértéke az infláció csökkenésével mérséklődni fog, az utolsó hónapokban pedig újra növekedést mutathatnak a reálbérek, így a fogyasztás fokozatosan stabilizálódhat, az év végén pedig már kisebb javulás sem zárható ki.
Suppán szerint a beruházásokat a magas kamatok és az állami/uniós beruházások visszaesése húzza le, de az FDI részben ellensúlyozhatja. Idén a növekedést elsősorban a nettó export, valamint a készletek alakulása húzhatja, az előbbire felfelé mutató kockázatot lát a kiemelkedő első negyedéves egyenlegnek köszönhetően.
Az MBH Bank 2023-ban összességében 1 százalékos GDP növekedésre számít, azonban a vártnál némileg enyhébb recesszió valamelyest javítja a kilátásokat. A következő években már újra dinamikus lehet a növekedés, részben az elhalasztott fogyasztás pótlása, részben a várhatóan mérséklődő kamatok hatására feltehetően élénkülő beruházások, döntően pedig a további feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezése miatt.

szerint is a hazai gazdaság feltehetően már túljutott a mélyponton, a második negyedévben pedig véget érhet a technikai recesszió. A második negyedévtől a fűtési szezon végével, valamint a visszaeső energiaárak hatására jelentősebb fordulatra számít, mivel újraindulhatnak az átmeneti leállásra kényszerülő termelő és szolgáltató egységek. Kedvezőnek tartja, hogy az ipar rendelésállománya továbbra is növekedést mutat, a növekedéshez pedig új feldolgozóipari kapacitások is hozzájárulhatnak. A növekedést a mezőgazdaság is nagyobb mértékben támogathatja a kirívóan alacsony tavalyi bázis miatt. A fogyasztást egyelőre visszahúzzák a romló reálbérek, azonban az év során a romlás mértéke az infláció csökkenésével mérséklődni fog, az utolsó hónapokban pedig újra növekedést mutathatnak a reálbérek, így a fogyasztás fokozatosan stabilizálódhat, az év végén pedig már kisebb javulás sem zárható ki. Suppán szerint a beruházásokat a magas kamatok és az állami/uniós beruházások visszaesése húzza le, de az FDI részben ellensúlyozhatja. Idén a növekedést elsősorban a nettó export, valamint a készletek alakulása húzhatja, az előbbire felfelé mutató kockázatot lát a kiemelkedő első negyedéves egyenlegnek köszönhetően. azonban a vártnál némileg enyhébb recesszió valamelyest javítja a kilátásokat. A következő években már újra dinamikus lehet a növekedés, részben az elhalasztott fogyasztás pótlása, részben a várhatóan mérséklődő kamatok hatására feltehetően élénkülő beruházások, döntően pedig a további feldolgozóipari kapacitások üzembe helyezése miatt.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2023. május 16. 11:10
Ehhh! Keresni kell valakit aki pozitívabbat ír!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!