Itt a jegybank friss kamatdöntése

2023. április 25. 13:43

A mai nap ülésezett az MNB Monetáris Tanácsa, ahol az előzetes várakozásoknak megfelelően jelentősen, 450 bázisponttal csökkentették a kamatfolyosó 25 százalékos felső szélét.

2023. április 25. 13:43
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának mai ülését jó ideje nem övezte ilyen várakozás. Ennek oka, hogy korábban a jegybank alelnöke, Virág Barnabás tett utalást arra vonatkozóan, hogy a következő ülésén a Monetáris Tanács a kamatfolyosó 25 százalékos felső szélének csökkentéséről fog dönteni.

Ez be is igazolódott, hiszen a mai ülésen csökkentették is a kamatfolyosó felső szélét az eddigi 25 százalékról 20 százalékra. Igaz, a kamatfolyosó alsó széle változatlanul az egynapos betét 12,5 százalékos kamata. Ez azért kulcskérdés a jövőre nézve, mert

ez a nulladik lépés abba az irányba, hogy hónapokon belül megkezdődhessen a jelenlegi 18 százalékos irányadó kamat csökkentése.

Az ülést megelőzően is csupán az volt a kérdés, hogy mennyivel csökkenti a Monetáris Tanács a kamatfolyosó tetejét. A friss, 450 bázispontos változás eléggé jelentősnek nevezhető.

Ezzel ugyanakkor változatlan maradt a 18 százalékos irányadó és a 13 százalékos alapkamat, habár az irányadó kamatról a betéti gyorstendereken döntenek majd. A mai döntés tehát azért kulcsfontosságú, mert ezzel a lépéssel a Monetáris Tanács csökkentette a további jegybanki szigorítás mozgásterét. Ez pedig adott esetben az elkövetkező időszakban az irányadó kamat csökkentése irányába is mutathat.

A piac mindeközben jól fogadta a hírt, hiszen napon belül, a döntés előtti 377 forint feletti csúcsról, 375 forintig erősödött a forint/euró kurzus, ami bizakodásra ad okot a jövőre nézve.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdászának kommentárja:

A Monetáris Tanács április 25-ei ülésén megkezdte a monetáris kondíciók lazítását a jegybank alelnökének múlt heti bejelentésével összhangban. A múlt heti bejelentés teljes kommunikációs fordulatot jelentett, hiszen korábban a jegybank még a szigorúságát hangsúlyozta, és ennek jeleként emelte a kötelező tartalékrátát. A bejelentésnek megfelelően a kamatfolyosó teteje került csökkentésre, mely érdemben a piaci hitelkamatokat nem befolyásolja (arra inkább az egynapos betéti eszköz kamata hat), ugyanakkor jelzésértéke van. A mai ülés előtt két nyitott kérdés volt: a csökkentés mértéke, illetve az előretekintő iránymutatás, azaz hogy a jövőben mit és milyen ütemben lép a jegybank. A csökkentés mértéke önmagában nem bírt túlzottan nagy relevanciával, inkább a jövőbeni lépések nagysága és határozottsága miatt volt meghatározó. Arra nem számítottunk, hogy a kamatfolyosó teteje az egynapos betéti eszköz 18 százalékos szintjére vagy az alá kerül, ám a 450 bázispontos csökkentés így is egy erős lépésnek tekinthető, és azt vetíti előre, hogy a következő hónapokban a tényleges lazítás határozott ütemben kezdődhet meg. A lépés ennek megfelelően a piacot nem lepte meg, a forint árfolyama érdemben nem reagált a mai döntésre.

A mai előretekintő iránymutatás ugyanakkor nem tartalmaz egyértelmű indikációt a következő hónapokra nézve. A jegybanki közlemény hangsúlyozza ugyan a szigorú monetáris politika fenntartásának szükségességét, de az is megjelenik benne, hogy a következő kamatdöntések során a Monetáris Tanács mérlegeli a kockázati megítélés javulásának tartósságát, és ez alapján dönt az egynapos betéti eszköz kamatkondíciójának változtatásáról. Az iránymutatás tehát nem mondja azt, hogy májusban biztosan lesz kamatcsökkentés, de azt sem, hogy ez kizárt. Várakozásaink szerint májusban még nem csökken az egynapos betéti kamat, inkább csak júniusban vagy júliusban, ha azt a kockázati megítélés lehetővé teszi, azaz megfelelően haladnak például az uniós tárgyalások. A következő ülésen nem kizárt ugyanakkor a kamatfolyosó tetejének további mérséklése.

A monetáris lazítás kapcsán két további tényezőt érdemes kiemelni. Bár az elmúlt hónapokban a Fed és az EKB is még szigorított, ami gátolta a magyar lazítás megkezdését, a bankcsődök nyomán a két intézmény a korábban vártnál vélhetően lazább monetáris politikát folytat majd, ami segíti a magyar lazítást is. Ugyanakkor a jegybanknak a lazítással óvatosan kell bánnia: az infláció még nem csökkent érdemben, és a kockázati környezet sem javult eléggé, azaz a monetáris kondíciók lazítása csak akkor lehetséges, ha az infláció érdemben lassul és az uniós források is elkezdenek megérkezni javítva ezzel hazánk kockázati megítélését.

Borítókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2023. április 25. 21:10
"18 százalékos irányadó kamat csökkentése." A forint akkor gyengülni, a kérdés, hogy mennyivel. A 18 százalékos kamat miatt éri meg ugyanis forintot tartani.
balbako_
2023. április 25. 17:11
Meglátjuk mi következik ebből.
ehun
2023. április 25. 16:14
Amikor a központi bank generálja az inflációt....ez a bank mitől "nemzeti"??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!