Ukrajna nyilvánosan és nyersen bírálja az EU-t

2023. április 21. 17:45

Ezúttal azért, mert a tagállamok még mindig a lőszergyártáson vitatkoznak ahelyett, hogy küldenék a segélyt.

2023. április 21. 17:45
null
Révész Béla

Az ukrán külügyminiszter elvesztette a türelmét, és a Twitteren adott hangot felháborodásának a közös EU-s lőszersegélyek elmaradása miatt. Dmitro Kuleba úgy fogalmazott: „Elkeserítő, hogy az EU képtelen végrehajtani a saját döntését az Ukrajnának szánt közös lőszerbeszerzéssel kapcsolatban. Ez a próbája annak, hogy az Unió valóban rendelkezik-e stratégiai autonómiával a kulcsfontosságú kérdésekben. A tétlenség Ukrajna számára emberéletekben mérhető”.

Kuleba frusztrációját az a vita okozza, amelyet alapvetően Franciaország indított el az Ukrajnának ígért közös lőszerbeszerzések ügyében. Az EU egy év leforgása alatt 1 millió tüzérségi (alapvetően 155 mm-es) lövedéket akar Ukrajnának ajándékozni, ám a hogyan és miből kérdése még mindig napirenden van. Az Európai Békekeretben ugyan 1 milliárd eurónyi összeg van elkülönítve a lövedékek gyártására, a kivitelezés azonban megakadt. 

A tagállamok arról vitatkoznak hetek óta, hogy

európai pénzből adhatnak-e megrendelést nem EU-s vállalatoknak,

amelyek elsősorban az Egyesült Államokban, Kanadában és Nagy-Britanniában várják a zsíros szerződéseket. Néhány tagállam Franciaország vezetésével mereven elutasítja azt az ötletet, hogy a közös piacon túlról vonjanak be hadiipari cégeket a folyamatba. Macron elnök azzal érvel, hogy ha az európai adófizetők pénzéből újra harmadik országok járnak jól, az semmit nem tesz hozzá az európai hadiipar fejlesztéséhez, és romboló következményekkel járhat az EU-s belső piacra. A támogatók ezzel szemben Ukrajnára és az idő rövidségére mutogatnak, Kuleba szavait ismételgetve.

EU-s civakodás: nem akar összejönni a közös európai lőszerszállítás Ukrajnának

Az EU egymillió darab lőszert szállítana egy év alatt Kijevnek, ám a közös beszerzés terve már az előkészítés szakaszában megtorpant. Ki gyárthat, és ki nem, ki kapja a legzsírosabb szerződéseket? Erről szól a vita.

A héten ismét nem sikerült dűlőre jutni a tagállamoknak az ügyben, Ukrajna ezért keményebb kommunikációra váltott, legalábbis ezt tükrözik a külügyminiszter gúnyt sem nélkülöző mondatai. A „stratégiai autonómia” említése ugyanis egyértelmű fricska Macron elnöknek, aki kínai látogatása után hirdette meg új forradalmát, melynek lényege egy mindenkitől – de elsősorban az Egyesült Államoktól – független, gazdaságilag és külpolitikailag szuverén Európai Unió.

Az EU-s megbeszélések a jövő héten folytatódnak, gyors döntés tehát biztosan nem várható az ügyben, azt azonban több uniós diplomata is megjegyezte: Ukrajna nyilvános és rendkívül nyers megjegyzései azt a látszatot keltik, mintha máris tagállam lenne. Pedig odáig még hosszú az út.

Fotó: Dmitro Kuleba (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. április 22. 17:51
"az Unió valóban rendelkezik-e stratégiai autonómiával " - Hehehe, NEM...! De stratégiai balf@szkodással nagyonis! :P
need-info
2023. április 22. 11:06
Esetleg nem akarnak az EU vezetői lenni?
BlancoAgilon38
2023. április 22. 10:34
A pofátlan kurva fuckrán anyátokat! Milyen fasza lesz mikor ezek esetleg csatlakoznak az Unióhoz. Már nem kérnek, hanem felháborodnak.
Csigorin
2023. április 21. 21:40
Az Európai Békekeretben ugyan 1 milliárd eurónyi összeg van elkülönítve a lövedékek gyártására orwell csettint
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!