Határon túl rendezik ezt a neves diákeseményt

2023. április 16. 09:40

Már tart a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia. A Közgazdaság-tudományi szekció döntőjét a határon túl, Révkomáromban (Komarno) rendezik az idén.

2023. április 16. 09:40
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Április 3-án kezdődött a hazai felsőoktatás idei legnagyobb hallgatói tudományos seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), amit 16 tudományterületi szekcióban bonyolítanak le. Április 20–22. között először rendezik meg a Közgazdaság-tudományi szekció döntőjét határon túli felsőoktatási intézménynél. Három napig Komárom szlovák oldalán (más néven Révkomáromban vagy Komarnóban) a Selye János Egyetem látja vendégül a közgazdaság-tudományok jelenbeli és jövőbeni szaktekintélyeit.

Mire szolgál az OTDK?
Az OTDK nem csak egy verseny, az ezen történő részvétel kiváló lehetőség az egyetemisták és főiskolások számára a bemutatkozásra, a fejlődésre, a visszajelzésre és a kapcsolatépítésre. Az egyetlen alkalom, amikor a különböző felsőoktatási intézményekben tanuló, hasonló érdeklődésű, kiváló eredményeket elérő fiatalok szervezett keretek között találkoznak, megismerik és megvitatják egymás munkáját elismert szakemberek közreműködésével.

Antalík Imre, az egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának dékánhelyettese a lehetőségre úgy tekint, amellyel elismerik a Selye János Egyetemen folyó tudományos munkát. A dékánhelyettes a rendezvénytől új kapcsolatok kiépítését reméli, továbbá azt, hogy fiatal intézményként még jobban bekerülnek a közgazdaság-tudományi képzés vérkeringésébe. Emellett kiemelte az anyaország támogatását, és azt, hogy most talán a munkájukkal, a szervezési tevékenységükkel az egyetem törleszteni is tud egy kicsit.

A szervezés természetesen fontos feladatokat ró az egyetemre, a karra, valamint Komárom és Révkomárom városára. Ritka az olyan rendezvény, aminek kapcsán néhány nap alatt közel ezer embert kell kalauzolniuk és kulturális kísérőprogramokkal tartalmassá tenni számukra az itt töltött időt. Az egyetem életében ekkora méretű rendezvényre még nem került sor. Az intézmény szándéka, hogy a Duna mindkét partján lévő Komáromban tartalmas programokat kínáljon az ideérkezőknek.

A versenyzőket többfordulós selejtezőkön választották ki a Kárpát-medencei egyetemek közgazdászhallgatóiból. A Selye Egyetemet 9 tanuló képviseli. A dolgozatok értékelésére 50 különböző bírálóbizottság, zsűri vállalkozik, amelyekbe a Kárpát-medence 32 intézményéből 250 oktató érkezik.

A Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karának szándéka, hogy a régió középiskoláit is bevonja a rendezvénybe. Erre szolgál a jövendő egyetemisták számára meghirdetett plakátverseny és az, hogy a 36. OTDK-t nyitottá teszik az érdeklődő középiskolások számára is.

Antalík Imre dékánhelyettes a Makronómnak bemutatta a komáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi és Informatikai Karát, ami fiatalnak számít, mivel 2004-ben jött létre, az egyetem alapításakor. Komáromban rajtuk kívül pedagógiai és teológiai kar is működik, és maga az intézmény betagozódott a szlovákiai egyetemi rendszerbe. 2020 óta a kar nevébe felvették az informatikát, ami követi a kar fejlődését, mivel a gazdaságtudomány mellett az informatika területén is mindhárom szinten folytatnak képzést, mindkét területen van doktoranduszi képzés is.
A dékánhelyettes jelentős eredményként könyveli el, hogy a hallgatói létszám nem csökkent, jelenleg kilencszázan tanulnak a karon (az egész egyetemen körülbelül 1900-an). Bővülnek a szakok, és több magyarországi intézménnyel együtt szerveznek tanulmányi programokat. Ilyen a Szent István Egyetemmel indított Vidékfejlesztési alapszakos tanulmányi program. Tavaly volt Szlovákiában az egyetemek tudományos értékelése, akkreditációja, és ebben az univerzitás egyes tudományterületei nem maradtak le a szlovák intézmények átlaga mögött. Folyamatosan figyelik a hallgatóik elhelyezkedését, emellett szakmai gyakorlati rendszert is működtetnek. A tanulók munkához jutása esetén nincs szégyenkeznivalójuk a szlovákiai egyetemekhez viszonyítva – árulja el Antalík Imre. Megemlíti azt is, hogy az alkalmazott informatika szak diákjait szinte már menet közben elkapkodják a vállalatok, így sokan be sem fejezik a tanulmányaikat. A közgazdászoknak pedig szintén többféle lehetőségük is van. 
A régió egyetemének tartja Antalík Imre a csak magyar nyelven oktató intézményt, amit az is bizonyít, hogy a kar hallgatóinak ötöde Magyarországról érkezik. 

  

 Az Állam- és Jogtudományi Szekció rendezvényeivel már április 3-án Győrben, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karán megkezdődött a hazai felsőoktatási tehetséggondozás idei legnagyobb és legrangosabb seregszemléje, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia. A jövő tudósai számára 16 nagy tudományterületi szekcióban megmérettetési lehetőséget kínáló OTDK ez évi programjain több mint 5000 tehetséges hallgató mutathatja be a pályamunkáját 11 városban, 540 tagozati zsűri előtt. 
A kutatási eredményeiket ismertető tudósjelöltek 2134 intézményi tudományos diákköri konferencián nyerték el az OTDK-n való indulás jogát. A munkájukat több mint 6000 témavezető segítette. A grandiózus konferenciasorozat április 27-én zárul Szekszárdon, a Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekció programját rendező Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

Az OTDK-n bemutatkozó hallgatók teljesítményének értékelése a hagyományoknak megfelelően zajlik: a legjobb pályamunkák I., II. és III. helyezést érhetnek el. Az OTDK szekcióüléseit követően az első helyezettek közül ötvenen Pro Scientia Aranyérmet, míg az intézmények által jelölt, tartósan kiemelkedő tehetséggondozó munkát végző oktatók közül 58-an Mestertanár Aranyérmet nyerhetnek el.

Az OTDK-n bemutatkozó hallgatók teljesítményének értékelése a hagyományoknak megfelelően zajlik: a legjobb pályamunkák I., II. és III. helyezést érhetnek el. Az OTDK szekcióüléseit követően az első helyezettek közül ötvenen Pro Scientia Aranyérmet, míg az intézmények által jelölt, tartósan kiemelkedő tehetséggondozó munkát végző oktatók közül 58-an Mestertanár Aranyérmet nyerhetnek el.

  

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!