A jövő munkái: virtuálisvalóság-építész, kiberkatona, szeméttervező és társaik

2023. április 11. 20:09

Hihetetlen gyors fejlődésen keresztül megy az emberiség, a mai középkorúak már el sem tudják képzelni milyen munkák várnak a gyermekeikre. Ezekből adunk egy kis ízelítőt.

2023. április 11. 20:09
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Manapság senki sem kerülheti el a számítógépekkel vagy a modern technológiákkal való munkát. Lassan a munka világába beférkőzik a mesterséges intelligencia, és sokan mondják, hogy

a mai gyermekek 65 százaléka majd olyan munkakörbe kerül, amely ma még nem is létezik.

Sok szakma eltűnik, újak bukkannak fel, és a következő nemzedéknek az élete során többször is szakmát kell majd váltania. Nézzük akkor az érdekesebb jövőszakmákat.

A virtuális valóság építésze

A metaverzum fogalma nem újdonság. Ezzel jelölik azt a valóságot, amely állítólag felváltja az internetet. A valós világot össze is lehet kapcsolni virtuálissal, ahová az emberek az avatárjaik, azaz virtuális társaik révén juthatnak be.

A technológiai cégek, köztük az olyan nagyok, mint a Microsoft, a Meta és a Google, már ráharaptak az ötletre, és dollármilliárdokat ölnek bele. A Microsoft például 2022-ben 70 milliárdot fizetett az Activision Blizzard megvásárlására, remélve, hogy ezzel biztosítja a helyét a játékok metaverzumában. A Facebook viszont olyan technológiákat fejleszt, amelyek segítségével érezni lehet a virtuális valóságot.

Ahhoz azonban,

hogy a felhasználók teljes mértékben kihasználhassák az új lehetőségeket, valakinek meg kell terveznie a virtuális környezetet.

Építészekre és tervezőkre van szükség, akik a koncepciók megtervezésétől a kísérleti megvalósításon át a gyakorlati bevezetésig mindenért felelősek lesznek. A metaverzum-ismeretek mellett szükségük lesz menedzsmenttapasztalatokra és vállalkozói szellemre is.

A virtuális valóságot a jövőben nem csak a szórakozásra lehet használni, az új készségek elsajátításában vagy az egészségügyi ellátás javításában is segíthet. A vállalkozók számára viszont új tevékenységi területet jelenthet az áruk és szolgáltatások értékesítésében.

 Kibertámadás-előrejelző

A Világgazdasági Fórum jelentése szerint a világjárvány mellett további  jelentős fenyegetések közé tartozik a növekvő számú kibertámadási próbálkozás. Nemcsak a különböző oldalak bojkottjára szólítottak fel, hanem az immár szabadon elérhető, különösebb informatikai háttérismeret nélkül használható rosszindulatú szoftverekkel visszaélők tevékenységére is.

Voltak olyan támadások, amelyeket egyes országok kormányai támogattak. Ezért

az államok vagy a szervezetek azon képessége, hogy előre jelezzék az ilyen eseményeket, kulcsfontosságú lesz biztonságunk megőrzésében.

Ez abban is megmutatkozik, hogy megnőtt az érdeklődés a kiberbiztonsági szakértők iránt, akik képesek előre jelezni az ilyen válságokat.

Algoritmus-ellenőr

Az algoritmusok, egyszerűen fogalmazva, egy feladat elvégzésére szolgáló, jól meghatározott utasítások sorozata, amelyek egyre jobban átveszik az irányítást az életünk felett. Lassan maguk választják ki számunkra a videókat, a zenét, a reklámokat, a potenciális partnereket, esetleg a leendő alkalmazottakat. (Olyan programok, amelyek adatokat elemeznek, és kvázi döntenek az emberek helyett, persze csak előre meghatározott elvek szerint, nem úgy, mint a mesterséges intelligencia, amely önállóan dönt – a szerk.)

A vállalatoknak sem mindegy, hogy az algoritmus jól működjön, hiszen elég egy rosszul sikerült, unalmas randevú, és a fogyasztó már le is csatlakozik az alkalmazásról.

A Világgazdasági Fórum szerint például az algoritmus-ellenőrök biztosítják a munkavállalók tisztességes kiválasztását. A fórum elemzői azt jósolják, hogy a vállalatok más területeken is megkövetelik majd az algoritmusok auditálását, például annak biztosítására, hogy a hirdetési algoritmusokat jól állítsák be.

Az ember-gép munkakapcsolati szakértő

A munkacsoportok személyközi kapcsolatait is átszövi a digitalizáció. Nem kell rögtön a robotokra gondolnunk, elég, ha egy vállalat úgy dönt, hogy automatizálja a meglévő folyamatokat. Az eredmény nemcsak magukkal a munkavállalókkal szemben támaszt új követelményeket, hanem a jelenlegi és jövőbeli vezetőkkel szemben is.

Nekik kell majd kitalálniuk, hogy az új technológiákkal mely feladatokat és folyamatokat lehet javítani vagy helyettesíteni.

És nem csupán bevezetni szükséges az új technológiákat, hanem hozzá alkotni kell új szabályokat is, hogy az új folyamatokat a hétköznapi alkalmazottak is kezelni tudják.

Végső soron a szakértőkön múlik, hogy hogyan egyeztetik össze a vállalaton belül az emberek és a gépek működését, amihez a HR- és pszichológiai ismereteik mellett legalább részleges informatikai és mérnöki ismeretekkel is szükségesek.

 Drónforgalmi diszpécser

A szállítási eszközök új generációja már várhatóan a levegőbe emelkedik. Jelenleg is dolgozik rajta a NASA, illetve az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA). Ennek eredményeképpen a drónokat nemcsak katonai célokra, hanem csomagszállításra vagy közúti forgalomirányításra is kihasználhatják.

Amikorra a drónok száma megszaporodik, a többi közlekedési formához hasonlóan ezeket is irányítani kell. Ez az irányítók feladata lesz, akik koordinálják, elemzik és kiszolgálják a drónszállítást.

Hulladékdizájner

A környezetvédelmi kérdések amellett, hogy szükségszerűek, mára presztízskérdéssé is váltak. Egy európai polgár több mázsa szemetet termel, és ez évről évre növekszik.

A környezeti teher kezelésére szükség van a hulladék hatékonyabb feldolgozására, például a recikláció révén. Ezáltal a használt tárgyakat, anyagokat újrahasznosítják, és új termékek formájában kapnak második esélyt. Ehhez pedig új termelési módszereket kell kidolgozni, ami a hulladékdizájnerek feladata lesz.

A vállalatok megbízzák őket, hogy újragondolják az anyagok felhasználását. A környezetbarátabb termelési gyakorlatokra épülő gazdaság jegyében a hulladékanyagokat a gyártók újra felhasználhatják ruházat, bútorok vagy akár játékok gyártásában.

A hulladékdizájnereknek az lesz a feladatuk, hogy már az alaptermék és persze a csomagolása kialakításánál előre megtervezzék a később hulladékká váló tárgyat,

természetesen olyan módon, amely által az a legjobban újrahasznosítható lesz.

Ehhez azonban ismerniük kell a gyártási folyamatokat, a mérnöki és ipari formatervezést. A munkáltatók valószínűleg üzleti tapasztalatot, kreativitást és a környezetvédelemmel való törődést vár majd el tőlük.

Zöldfelület-felújító

A régi gyárak vagy betonépületek nemcsak csúnyák, hanem gyakran helyet foglalnak és szennyezik a környezetet. Ezért a szakértők azt feltételezik, hogy a közszférában szükség lesz olyan szakemberekre, akik helyreállítják a városok zöldjét.

Feladatuk a környezeti károk felszámolása, a madarak, méhek és más hasznos állatok környezetének helyreállítása, valamint a városok karbonlábnyomának csökkentése lesz. Szükségük lesz mezőgazdasági ismeretekre, beleértve a föld- és növénygazdálkodást is.

Biofilm-telepítő

Nem szórakoztatásra gondolunk itt, hanem a mikroorganizmusok, baktériumok, gombák olyan törzseinek kihasználására, amelyekkel például szennyvizet, az olajfoltokat vagy akár a háztartási felületeket is biológiai módszerekkel tisztíthatjuk.

Vékony rétegben, biofilmként kitelepítve ezek az élő szervezetek segítenének a hulladékkezelésben, a mérgező tisztítószerek kiváltásában, valamint a levegő és a víz minőségének javításában.

A környezetvédelmi előnyök mellett a fogyasztókat különösen a kényelem fogja vonzani. Nem kell majd olyan gyakran kivinni a szemetet, vagy takarítani a zuhanyzót, konyhát.

A jövőben várhatóan a háztartások megrendelik a takarítócégeknél a biofilmek telepítését. Ehhez viszont olyan szakemberekre lesz szükség, akik értenek a biokémiához és a mikrobiológiához. És akkora mennyiségű tudást kell majd alkalmazni, amihez csapatmunkára és folyamatos képzésre lesz szükség.

Szintetikusélelmiszer-tervező

Bármi lesz is, az adattal nem lehet jóllakni, az embereknek valamit enni kell, és ha lehet, akkor egészségeset. A növekvő környezetszennyezés és a népesség növekedése miatt azonban egyre nehezebb lesz tradicionális módon elegendő élelmiszert biztosítani, amely biztonságos, tápláló és fenntartható lenne.

Itt jönnek képbe a modern kor szakácsai, a szintetikus élelmiszerek tervezői, akik a szintetikus biológia területén fognak dolgozni, ahol új élelmiszer-előállítási eljárásokat terveznek.

Nekik köszönhetően a megújuló nyersanyagokból fontos élelmiszer-összetevők, funkcionális élelmiszer-adalékanyagok, -vegyületek válhatnak.

Persze ez már nem is annyira a jövő zenéje. Szingapúr már 2020-ban felkeltette a közvélemény figyelmét, ugyanis ez volt az első ország, amely engedélyezte a mesterségesen termesztett húskészítmények értékesítését.

 Ideiglenes gyors-építmények mérnöke

A környezeti változással növekszik a természeti katasztrófák és a háborús konfliktusok száma, amelyek miatt már most szükség volna az úgynevezett ideiglenes lakhatás új formáira. Például úgynevezett válságlakásokra, ahol az emberek biztonságban alhatnak vagy zuhanyozhatnak. Olyan ingatlanokra, amelyeknek a részei nem csak gyorsan összeépíthetők, hanem pár órán belül ki is nyomtathatók 3D-nyomtatóval. Jócskán leegyszerűsítené az ideiglenes lakások egyszerű telepítését, szállítását és újrahasznosítását. Mert az anyagokat ismételten fel kell tudni majd használni az új házak nyomtatásakor.

Talán nem utópia, hogy a folyamatosan fejlődő technológiával a gyorsépítmények mérnökei egy hét alatt is kinyomtathatnak egy kisvárost.

Ezeknek a mérnököknek nemcsak a programozáshoz kell érteniük, hanem jártasnak kell lenniük a statika és az ipari tervezés területén is. Mivel válsághelyzetekben fognak dolgozni, a logisztikai nehézségek miatt nem csupán jó tervezőknek, hanem jó szervezőknek is kell lenniük, akikből nem hiányozhatnak a vezetői képességek, a kreativitás és a részletekre való odafigyelés.

 Akit elrémített ez a bizonytalansággal teli jövő, és a felsorolt új szakmák, azokat megnyugtatjuk:

Bizonyosan szükség lesz ápolókra, villany- és vízszerelőkre, teherautó-vezetőkre, építésvezetőkre, marketingmenedzserekre, adattudósokra és személyes pénzügyi tanácsadókra (bár nem biztos, hogy lesz hozzá pénzünk). És hogy mindezt túléljük, abban majd bizonyosan segítenek az ügyvédek és a mentálhigiénés szakemberek. 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Maciapu
2023. április 13. 20:38
"Hihetetlen gyors fejlődésen keresztül megy az emberiség" --- Nem, ez nem fejlődés, ez csak változás. Aki nem tudja a kettő közötti különbséget, az nagy bajban van. Nem ártana a populáció lassan időszerűvé váló csökkentése esetén az élettelen emberi corpusok feldolgozására is valami jól hangzó és vonzó munkakört kitalálni, mert a jelenlegi irány nem sok jóval kecsegtet. Esetleg százszor ennyi picológus és mentálhigiénikus kiképzése az egyre jobban elboruló egyedek mellé. És ha lehet, a felső tízezerrel meg a virtuális valóság mérnökökkel azonnal elkezdeni a terápiát.
Lombi
2023. április 11. 22:35
Lehetőségekkel teli? Pl. a szintetikus élelmiszer tervező? Hát én nem adnák neki lehetőséget. Már most is sok belőlük.
Arthemys
2023. április 11. 14:16
Ez nem bizonytalan jövő, hanem a kor kihívásaival szembenéző, lehetőségekkel teli jövő! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!