Rajtaütés – vizsgálódik a GVH, máris lefelé mozdultak az árak

2023. február 28. 10:22

A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatai folyamatban vannak annak érdekében, hogy kiderítsék: mi okozhatja ugyanazon termékek teljesen különböző árait az Európai Unión belüli országokban. A fogyasztói árak csökkenésének elősegítését célzó fellépéssorozatnak máris van látható eredménye: a határozott fellépésnek már önmagában van visszatartó ereje, képes mérsékelni a lakosságra nehezedő inflációt.

2023. február 28. 10:22
null

„Számos élelmiszeripari terméket, például a vajat vagy a száraztésztát érintően akadtak szélsőségek, utóbbinál például akár háromszoros árkülönbséget is látni lehet a németországi vagy csehországi boltokhoz képest. Mindez olyan méreteket öltött, hogy az árazás miatt már a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is vizsgálatokat indított” írtuk meg az infláció okait vizsgáló cikkünkben. 

„A gyorsított ágazati vizsgálat során szakembereink elsősorban azt elemzik, hogy az ágazat egy részében miért volt tapasztalható kiugró áremelkedés: a nemzetközi folyamatok, az importkitettség, az árfolyamok alakulása, a nyersanyagkínálat okozza vagy esetleg a résztvevő vállalatok jogellenes magatartása, összebeszélése, kartellje” – tudta meg február elején a Makronóm a GVH-tól. 

A helyszíni kutatást (rajtaütést) is tartalmazó akciósorozatnak váratlanul gyorsan megmutatkozott az eredménye.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a napokban úgy nyilatkozott: a piaci folyamatokból már most látszik, hogy a Gazdasági Versenyhivatal határozott fellépésének már önmagában is van visszatartó ereje, és ezáltal képes mérsékelni a lakosságra nehezedő inflációt.

Hogy ez mennyire igaz, arról bárki könnyen meggyőződhet bevásárlás közben, hiszen a napokban látványosan megszaporodtak az akciós tejtermékek, és a vajon, sajton és egyébként más élelmiszereken is megtalálhatjuk a jelentős áresést mutató árcédulát, ami azt mutatja, hogy

óvatosan, de elindult egy korrekciós szakasz az árképzésben.

Kiterjesztik a kutatást

Az eredmények láttán ismét megkerestük a GVH-t, mik a további terveik a programmal. Válaszukból kiderült, hogy a tej és tejtermékek piacán folyamatban lévő gyorsított ágazati vizsgálatot a tartós élelmiszerek piacán indított (szintén folyamatban lévő) vizsgálat megindítása követte 2023. február 8-án. Ebbe azért kezdtek bele, mert számos tartós élelmiszertermék, például különböző tartósítóipari konzerv- és gyorsfagyasztott termékek fogyasztói ára is nagymértékben drágult a közelmúltban, emellett időszakos hiányhelyzetek is kialakultak 2022-ben több tartós élelmiszertermék esetében.

„A magyarországi fogyasztók jelentős mennyiséget vásárolnak a különböző tartós élelmiszerekből. A koronavírus-világjárvány, továbbá a tavalyi év óta zajló orosz-ukrán háború nyomán nőtt a fogyasztók oldalán ezen termékkör kapcsán a felhalmozási törekvés, s ezzel párhuzamosan jelentősen nőtt a tartós élelmiszerek iránti kereslet. A nagymértékű áremelkedések ezért súlyosan érinthetik a hazai fogyasztókat” – tudtuk meg a versenyhivataltól.

A GVH szerint ugyanakkor indokolt azt is megvizsgálni, hogy mennyiben járulhattak hozzá az ágazatban tapasztalható folyamatokhoz (nagy mértékű áremelkedések; piaci szereplők között fennálló viszonyrendszer átrendeződése; termékkategórián belüli koncentráció alakulása, ideértve a sajátmárkás termékek arányának alakulását) a szabad piaci versenyt akadályozó magatartások, körülmények. Ezért a versenyhivatal vizsgálata kiterjed az érintett piacok teljes forgalmazási láncolataira és versenyviszonyaira, hogy feltérképezhessék, torzulhatott vagy korlátozódhatott-e a verseny akár az érintett termékkörök kiskereskedelmi piacain, akár az értéklánc bármely más szintjén. 

Ezzel együtt is úgy tudjuk, a vizsgálatok április közepén lezárulnak, az eredményekről pedig a hivatal egy nyilvános jelentéstervezetben fog beszámolni. 

(Fotó: MTI)

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
felcsutfan
2023. május 14. 10:07
Pedig még el sem kezdték felakasztgatni az árdrágítókat. Miért állunk meg félúton, elvtársak?
Akitlosz
2023. április 23. 22:23
"A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatai folyamatban vannak annak érdekében, hogy kiderítsék: mi okozhatja ugyanazon termékek teljesen különböző árait az Európai Unión belüli országokban." Valakik ezért munkáért fizetést kapnak? Általános Forgalmi Adó Luxemburg 17% Magyarország 27% S van még rengeteg sok egyéb fogyasztást terhelő adó. Amelyek után még ÁFÁ-t is kell fizetni. Hát ezért.
Namond
2023. április 10. 15:13
Ez is három évet késett, mint a FIDESZ EPP-ből kilépése. Orbánnak nemhogy diplomáciai, de politikai ritmusérzéke sincs. Túl korán beszélve ellenfeleket/ellenségeket teremt, későn cselekedve gazdasági károkat okoz.
Kepe
2023. március 25. 10:40
Marhaság, azért kezdtek el csökkeni az árak, mivel már háború előtti szinten van mint a gáz mind az olaj ára. Ha nem lennének ársapkák, és extra élelmiszer kereskedelmi adók, jóval kevesebb lett volna az infláció. A szomszédos országokba az infláció 10% körül van nálunk jelenleg 25% . Az alapkamat nálunk 18% a szomszédoknál 7-8-9 %, Ez a magyar kormány kudarca, a sok hibás döntés eredménye. Köszönjük szépen Nagy Márton miniszternek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!