A Nemzetközi Valutaalap 5650 milliárdot adna Ukrajnának

2023. február 04. 08:15

Az IMF 16 milliárd dolláros, közel 5650 milliárd forintos „segélye” minimum három évre szólna, és ugródeszka lehetne egy igazán szép summát jelentő, hatalmas hitelcsomaghoz.

2023. február 04. 08:15
null

Nem kevesebb mint 16 milliárd dollár értékben állítana össze 3-4 évre szóló segélycsomagot Ukrajnának a Nemzetközi Valutaalap, amely gyakorlatilag a jelenlegi “lélegeztetőgép-segélyek” üzemi kapacitását növelné meg annak érdekében, hogy az ukrán állam továbbra is el tudja látni – legalább minimális szinten – a funkcióit.

A Bloomberg – mely a szokásos névtelenséget kérő forrásokra hivatkozik – szerint az IMF-pakk egyfajta katalizátorszerepet is betöltene a további külföldi finanszírozások területén.  Ugyanakkor a segély kiutalása a G7-es országok jóváhagyásától, valamint attól függ, hogy az Ukrajnába ömlő adományok és hitelek hosszabb távon is biztosítani tudják-e az ország adósságának fenntarhatóságát.

Mennyibe kerül Ukrajna lélegeztetőgépen tartása?

Gyászosan komikus, amikor a nyugati „szövetségesek" az Ukrajna újjáépítésére szánt összeg nagyságával kezdenek kalkulálni, mintha valahová le lenne írva, hogy a háború melyik napon fog befejeződni. Hacsak nem azért teszik, mert egyszer úgy döntenek a háttérben, hogy valóban azon a napon fog befejeződni.

A lap rámutat: a háborús ország segélyezéséhez az IMF-nek saját szabályain is módosítani kell, de ennél is fontosabbak azok a garanciák, amelyeket Kijevnek kell megadni a Valutaalap felé. A jelenlegi IMF–Ukrajna hitelprogramban többek között az adóbevételek növelése és a jegybanki támogatások csökkentése szerepel.

Az IMF az ötlethez annyit tett hozzá: a tervezett együttműködés alapja lehet egy teljes körű hitelezési programnak – utóbbival kapcsolatban azonban nem bocsátkozott részletekbe. Az ukrán pénzügyminisztérium nem kívánta kommentálni a Valutaalap elképzeléseit, ugyanakkor egy lapnak nyilatkozó kijevi közgazdász úgy fogalmazott: az IMF gyakorlatilag a donorországok további pénzügyi támogatását biztosítaná be az alap létrehozásával, ám változatlan hitelezési feltételekkel.  Ukrajnának ezért az lenne az érdeke, ha magából az alapból minél kevesebb pénzt venne ki.

Az IMF a múlt hónapban alsó hangon a fenti 16 milliárd dollár közel két és félszeresére,

39,5 milliárd dollárra becsülte Ukrajna külső finanszírozási igényét, 

míg az ukrán kormány tájékoztatása szerint az állam havi 3,5 milliárd dolláros költségvetési hiányt fog jelenteni 2023-ban. A fenti két összeg összesen mintegy 42 milliárd dollárt jelent ebben az évben.

Az Európai Unió 18 milliárdos, havi lebontású segélye mellé az USA-ból nagyjából 10 milliárd dollár érkezik az ukrán lélegeztetőgéphez. Az összeg azonban Kijev reményei szerint bővülni fog az adományok és további hitelezők segítségével. 
A kétségbeejtő helyzetet kétségbeejtő számok és gyakorlatilag stagnálást valószínűsítő idei várakozások (igaz azt is a 2022-es, igen alacsony bázisról) tükrözik: 

a tavalyi 30,3 százalékos visszaesés után Ukrajna 2023-as gazdasági növekedését 0,3 százalékra prognosztizálja az ország jegybankja. 

A mostani IMF-csomagot a nyilatkozó források szerint márciusban már jóvá is hagyhatják, így akár már áprilisban 5-7 milliárd dollár érkezhet belőle Kijevbe. További felhasználásra.

Fotó: Krisztalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója és Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója
MTI/EPA/Shawn Thew

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2023. február 05. 15:07
Röviden: a DS most igyekszik felvásárolni őket, amit kizárólag katonai erővel lehet megakadályozni.
KBA98
2023. február 05. 15:06
ezt a pénz ki fogja visszafizetni?
Nehidd El
2023. február 05. 15:06
Végső soron Európa: amikor az IMF veszteségként leírja a hitelt, azt bőven fedezni fogja az általunk 300%-os felárral vásárolt LNG-n realizált extraprofit.
Nehidd El
2023. február 05. 15:03
"a tavalyi 30,3 százalékos visszaesés után Ukrajna 2023-as gazdasági növekedését 0,3 százalékra prognosztizálja az ország jegybankja" A közgazdaságtan paródiája: "becslésünk 0,3%, plusz-mínusz 50%".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!