Az energiaárak miatt a mezőgazdasági tartalékpénzhez kell nyúlni

2022. december 13. 18:11

Már a folyamatosan emelkedő árak sem tudják ellensúlyozni az élelmiszerek előállítási költségeit.

2022. december 13. 18:11
null

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács december 12-i, brüsszeli ülésén az uniós agrárminiszterek többsége arra kérte az Európai Bizottságot, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, uniós szinten összesen 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot. Az ülésen Magyarországot képviselő Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy a háború és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt megemelkedett energiaárak olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy

azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják ellensúlyozni. 

„A kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várhatjuk el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet. Ezért a lehető leghamarabb további rendkívüli uniós támogatásra van szükség annak érdekében, hogy a gazdálkodók továbbra is garantálni tudják az élelmezésbiztonságot” – hangsúlyozta a miniszter. A tárcavezető bízik benne, hogy a mai vita után az Európai Bizottság meghallja a tagállamok többségének kérését, és a jövő év első hónapjaiban

javaslatot tesz a mezőgazdasági tartalék aktiválására

annak érdekében, hogy a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák mielőbb segítséghez juthassanak.

Nagy István hozzátette: a kialakult válsághelyzet legolcsóbb és leghatékonyabb kezelése az azonnali tűzszünet és a béke megteremtése lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik.

Fotó: Agrárminisztérium

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teklapavle
2022. december 14. 10:52
Brüsszel, "Bidé", "Zselé", meg a melegek. A valóság meg ne zavarjon: „A kormány 2021-es költségvetése egy gazdasági műhiba volt, jövőre akár 15-18 százalékos infláció is várhat a magyar nemzetgazdaságra” – mondta a jegybankelnök.
teklapavle
2022. december 14. 10:51
Magyarország inflációja előre megy! „A kormány 2021-es költségvetése egy gazdasági műhiba volt, jövőre akár 15-18 százalékos infláció is várhat a magyar nemzetgazdaságra” – mondta a jegybankelnök.
NDAP1945
2022. december 14. 10:51
Nálunk nem lesz baj, mert jön az olcsó orosz olaj, hisz a Viktor nem szavazta meg a szankciókat, vagy ha megszavazta felmentést kaptunk
Házam Hazája
2022. december 14. 00:14
A lengyelek meg kezdik érezni a vámmentes ukrán "élelmiszer import" hátrányait. Ami még vizsgálva sincs. A nyugat meg örül az olcsó importnak, mert a néppel megetetik az ellenőrizetlen ételeket. Persze vámmentesen!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!