Szembe jött a valóság: hosszú válságra számítanak a britek

2022. november 10. 18:35

A modern statisztikai felmérések kezdete óta a leghosszabb recesszió fenyegeti a szigetországot. Eközben a pénzügyminiszternek egy hatalmas, 50 milliárd fontos lyukat is be kell tömnie.

2022. november 10. 18:35
null
Matus Tibor
Matus Tibor

A brit gazdaság a leghosszabb, bár nem a legsúlyosabb recesszióval néz szembe a modern makrogazdasági statisztikai felmérések száz évvel ezelőtti kezdete óta. A Bank of England előrejelzése szerint a bruttó hazai termék 2022 közepétől 2024 közepéig két éven át folyamatosan zsugorodni fog. 

A központi bank erre figyelmeztetett, amikor a múlt héten 3 százalékra emelte az alapkamatot az infláció elleni küzdelem jegyében. A kétéves recesszió hosszabb lehet, mint amitől korábban tartottak, főként a gyorsan emelkedő energiaárak és infláció miatt, amelyre a Bank of England már nyolc esetben kamatemeléssel reagált.

Legalább akkora a baj, mint 2008-ban volt

A jegybank szerint a brit gazdaság nyár óta recesszióban van. A Brit Kereskedelmi és Iparkamara a hétvégén a gazdasági hangulat és a gazdasági feltételek riasztó romlása miatt panaszkodott,

A Bank of England 2023-ra 1,9 százalékos GDP-csökkenést jósol, amelyet 2024-ben újabb enyhe, 0,1 százalékos éves szintű GDP-csökkenés követ. Az előrejelzés szerint a recesszió nyolc negyedéve alatt a gazdaság összességében 2,9 százalékkal zsugorodhat. Ez az előrejelzett visszaesés fele annyira súlyos, mint volt a tizennégy évvel ezelőtti, a pénzügyi és bankválság idején. A Bank of England várakozásai szerint 2024 közepe után a gazdaság csak fokozatosan fog talpra állni.

Kettős toxikus sokk

Jeremy Hunt pénzügyminiszter nagyon nehéz időkről beszélt. Elmondta, hogy a gazdaságot gyors egymásutánban kettős toxikus sokk érte, először a Covid miatti összeomlás, majd az ukrajnai háború hatása. A több mint 10 százalékosra emelkedett inflációt „a családokat, a nyugdíjasokat és a vállalkozásokat súlyosan sújtó ellenségnek” nevezte. Huntnak jelenleg az a nehéz feladat jut, hogy a költségvetésében akár 50 milliárd fontnyi lyukat is be kell tömnie. Ezt adóemelésekkel szeretnék megoldani. Sajtóértesülések szerint nemcsak az energiaipari vállalatokra kivetett magasabb különadó bevezetését tervezik, hanem kiterjesztenék az osztalékok megadóztatását is. Ez már a háztartásokat is érintené.

Egyes szektorok a közelgő recesszióban különösen mély visszaeséstől tartanak. A vendéglátó- és szállodaszövetség, az UK Hospitality máris arra figyelmeztetett, hogy jövőre a kocsmák, éttermek és szállodák egyharmada is csődbe mehet. Egy felmérésük szerint a tagvállalatainak 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy veszteséges vagy kétséges a fennmaradásuk. „A gyorsan emelkedő energiaköltségek és minden alapanyag, termék inflációja, ,valamint a csökkenő fogyasztói bizalom rendkívül megviseli az ágazatot” - figyelmeztet a vendéglátóipar.   

Az építőipar súlyosan érintett

Az építőipar szereplői is erősen aggódnak, mivel az emelkedő kamatlábak miatt az ingatlanpiac és az új építési tevékenység visszaesésére számítanak. A CPA építőipari szövetség szerint jövőre az építőipar termelése mintegy 4 százalékkal csökken. A szövetség vezető közgazdásza,  Noble Francis úgy látja, hogy egyértelműen a recesszió felé tartanak. Annyiban árnyalja a képet, hogy a brit építőipari teljesítménye jelenleg minden idők legmagasabb szintjén van, tehát magas bázisról csúsznak majd vissza. Viszont jelenleg a költségek százalékos emelkedése kétszámjegyű, ami – a volumentől függetlenül – keményen sújtja az iparágat.

Az ingatlanpiacon a megfigyelők most jelentős korrekcióra számítanak az évek óta tartó erőteljes áremelkedés után, beleértve a Covid-korszakot is. A Lloyds bankcsoport, amelyhez a jelzáloghitelezésben igen aktív Halifax bank is tartozik,

Eddig a munkanélküliségi statisztikák viszonylag jól néznek ki. Jelenleg Nagy-Britannia munkaképes lakosságának mindössze 3,5 százaléka munkanélküli. Ez a hetvenes évek közepe óta a legalacsonyabb szint. A Bank of England előrejelzése szerint azonban

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2022. november 11. 17:26
majd Soros Gyuri megmenti az angol fontot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!