Az EU-ban ma is 31 ezer vállalat van orosz kézben!

2022. november 05. 16:05

Oroszország befolyása a szankciók ellenére valószínűleg nem csökkent annyira, mint remélték. Egy új tanulmány szerint még mindig több ezer orosz üzletember tevékenykedik Európában.

2022. november 05. 16:05
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Az EU Bizottsága szerint az orosz üzletemberek továbbra is jelentős mértékben aktívak maradtak Európában. Közel 31 ezer olyan vállalat van Európában, amelynek végső haszonélvezője Oroszországból származik – állítja egy friss tanulmány. E vállalkozások elsősorban az ingatlan-, építő- és szállodaiparban, valamint a pénzügyi és az energiaágazatban tevékenykednek.

A Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek benyújtott jelentésében a Bizottság értékeli a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának kockázatát az EU-ban.

Az ukrajnai háborúról szóló részben a jelentés szerint az uniós vagyonbefagyasztási intézkedések megfelelő végrehajtásához nagy szükség lenne végre a végső haszonélvezők átláthatóságára vonatkozó szabályok hatékony érvényesítésére is. Emellett a hatóság – többek közt –  jobb információcserét, továbbá az adóhatóságok elől elrejtett vagyonok megfelelő felderítését és ellenőrzését szorgalmazza.

Viszonylag egyszerű a postafiókcégek alapítása

A jelentés szerint még mindig viszonylag könnyű fedőcégeket létrehozni, amelyeket használhatnak

 „több százmillió euró átláthatatlan tranzakciókon keresztül történő mozgatására”. 

E fedőcégek segítségével a bűnözők nemcsak a pénzeszközök eredetét és rendeltetési helyét, hanem a tranzakció tényleges kedvezményezettjét is el tudták rejteni.

A szóban forgó pénzeszközöket tehát személyes meggazdagodásra és egész országok destabilizálására is fel lehetett használni.

„A feketepénz-áramlások felderítése tehát nemcsak a demokrácia védelméhez és az uniós polgárok biztonságához járul hozzá, hanem az autokráciák befolyása elleni küzdelemben is segít” –  áll a jelentésben.

Az uniós hatóság jelentése szerint az Oroszországból származó haszonélvezőkkel rendelkező 31 ezer vállalat közül 

legalább 1400-nak van olyan tulajdonosa, aki a közelmúltban szankciók hatálya alá került.

Konkrétan ez mindössze 33 személyre vonatkozik. A jelentés ugyanakkor rámutat arra, hogy egyes oligarchák harmadik országokban bejegyzett közvetítő társaságok vagy helyi névleges részvényesek révén még jobban elrejthetik tulajdonosi vagy irányítási jogukat a vállalatok felett.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2022. november 08. 13:49
Nem gond, majd jól einstandolják őket, a jogálmosság nevében!! .. ;-)
Reszelő Aladár
2022. november 07. 22:47
Nem erről szól az EU? A tőke szabad és korlátlan mozgásáról? Amúgy ha elég sokáig tart még ez a hiszti, lassan elindulnak az EU árulási perek is olyanok ellen, akik valaha oroszokkal üzleteltek. A Benes dekrétumok legújabbkori (nem kell fizetni az elkobzott cuccért, mert már rég el kellett volna venni) nyomán akár likvidálni is lehetne egész országokat, mert már rég meg kellett volna fagyniuk.
18.0 fok
2022. november 07. 22:46
ez most a szankciópárti mandiner segélykiáltása?
Æðelflæd
2022. november 07. 21:22
Nem mindegy, hogy ki gépelte be a hírt? Pont ugyanezt írja a Spiegel is: https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/eu-noch-immer-31-000-firmen-in-russischer-hand-a-b2327912-50a9-4d34-9aa9-100643f3f9a3 Egyébként egy napra kölcsönadhatnád a bankomnak az árfolyamodat, mert ma utal nekem az egyik külföldi ügyfelem euróban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!