Üresek az irodák, a vállalatok kiköltöznek a méregdrága San Franciscóból

2022. október 15. 12:34

Tavaly San Franciscóban az irodák 20 százaléka volt üres, idén azonos időszakban pedig már 25,5 százalék – ez azt jelenti, hogy több üres iroda van most, mint a 2008-as nagy recesszió alatt!

2022. október 15. 12:34
null

A Bloomerg írásából kiderül, hogy a CBRE ingatlan-tanácsadó cég szerint a város irodai üresedési rátája a vírusjárvány kezdetén 4 százalék, 2021 szeptemberében 20 százalék volt, ám azóta még tovább, az igen magas 25,5 százalékos szintre emelkedett.

A Kastle Systems – egy biztonsággal kapcsolatos eszközökkel és szoftverekkel foglalkozó cég – úgy látja a munkavállalók csak lassan térnek vissza a belvárosba. Az MSCI Real Assets szerint pedig

a San Franciscó-i irodák négyzetméterenkénti értéke közel 40 százalékkal esett vissza a 2020. decemberi csúcsról.

Várható volt a visszaesés, hiszen a város  – ahogy a Makronóm is már többször megírta – régóta küzd a hajléktalanokkal és a drogosokkal, emellett – a jobb területeken – csillagászati árakkal kell szembenézniük azoknak, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy itt éljenek. A vállalatoknak szintén nehéz dolguk van San Franciscóban, hiszen a tehetséges munkavállalók nyilvánvalóan nem szeretnének egy hajléktalan- és drogbandákkal teli városban élni és dolgozni, ahol ráadásul – az igen magas árszínvonal miatt – a pénzük jóval kevesebbet ér, mint az USA más területein. 

Mi állhat a jelenség mögött?

Az adatok szerint – többek között – a távmunka és a technológiai cégek növekvő vonzereje csábítja el a lakosokat olyan városokba, mint például a texasi Austin és a floridai Miami. Ezek a városok alacsonyabb adókkal, sokkal megfizethetőbb lakhatással, jobb minőségű állami iskolákkal és természetesen kevesebb bűnözéssel kecsegtetnek. Ezzel pedig nem csak a vállalatokat csábítják arra, hogy oda telepítsék székhelyüket, de velük együtt a San Franciscó-i lakosokat is. 

A Bloomberg szerint a vállalatok – és ezzel együtt tehát azok munkavállalói is – hosszú távra terveznek, így valószínűleg sokáig maradnak majd a biztonságos városokban – legalábbis addig, ameddig meg nem oldódnak San Franciscóban a drogproblémák, és nem csökkennek az árak. Ne felejtsük, hogy Amerikában – bár óriásiak a távolságok – a munkavállalók sokkal könnyebben költöznek, váltanak államot, munkahelyet, iskolát, mint Európában.

Egyre népszerűbb a home office

Talán nem meglepő, hogy ha azt mondjuk, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a home office, másnéven az otthoni munka. Nem csupán azért, mert nem kell minden nap átverekednünk magunkat a reggeli és esti dugóban, hanem mert az otthoni munka mellett függetlenebbé válhat a munkavállaló, ez pedig a cég előnyére is válhat. 

Nem véletlenül vonzza a San Franciscó-i lakosokat a home office jelenség és a technológiai cégek, hiszen úgy dolgozhatnak akár egy otthonról is egy-egy cégnek, hogy az idejük nagy részét nem is  töltik a városban.

Nem mindenre megoldás a home office

Az otthoni munkavégzés lehetősége nem feltétlenül jó mindenkinek, hiszen vannak olyan cégek, amelyek nem szeretnének ilyen lehetőséget kínálni. A járvány után azonban munkavállalók – miután „belekóstoltak a jóba” – már gyakran elvárják egy cégtől a rugalmasságot, sok esetben pedig a home office lehetőséget, ha nem is heti 4-5, de legalább heti 2-3 napra.

Egy 2021 márciusában készült felmérés szerint az alkalmazottak 54 százaléka megfontolná, hogy állást váltson, ha nem nyújtanak számára rugalmas munkavégzést a veszélyhelyzet elmúltával – derül ki a Makronóm egy korábbi írásából is.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. október 18. 12:39
Na de miért nem költöztetik az üresen kongó, méregdrága irodákba a drogos hajléktalanjaikat? Addig már nem terjed a marxizmusuk?
INB83
2022. október 18. 12:39
Itt nem az irodák bérleti díjainak magas ára a probléma, hanem a megélhetési színvonal. A cégek már nem tudnak annyit fizetni a magasan kvalifikált dolgozóinak, hogy azok megfelelő színvonalon, megfelelő körülmények között éljenek. San franciscoi ismerős mondta, hogy azért költöztek el a városból, mert havi 15-20.000-dollárból már nem tudták fedezni azt az életet, amit felépítettek. Lakáshitel+egészsegbiztosítás+ingatlanadó+2 gyerek taníttatása+felsőoktatásukra félretenni. Mi csak pislogtunk a számok hallatán.
bolá
2022. október 17. 15:57
"csábítja el a lakosokat olyan városokba, mint például a texasi Austin és a floridai Miami" Ezzel a demokrata párt szimpatizánsai költöznek ezekre a helyekre, majd itt is megszavaznak seggfej demokratákat polgármesternek, akik San Fransciscót csinálnak ezekből a most normális helyekből.
Akitlosz
2022. október 17. 12:48
A megoldás az, hogy egy cég saját irodaházat épít a telephelyén. Úgy nem függ más cégektől, sem a bérleti díjaktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!