Horrorárak az LNG-szállításban

2022. október 05. 16:00

Akár a napi 400 ezer dollárt is elérhetik a cseppfolyósított földgáz szállítására alkalmas hajók bérleti díjai.

2022. október 05. 16:00
null

Elképesztő sebességgel emelkednek az LNG-szállításra alkalmas hajók bérleti díjai a háború kezdete óta, az Északi Áramlatok elleni támadás pedig csak olaj volt a tűzre. Az ellátási láncok átrendeződése egyben a szállítási kapacitás csökkenését, így a díjak csúcsra futását is magában hordozza. Mára egészen hihetetlen összegekért lehet LNG-chartereket bérelni – a költségek egyben azt is jelzik, hogyan ugrottak a plafonig a gázárak.

Európa azon része, amely megteheti (rendelkezik alkalmas kikötőkkel és LNG-terminálokkal), a tél közeledtével egyre gyorsuló tempóban próbál meg minél több cseppfolyós földgázt beszerezni a világpiacról – jellemzően az Egyesült Államokból és Nigériából. 

A Bloomberg közlése szerint

a Shell történelmi csúcsot döntött, amikor napi 400 000 dollárért bérelte ki

a Yiannis LNG-szállítót, de nem sokkal maradt le az indiai GAIL sem, amely 360 ezerért tette ugyanezt az LNG Schneeweisschennel

Az európai energiaválság tehát igazi kincsesbánya az LNG-szállítók tulajdonosai számára: az Atlanti-óceánra vonatkozó fuvardíjak egyetlen hónap alatt 300 százalékkal nőttek.

Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Galerida
2022. október 07. 21:26
Az meg biztosan szerencsés véletlen, hogy akik a palagázba és a cseppfolyós szállításba fektettek be, azoknak rohadtul jól jött a spontán módon kitört ukrajnai háború....
Jason Bourne
2022. október 07. 13:29
"A vezetékes orosz gáz árával nem lehet versenyezni." Na pontosan ezért van az egész balhé.
Jason Bourne
2022. október 07. 13:28
"Horrorárak az LNG-szállításban" De legalább környezetbarát. :-D
pollip
2022. október 07. 13:27
Ursula már januárban rendelt 120 hajó gázt. Felkészült......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!