Tovább zsugorodik Srí Lanka gazdasága

2022. szeptember 30. 14:40

Srí Lanka helyzete nem javul, miközben történetének legsúlyosabb pénzügyi válságával küzd.

2022. szeptember 30. 14:40
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus, a Makronóm Intézet szakértőjének írása a Makronómon.

Srí Lanka régóta problémákkal küzd. Még akkor került súlyos helyzetbe, amikor kimerültek a devizatartalékai, és fel kellett mondania a külföldi adósság fizetését.

Azóta zavargások is voltak a szigetországban, és többfelé fordultak segélycsomagért, de a helyzet nem javul. Srí Lanka gazdasága 8,4 százalékkal zsugorodott az áprilistól júniusig tartó negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva a kormányzati statisztikai osztály szeptember közepén nyilvánosságra hozott adatai szerint. Ez óriási visszaesés, miközben Srí Lanka talán önálló történetének legsúlyosabb pénzügyi válságával találja szemben magát, amit Oroszország és Ukrajna háborúja és annak továbbgyűrűző hatásai sem könnyítenek meg.

Srí Lankán a kormányzat pocsék gazdálkodása és a pandémia negatív hatásai miatt küzdenek a súlyos dollárhiánnyal: nehézségeket okoz az olyan alapvető importtermékek fizetése is, mint az élelemiszerek, az üzemanyag, a gyógyszer és a műtrágya.

Sokatmondó adat, hogy a 22 millió lakossal rendelkező szigetország gazdasági növekedése a 2022-es első negyedévet tekintve 1,6 százalékkal csökkent. Ha a második negyedévet részleteiben nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest a leginkább az ipar zsugorodott – 10 százalékkal – ezt követi a mezőgazdaság zsugorodása – 8,4 százalékkal – végül a szolgáltatások zsugorodása– 2,2 százalékkal –, legalábbis az állami Népszámlálási és Statisztikai Főosztály adatai szerint.

Az előrejelzések sem mondhatók bíztatónak, hiszen a srí lankai központi bank 2022-re összességében 8 százalékos gazdasági visszaeséssel számol. Az elkövetkező időszak kulcskérdései közé tartozik, hogy a szigetország tud-e megoldást a dollárhiányra, illetve, hogy sikerül-e egy vagy több helyről segélycsomaghoz jutnia.

Borítókép: MTI/ EPA/ Chamila Karunarathne

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!