Megy az adok-kapok a vasutassztrájk ügyében

2022. augusztus 26. 12:30

Szeptember 5-től határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Mozdonyvezetők Szakszervezete. A MÁV Zrt. bírósághoz fordul, a szakszervezet szakmaiatlannak és rosszhiszeműnek minősíti a vállalat állításait.

2022. augusztus 26. 12:30
null

A Mozdonyvezetők Szakszervezete augusztus 24-ei gyűlésén határozatlan idejű sztrájkot hirdetett. A munkabeszüntetés szeptember 5-én éjféltől venné kezdetét, és mind a személy-, mind az áruszállításra kiterjedne. A szakszervezet döntéséről tájékoztatta a MÁV-START Zrt. vezérigazgatóját, egyben tárgyalást kezdeményeztek követeléseik teljesítésére, a vállalat vezetősége azonban nem fogadta el a bejelentést.

Közleményében a MÁV-START jelezte: megalapozatlannak tartja a sztrájkfenyegetést. Mint írták: a mozdonyvezetők munkájának jelentőségét a vállalat a javadalmazásukban is kiemelten elismeri. „Keresetük 2016 óta több mint 60 százalékkal növekedett a tavalyi év végéig. Az idén év elején megvalósított 10 százalékos béremelés tovább növelte járandóságukat. Ennek eredményeként a mozdonyvezetők a MÁV-csoporton belül és a teljes nemzetgazdaságban is kiemelkedő mértékű havi átlagkeresete meghaladja a 800 ezer forintot. Emellett júliusban előrehozott, egyszeri, egyösszegű kifizetésben részesült a vállalatcsoport minden munkavállalója, köztük a mozdonyvezetők is” – írták, hozzátéve: miután a vállalat a szakszervezetekkel kötött megállapodások minden egyes pontját maradéktalanul betartotta és betartja,

a vasúttársaság bírósághoz fordul, és kezdeményezi a sztrájk jogellenességének megállapítását.

A közleményre azonnal reagált a szakszervezet. „Hivatásunk védelmében” közzétett nyilatkozatukban kiemelik: ők nem írták alá a több mint egy évvel ezelőtt kötött, 2021-23-ra szóló bérmegállapodást, mert azt jogilag aggályosnak, szakszervezeti szempontból pedig szégyenletesnek tartották. „Az azóta eltelt időben a munkáltató továbbra sem tett érdemi lépéseket a MOSZ követelésének teljesítése érdekében. A 2021. évi reálkereset-veszteség kompenzálására munkáltatói intézkedés nem történt. Kimondottan szakmaiatlan és rosszhiszemű az a munkáltatói állítás, amely a hatályos megállapodások alapján 2022. év decemberében járó jövedelem egy részének 2022. júliusi kifizetését, a Szakszervezetünk által követelt reálkereset veszteség kompenzálásának minősíti” – írja a MOSZ közleményében.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2022. augusztus 28. 08:37
Nincs béremelés amíg nem tartják be a menetrendet.
csulak
2022. augusztus 28. 01:13
a baloldal ismet gancsol es rombolni probal
Armageddon
2022. augusztus 27. 22:17
Az! Jobbérenc Gaskó, aki a gördülő sztrájkot bevezette!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!