Magyarország mézhatalom Európában

2022. augusztus 27. 07:00

Az Európai Unió legnagyobb méztermelői közé tartozunk, a kormány kiemelten támogatja a méhészek munkáját.

2022. augusztus 27. 07:00
null

Negyvenhetedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Méhészeti Kongresszust augusztus 24-28. között. Az isztambuli, expóval egybekötött szimpózium a világ legnagyobb méhészeti rendezvénye, amelyen méhészek, tudósok, kutatók és politikusok egyaránt részt vesznek. 

Nagy István agrárminiszter csütörtöki felszólalásában hangsúlyozta:

hazánk az Európai Unió legnagyobb méztermelői közé tartozik.

Európában Magyarországon van az egyik legnagyobb méhsűrűség, minden négyzetkilométerre mintegy 13 méhcsalád jut. Magyarországon csaknem 1,2 millió méhcsalád és húszezer méhész él. Ökológiai viszonyaink szinte mindenütt kedvezőek a méhészkedésre, ennek eredményeképpen évente 25 és 30 ezer tonna közötti mézet termelünk, melynek 60 százaléka exportra készül. „Akácmézünk kuriózum, hungarikum, de fajta- és vegyes mézeink is kiváló minőségűek” – mondta.

Nagy Imre a méhészek kiemelt kormányzati támogatási rendszerét is ismertette a szimpóziumon: a Méhészeti Nemzeti Programon keresztül 2010 óta a termelők már 50 millió eurós támogatásban részesültek, a beporzási dotáció mellett pedig az Unióban egyedülálló módon méh állatjóléti pályázatot is hirdettek számukra, 25 millió eurós keretösszeggel. „Az intézkedések sikerességét jól mutatja, hogy Magyarországon 2010 óta folyamatosan nő az egy főre jutó mézfogyasztás, és nem csökken a méhészek száma” – emelte ki a miniszter. 

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraszt baltával
2022. szeptember 16. 01:16
Éljen a méz!
Volo
2022. szeptember 16. 01:15
Ez már réges régen nem igaz. Kis termő terület, nem lehet nagy hatalom.
Sany Xepi
2022. szeptember 16. 01:11
Ezért akarták kivágatni az akácfákat Magyarországon uniós ajánlásra.
vip era
2022. szeptember 16. 01:11
A tisztességes termelőink méze kiváló minőségű,és ízű. Nekem jobban ízlik az itthoni méz,mint bármelyik általam megkóstolt külföldi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!