A német energiaipar az áfa csökkentését követeli

2022. augusztus 21. 11:30

Lindner szövetségi pénzügyminiszter az áfa elengedésével akarja megfékezni a gáz és az áram áremelkedését. Az energiaipar szempontjából ez viszont nem elég.

2022. augusztus 21. 11:30
null

Az egekbe szökő energiaárak miatt az energiaipar a gáz és a villamos energia áfájának csökkentését követeli. A gáz és a villamos energia árát terhelő adót 19 százalékról a kedvezményes 7 százalékos kulcsra kellene csökkenteni 2023. január 1-jétől - áll a Német Energia- és Vízipari Szövetség (BDEW) közleményében. A kedvezményes adómértéket kezdetben legalább két évig kellene alkalmazni – írja a lap.

„A magasabb beszerzési költségek miatt emelkedő gáz- és villamosenergia-árak a háztartásokat és a vállalkozásokat terhelik” – mondta a BDEW igazgatótanácsának elnöke, Kerstin Andreae.

Az egyre növekvő beszerzési költségek miatt azonban további áremelkedés következne be, ami szükségessé tenné az állami terhek további csökkentését. „Ez mind a villamosenergia-, mind a gázárra vonatkozik, mivel a beszerzési költségek óriási mértékű emelkedése mellett a gázbeszerzési illeték és a gáztárolási illeték miatt további erőteljes áremelkedés várható – mondta a BDEW elnöke.

Tíz százalék fölé emelkedhet az infláció

A szakszervezetekhez közel álló Makroökonómiai Intézet feltételezi, hogy ennek következtében Németországban az inflációs ráta tíz százalék fölé emelkedhet. Csak a gázadó részesedése akár két százalékpontot is elérhetne az áremelkedésben.

Az adó 19 százalékról 7 százalékra történő csökkentésével minden háztartás tehermentesíthető lenne – áll a közleményben. „Az állam bevételei az áfacsökkentés mellett még mindig – valamivel - meghaladnák a 2019-es év bevételi szintet” - mondta Andreae.
Az állami gázadó ősztől több millió fogyasztónak okoz többletköltséget. A Gazdasági Minisztérium nemrégiben 1,5 és 5 cent közötti kilowattóránkénti ársávot feltételezett, ami jelentős többletköltséget jelentene a fogyasztók számára. Robert Habeck (Zöldek) gazdasági miniszter azt mondta, hogy ez „háztartásonként több száz eurót” jelent évente.

516 euróig terjedő tehermentesítő hatás

Ricarda Lang, a Zöldek frakcióvezetője a gázadó októberi bevezetésével párhuzamosan egy új könnyítési csomag előterjesztését szorgalmazta. „Még ha mindenkinek meg is kell fizetnie a magas energiaárakat, különösen a kis- és közepes jövedelműek lesznek azok, akiknek ezután jelentős nehézségekkel kell szembenézniük” – jelentette ki Lang hétfőn Berlinben. „Az a cél, hogy a szegényebbek nagyobb mértékben profitáljanak a könnyítésekből, mint a gazdagabbak, akik többet bírnak el” – tette hozzá a politikus.

A BDEW számításai szerint az áfacsökkentés kedvezményes hatása egy évi 20 000 kilowattóra fogyasztású családi ház esetében évi 356 euró és 516 euró között lenne. Egy 13 333 kilowattóra fogyasztású társasházi lakás esetében ez 237 és 344 euró közötti összeg. A BDEW szerint, ha a gázpótlékokra kivetett hozzáadottérték-adót eltörölnék vagy csökkentenék, a könnyítés egy családi ház esetében évi 57 és 190 euró, egy lakás esetében pedig évi 38 és 127 euró közötti összeget jelentene.

A BDEW ugyanakkor ismét felhívta a gázfogyasztók figyelmét arra, hogy továbbra is törekedjenek az energiatakarékosságra. „Ahhoz, hogy átvészeljük a telet, fontos, hogy tovább csökkentsük a gázfogyasztást, és a nyár hátralévő részében minél jobban feltöltsük a gáztárolókat” – mondta Andreae. Szinte minden háztartásban és középületben van még lehetőség az energiatakarékosságra – tette hozzá a szövetség elnöke.

A Szövetségi Hálózati Ügynökség adatai szerint Németországban az első hét hónapban a gázfogyasztás csaknem 14 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A BDEW szerint ennek fő oka az enyhe időjárás és a magas gázárszint. A BDEW szerint a gázból történő villamosenergia-termelés 2021 közepe óta csökken. 2022 első félévében mintegy tizenkét százalékkal kevesebb villamos energiát termeltek a gáztüzelésű erőművekben, mint az előző év azonos időszakában.

(Borítókép: MTI Fotó: Rosta Tibor)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amaurote
2022. augusztus 22. 21:19
kapcsolatot találtunk orbán és michael jackson között: https://www.facebook.com/DiplomatlanErtelmetlensegi/posts/pfbid0D9jYEExWcmHT8E58NMQ6ypiGYPL4A9w3nhYgtspKfNa5KRYGRGHDeXiS7WrAL9BBl
makám
2022. augusztus 22. 21:18
"adót 19 százalékról " 27% hellobazdmeg.
pesti051
2022. augusztus 22. 21:18
"A gáz és a villamos energia árát terhelő adót 19 százalékról a kedvezményes 7 százalékos kulcsra kellene csökkenteni 2023. január 1-jétől - áll a Német Energia- és Vízipari Szövetség (BDEW) közleményében." EZ NEM ELLENTÉTES AZ ÚNIÓS SZABÁLYOKKAL ? Már csak azért, mert mi BÁRMIT csinálunk, azonnal kapunk egy hetes cikkely, vagy egy kötelezettségszegési eljárást. Ja, nekik minden szabad, meg annak az ellenkezőjét is.
rostockk
2022. augusztus 22. 21:18
Figyelemelterelés. Addig sem kell a hazai dolgokkal foglalkozni. Itt minden oké, oké is lesz. Előre nem hátra. stb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!