Az USA szerint Irán harci drónokat szállít Oroszországnak

2022. július 16. 07:00

Több száz harci drónt emlegetett a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója egy hétfői sajtótájékoztatón.

2022. július 16. 07:00
null

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette: erős a gyanú, hogy Irán harci – többek között kamikaze – drónokkal látja el a napokban Oroszországot, amely az Ukrajna ellen vívott háborúban használja majd azokat.

A két ország közötti kapcsolat a háború kitörése óta egyébként is szorosabb lett,

különös tekintettel arra, hogy a legtöbb szankcióval sújtott államok listáját ők ketten vezetik.  

Sullivan elmondta: az amerikai hírszerzés szerint Irán kiképzési segítséget is nyújt az oroszoknak, a drónszállítás pedig gyors ütemben fog zajlani.

A bejelentés időpontja nyilván nem volt véletlen: Joe Biden éppen Izraelbe és Szaud-Arábiába készül (utóbbi útjától az olajválság enyhülését reméli), ez a két ország pedig nem csak Iránnal való rossz viszonyuk miatt kiemelten fontos jelenleg a térségben, de azért is, mert mindketten kategorikusan kijelentették:

nem szállítanak fegyvert Ukrajnának. 

Samuel Bendett katonai elemző logikus lépésnek nevezte, hogy az oroszok Irántól kérnek drónokat, hiszen a közel-keleti ország évtizedek óta dolgozik drónprogramján, a kamikaze típusok pedig kifejezetten a specialitásának számítanak.

Fotó: MTI/EPA pool/Jim Lo Scalzo
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!