Tizennyolc járőrhajót kap Ukrajna az USA-tól az új fegyverszállítmány részeként

2022. június 27. 15:25

Az USA újabb, Ukrajna számára küldendő félmilliárdos fegyvercsomagjában szerepel tizennyolc járőrhajó is. Szükség is lehet rájuk, miután az ukrán erők gyakorlatilag nem rendelkeznek folyami flottillával.

2022. június 27. 15:25
null

Tavaly augusztus óta immár a tizenharmadik fegyverszállítmány-csomagot állítja össze Ukrajna számára az USA Védelmi Minisztériuma.

A mostani pakk 450 millió dollár értékű, és a tüzérségi rakétarendszerek, a gránátvetők, a kézifegyverek és a lőszerkészletek mellett 18 darab járőrhajót is tartalmaz.

A listán helyett kapott két tízméteres Small Unit Riverine Craft (SURC), tíz darab Sea Ark Dauntless, valamint hat, bővebben nem ismertetett, tizenkét méteres járőrhajó. A SURC akár tizenhárom katonát is képes szállítani a folyókon vagy a tengerparti területeken, masszív felépítésével és teherbírásával kiválóan párosítva a sebességet és a gyors manőverezést. 440 lóerős, hathengeres dízelmotorokkal van ellátva, végsebessége 70 km/h fölött van. A Sea Ark Dauntless osztályú, alumíniumból készült hajók 850 lóerős motorokkal mintegy hét tonnás teherbírással rendelkeznek. Ezeket alapvetően kikötő- és rövid távú védelmi feladatokra használják. Az első kettő mellett a közelebbről meg nem nevezett harmadik tétel nagy valószínűséggel ugyanaz a típus, amit az Egyesült Államok Tajvannak is biztosított. A 440 lóerős motorokkal felszerelt hajók hat fő alaplegénységgel rendelkeznek, de további tizennégy katonát és több tonna rakományt képesek szállítani. 

Ukrajnának óriási szüksége van az ilyen jellegű haditechnikára, hogy valamennyire biztosítani tudja folyóinak ellenőrzését, hiszen

jelenleg „flottillája” többnyire átalakított halász- és hobbihajókból áll. 

Az Egyesült Államok a Biden-kormány regnálása óta mintegy 6,8 milliárd dollár értékben nyújtott „biztonsági támogatást” Ukrajnának, ebből 6,1 milliárd dollárt a háború kitörése óta

Fotó: US Navy

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ödenburger
2022. június 28. 19:26
850 lóerős hajó. A motorja(i) egy óra alatt több mint 100 litert bezabálnak. Etetésük az üzemanyaghiányos Ukrajnában érdekes logisztikai feladat lesz.
Bellmondo
2022. június 28. 18:25
Brit elemzők szerint az orosz hadműveletek lelassultak, a hadsereg kiüresedett. Tulajdonképpen mi szükség van további hadfelszerelést adni az ukránokkal amikor már csak egy fantom hadsereggel állnak szemben?
counter-revolution
2022. június 28. 18:12
Majd a tengeri (kukorica) földekre jó lesz.
pollip
2022. június 28. 17:47
Ez volt felesleges pillanatnyilag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!