Litván civilek három nap alatt összedobtak 5 millió dollárt Ukrajnának egy harci drónra

2022. június 06. 10:02

Szintet lépett a közösségi finanszírozás fogalma. A litván civilek gondoltak egyet, és vesznek Ukrajnának egy Bayraktar csapásmérő drónt. A pénz már meg is van rá.

2022. június 06. 10:02
null

A litván Laisves TV május 25-én jelentette be, hogy adománygyűjtést indít az ukrán fegyveres erők támogatásaként egy Bayraktar TB2 csapásmérő drón támogatására. A török fegyver hatékonynak bizonyult már a háborúban, szerepe volt a Kígyó-szigeti orosz légvédelmi állás és a Moszkva hadihajó megsemmisítésében. A donációra a litván védelmi vezetés és a Bayraktar gyártója, a Baykar is rábólintott, ám arra senki sem számított, hogy az eredetileg három hetesre tervezett akció 5 millió dolláros összege (ennyibe kerül egy Bayraktar drón) három nap alatt össze fog gyűlni. 

A közösségi finanszírozás új formája azonnal sláger lett Litvániában, ahol egyébként is nagyon komolyan veszik a fegyverkezést: a háború kirobbanásakor Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter azonnal bejelentette, hogy

egymilliárd eurós haderőfejlesztésbe kezdenek, amely során kiemelt figyelmet szentelnek a hagyományos csapásmérő és a kamikáze drónoknak.

Ukrajna is előszeretettel vásárol Bayraktart: a háború előtti években már húszat szerzett be a drónokból, idén januárban pedig újabb tizenhatot rendelt a Baykartól.

A mostani, szokatlan adománygyűjtés hírét a litvánok egyértelmű természetességgel fogadták. Agne Belickaite – aki száz euróval támogatta a fegyverbeszerzést – a Reutersnek úgy fogalmazott: „a háború előtt senki nem gondolta volna, hogy fegyverekre fogunk pénzt gyűjteni, de ez most teljesen normális”. Mint mondta, a litvánokban elég erős a félelem attól, hogy Oroszország őket is megtámadja, ez is motiválja őket az ukrán haderő segítésében. 

Petro Beshta, Ukrajna litván nagykövete hihetetlennek és példátlannak nevezte a litván kezdeményezést, rámutatva:

ez az első eset a történelemben, hogy hétköznapi emberek pénzt gyűjtenek azért, hogy egy másik ország haderejét támogassák.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök is örömét fejezte ki a finanszírozás sikerességével kapcsolatban: szerinte fontos, hogy a három hónapja dúló háború ne tegye közömbössé az embereket, az ilyen jellegű akciók pedig felpörgetik őket.

A drón megvásárlását a litván védelmi minisztérium végzi, amelynek képviselői a napokban alá is írják a szándéknyilatkozatot a török védelmi vezetéssel és a gyártóval. 

Borítókép: Ukrán Védelmi Minisztérium

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. október 08. 21:30
Összedobtak - kidobtak...
AKissLaci
2022. június 08. 11:47
"A litván civilek gondoltak egyet, és vesznek Ukrajnának egy Bayraktar csapásmérő drónt." Ja, persze. Mert Erdogan sógora litván civileknek fog eladni egy drónt. Van neki egy ilyen drónboltja az isztambuli bazárban, ott árul egy gyékényen az arra rászorulóknak kávét, aranyat és Bayraktart. Gondolom, ha egyáltalán igaz ez a baromság, az összeget majd szépen átutalják az ukrán kormány számlájára. Hol is lenne jobb helyen?! Ha meg a litván minisztérium venné meg a Bayraktart, akkor meg előbb-utóbb feltűnik az eBay-en.
Reaktor71
2022. június 07. 16:54
Amúgy meg le kellene jönni erről a tripről, hogy a török drón az valami, legyőzhetetlen cuccos. Seperc alatt leszedik a Pantsir S2 vagy SM verzióval. De ha sikerül jól bemérni, akkor még a régebbi S1-el is le lehet lőni.
fogas paduc
2022. június 07. 16:54
Most, hogy a litvik összedobták az ukriknak a drónra a pénzt, az oroszok már biztosan nem fogják őket megtámadni.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!