A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Apokaliptikus beszédben adott tűpontos diagnózist az elhibázott nyugati gazdaságpolitikáról Putyin

2022. június 21. 17:53

Az orosz gazdaság nem fog elszigetelődni, fejlődésében a magánvállalkozásokra fog támaszkodni, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, a 25. Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén elmondott beszédében, amelyben a világgazdaság gondjaiért a Nyugatot tette felelőssé.

2022. június 21. 17:53
null

Helyzetértékelésében Putyin azt mondta, hogy az Egyesült Államok a hidegháború után Isten küldöttének hirdette ki magát a Földön, olyannak, akinek nincs felelőssége, csak érdekei. Szerinte a leggazdagabb államok még mindig gyarmatnak, másodrendűnek tekintenek mindenki mást.

Tektonikusnak és forradalminak nevezte a gazdaságban és a nemzetközi politikában végbemenő változásokat, amelyek között a nyugati elit szerinte illúziókban él, a múlt árnyékába kapaszkodva. Tévedésnek nevezte, hogy a viharos változásokban ki lehet várni, arra számítva, hogy minden visszatér a normális kerékvágásba.

Az Oroszország ellen bevezetett szankciókat Putyin őrültnek és meggondolatlannak nevezte. Azt mondta, hogy az orosz gazdasági helyzetet lépésről lépésre normalizálják. Prognózisa szerint az orosz költségvetés idén 3 ezer milliárd rubel többlettel fog teljesülni (a rubel jelenlegi árfolyamon 6,73 forintot ér), a kedvezményes jelzáloghitel-kamatláb pedig az év végéig 7 százalékra csökken.

Elmondta, hogy a VEB bank 120 milliárd rubelt kap a Nemzeti Vagyonalapból a feltőkésítésre. Megjegyezte, hogy a magas kamatlábak miatt az oroszok megtakarításai a bankokban maradtak.

Putyin szerint az Európai Uniónak a tulajdon szankciói miatti közvetlen veszteségei egy év alatt meghaladhatják a 400 milliárd dollárt, aminek terheit az emberek viselik, az infláció pedig az euróövezet egyes országaiban már most meghaladja a 20 százalékot. Azt hangoztatta, hogy az unió „végleg elvesztette politikai szuverenitását”, és a jelenlegi európai helyzet a radikalizmus fellendüléséhez, hosszú távon pedig az elitváltáshoz fog vezetni.

Az orosz vezető véleménye szerint ami a világban történik, az nem az elmúlt hónapok eseményei, köztük az ukrajnai háború, hanem a G7 csoport régóta folytatott felelőtlen politikájának következménye, beleértve az ellenőrizetlen kibocsátást és a fedezetlen adósságok felhalmozását. Az inflációért, az élelmiszer- és energiaproblémákért a Nyugat elhibázott gazdaságpolitikáját tette felelőssé. Úgy vélekedett, hogy az orosz „különleges hadművelet” a Nyugat számára ürügy, hogy a problémákért a felelősséget Oroszországra hárítsa.

Rámutatott, hogy a műtrágya világpiaci ára 2021 közepétől 2022 februárjáig 70 százalékkal emelkedett. A globális közösség legfontosabb feladatának az élelmiszer-ellátás biztosítását nevezte meg, és képesnek mondta Oroszországot a szállítások növelésére. Megismételte, hogy Moszkva nem akadályozza az ukrajnai gabonaexportot, és nem Oroszország aknásította el Ukrajna fekete-tengeri kikötőit.

Putyin az ukrajnai háború elindítását kényszerű és szükséges döntésnek nevezte, és leszögezte, hogy a hadművelet minden célkitűzését teljesíteni fogják.

Az elnök a gazdasági fejlődés elvei közül az első helyen a nyitottságot nevezte meg, és azt ígérte, hogy országa soha nem fog az önelszigetelés és az önellátás útjára lépni. Második helyen a magánvállalkozásra való támaszkodás elvét említette. Mint mondta, a hosszú távú fejlődés a vállalkozói szabadságon fog alapulni, ezért a vállalkozások túlszigorított állami ellenőrzésének megszüntetését, a normáknak és követelményeknek való megfelelés kényszerítése helyett motiválást ígért, továbbá azt, hogy egyes gazdasági bűncselekményeket dekriminalizálnak.

Az észak-déli közlekedési folyosón az áruforgalom szerinte hamarosan folyamatosan növekedni fog. Célként nevezte meg a 4 százalékos infláció elérését.

Az orosz gazdasági fejlődés harmadik és negyedik alapelveként a kiegyensúlyozott makropolitikát és a társadalmi igazságosságot nevezte meg. Mint mondta, már idén el kellene érni a szegénység csökkentését és a jövedelmek növekedését, amit a hatóságok értékelésére szolgáló fő mutatónak nevezett.

Radikális intézkedéseket ígért a gyermekes családok támogatására.

Ötödik alapelvnek az infrastruktúra gyorsuló ütemű fejlesztését mondta, átfogó programot sürgetve a lakás- és közüzemi ágazat korszerűsítésére. Putyin szerint az oroszországi belföldi turistaforgalomnak idén meg kell haladnia a 12 millió főt. Külön kiemelte a Bajkál idegenforgalmának fejlesztését.

A hatodik alapelv az orosz elnök szerint a technológiai szuverenitás elérése. Mint mondta, az importhelyettesítés nem csodaszer, mert nem másolni kell, hanem egy lépéssel előrébb kell járni. Azt hangoztatta, hogy lehetetlen és nem szükséges mindent előállítani, de Oroszországnak a kritikus technológiákkal rendelkeznie kell. Méltatta, hogy a hiperszonikus fegyverek terén sikerült mindenkit megelőzni.

Sürgette az ipari klaszterek új működési módja legfontosabb paramétereinek kidolgozását, beleértve a finanszírozásét is. Ezeknek szerinte január 1-től már működniük kell. Putyin azt mondta, hogy az ipari jelzáloghitelt 5 százalékos éves kamatláb mellett kell adni, és azon vállalatok számára elérhetővé tenni, amelyek készek új termelési létesítményeket építeni.

Putyin a beszédét a konferencia létesítményeit ért hackertámadások miatt a tervezetthez képest csaknem két órával később kezdte el. A plenáris ülésen felszólalt Kaszim-Dzsomart Tokajev kazah elnök és a fórumnak videoüzenetet küldött Hszi Csin-Ping kínai és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő.

(MTI, címlap: MTI/AP/TASZSZ/Szergej Bobilev)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. október 08. 21:29
A legfontosabb: a fennmaradásunk. A gyengék, az erőtlenek, a természet és a józan ész törvényeit kétségbe vonó liberális enerváltak kihullanak. Hajrá, Magyarország!
asdasd
2022. július 02. 12:37
tehat adott egy agresszor diktator, aki megtamad es invaziot indit egy szuveren nemzet ellen. erre ugye alapvetoen harom valasz adhato. vagy hagyjuk, hogy egy agresszor diktator onkenyesen rajzolgassa at a hatarokat, ami tulajdonkeppen a ma ismert vilag vegehez es a nemzetkozi ter totalis anarchiajahoz vezet. vagy nem hagyjuk, es katonailag valaszolunk, ezzel gyakorlatilag elkerulhetetlenne teve a harmadik es egyben jo esellyel utolso vilaghaborut. vagy ugyancsak nem hagyjuk, de az elozo ket opcio kozott feluton levo strategiat alkalmazva az agresszor felet sulyos gazdasagi es egyeb szankcioval sujtjuk, a megtanadott honvedo felet pedig katonailag, gazdasagilag, moralisan es minden egyeb modon segitjuk. a nyugat ezt valasztotta, es ez moralisan es racionalisan is helyes dontes szamunkra. ehhez kepest a putyinista-orbanista seggnyalo Fideszes propaganda es agymosott birka szavazok a kovetkezo elbaszott logika szerint ervelnek: nem az akcio/hatas, hanem a reakcio/ellenhatas a hibas. ertitek? szerintuk az okozat a problema, es nem az ok. szerintuk nem az a baj, hogy egy orult pazichopata atomhaboruval fenyegetve milliokat tesz foldonfutova, ezreket gyilkol le, nyomorit meg es tesz egy orszagot a folddel egyenlove. szerintuk az a baj, hogy ezt egyesek nem nezik tetlenul. eljutottunk oda, hogy aki ma Fideszes, az szuksegszeruen elvtelen, erkolcstelen, onzo es gonosz. szamukra rendben van Putyin haboruja, es a problema az, hogy a nyugat REAKCIOKENT szankcional. elkepeszto ez a szellemi es moralis sotetseg...
Láncfűrészes Attasé
2022. július 02. 12:37
Bezzegoroszországban visszavették a nem hozzáértő hanyatló nyugati Renault-tól a Ladát. Most majd légzsák nélkül lesz igazán jó az amúgy is kiváló Lada Granta!
Dr. Kövér Zászló
2022. július 02. 12:37
Nehéz ügy ez ... De Viktor , / aki a Barátom / meg fogja oldani . Most kissé kapkodja a fejét , hogy hová is nyaljon sebtiben , mert rengeteg a segg , de hű tanácsadói majd segítenek ebben . Egy Ország , Egy Mini Szerelnök , Egy Nép !!!! A N E R mindenekfölött .... A többit majd Lölö és a Gang megoldja . Senki se aggódjon ! Fekete Lóként ott lesz a nagy dakota , Acélöklű Orbán Győző -.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról