Magyar startup hozhatja el az evezős sportágakban a digitalizációt és innovációt

2022. május 08. 07:42

Ételhordóban helyezték el az első mérőeszközt, ami mára jelentősen átalakult, de az alapötlet annyira megtetszett a nagy nemzetközi tiszteletnek örvendő magyar edzőknek, hogy már Szingapúrból is rendelnek a magyar PaddleMate által gyártott, lapátokra szerelhető teljesítménymérő eszközből. A Makronóm interjúja.

2022. május 08. 07:42
null
Takács Zsolt

Háttérbe szorult az egyéni teljesítmény a sportban és a fő szerep a technológiáé lett?

Schulcz Attila: Egyáltalán nem szorult háttérbe, a technológia pont, hogy azt támogatja. Nagyon kiélezett a verseny, gyakran egy bajnoki cím tizedmásodperceken múlik, a fejlődéshez szükséges a digitalizáció és a részletes adatbázis. Pár évvel ezelőttig a legelterjettebb mérőeszköz a stopperóra volt, de most már mérhetjük többek között a csapásszámot, a leadott erő nagyságát, a megtett távot és a sebességet is.

Korábban nem is mértek mást az időn kívül?

Bajári Attila: Természetesen az edzők figyeltek minden egyes mozdulatot és voltak nagyon drága eszközök, de az evezős sportokban széles körben még nem terjedtek el annyira a pontos mérések, mint például a futás vagy a kerékpározás esetében. A technológia – esetünkben a vizes közegben való alkalmazhatóság – mostanra érte el azt a szintet, hogy a tömegsportokon kívül is az edzés részesei legyenek a különböző aktivitásmérők.

Az élsportolók a célközönség?

Mizser Dávid: Nemcsak az élsportolók. Mi az utánpótlás-sportolók számára is elérhető és megfizethető megoldást biztosítunk. Célunk, hogy a rendszer és az objektív teljesítménymérés meghonosodjon az utánpótlás nevelésben, hiszen a helyes technika megtanulása az alapja a későbbi sikereknek. Emellett pedig az amatőr sportolók számára is hasznos eszközt adunk.

Miért pont az evezős sportokat választották?

SA: A feleségem kajakedző és vele együtt pattant ki az ötlet a fejünkből, hogy a stopperórán túl is lehetne mérni a sportolók teljesítményét. Villamosmérnöki tapasztalatomnak köszönhetően

egy hét alatt elkészítettem a prototípust, ami egy ételhordóban volt elhelyezve,

és egy pendrive rögzítette az adatokat. Ez a szerkezet több méter vezetékkel csatlakozott a lapáthoz. Nagyon kezdetleges volt, de az edzőknek tetszett, mert az eszköz másodpercenként száz mozdulatot rögzített, aminek köszönhetően elemezni lehetett, hogy a lapát mekkora erővel, hogyan fogott vizet. A prototípus sikerén felbuzdulva kerestem fel Bajári Attilát – akivel korábban egy másik startup cégnél már dolgoztunk együtt –, hogy tegyük össze az üzleti tervet, vonjunk be tőkét és alapítsuk meg a PaddleMate nevű vállalkozást. A fejlesztésekben a sógorom, Mizser Dávid segített, aki most a cég technológiai vezetője.

Miben ad többet a PaddleMate, mint más aktivitásmérők?

BA: A rendszerünk moduláris, külön-külön is használhatóak a szenzorok. Meglévő lapátra is könnyen felhelyezhető és több fajtán is használható. Az eszköz a lapátra van szerelve, és ezzel mérhetjük az evezős sportágakban a legfontosabb adatot: a leadott húzóerő nagyságát és formáját, amit grafikon lehet elemezni.

Ezt miben mérik?

MD: Kilogrammban vagy Newtonban, de fontosabb a húzógörbék elemzése, mert azzal lehet a technikát javítani, kiválasztani a fejleszteni szükséges területeket, páros esetén pedig a szinkront is lehet elemezni.

Mekkora az átlagos húzóerő?

SA: Különbözik az adott távtól, céloktól, körülményektől függően, de egy kajakos férfi átlagos húzóereje 25-30 kilogramm között mozog, míg a nőké 12-20.

Az amatőr sportolóknak az eszköz csak az adatelemzés élményét adja?

BA: Ahogy a futók szeretik elemezni és másokkal is összehasonlítani, megosztani az edzés- és versenyeredményeiket, úgy ez más sportágakban is egyre népszerűbb. Az evezős sportokban szeretnénk mindezt mi meghonosítani és egyúttal egy globális közösséget építeni.

Hány darabot adtak el eddig a termékből?

BA: 2020-ban indult a cég a Hiventures Zrt. befektetésével, amit a termékfejlesztésre fordítottunk. A befektetés feltétele volt, hogy 2021-ben 20 darab terméket adjunk el, ezt sikerült megduplázni, 40 darabot értékesítettünk, és 25 aktív felhasználója lett az alkalmazásunknak. Az idei év elején kapott második körös befektetésből legalább 300 terméket tervezünk értékesíteni, valamint elő kell készítenünk a tömeggyártást és a nemzetközi terjeszkedést. Ebből az összegből továbbá május-júniusban megújul az összes alkalmazásunk, a webes felületünk, valamint a marketing tevékenységünk is hangsúlyosabb szerepet fog kapni, hogy támogatni tudja a külföldi értékesítést és márkaépítést.

Mennyibe kerül az eszköz?

SA: A lapáterőmérőt 60 ezer forintért lehet megvásárolni, a közeljövőben megjelenő hajóra szerelhető mérőeszköz is ennyibe fog kerülni. Az üzleti modellünk jelentős mértékben épít az előfizetéses csomagokra, mivel később csak ezzel lehet hozzáférni a mérésekhez és grafikonokhoz.

BA: Az edzők kérésére

beépítettük az alkalmazásba az élő adatközvetítést,

így az edzők élőben láthatják a sportolók teljesítményét, amikor a vízen vannak.

Mekkora összegű volt a kezdeti befektetés?

SA: 2020-ban 45 millió forintot kaptunk az MFB csoporthoz tartozó Hiventurestől, ami 250 millióval egészült ki a második körös befektetésben.

Külföldön is jelen vannak?

BA: Szlovákiában már értékesítettünk, Ausztriában pedig SUP-osok használják a termékeket, de Szingapúrból, Japánból és Németországból is érdeklődnek. 

Fő célunk a nemzetközi terjeszkedés,

mert ugyan közkedveltek Magyarországon az evezős sportok, főként a kajak-kenu, amiben kiemelkedő ország is vagyunk, ugyanakkor méretünkből adódóan kicsi ez a piac. Nyugati országokban az evezés és a SUP is jóval elterjedtebb, míg Ázsiában például a sárkányhajó jelent óriási potenciált. Szerencsére a magyar kajak-kenu edzők nagyon elismertek az egész világon, így ez jó referenciát és kapcsolódást ad nekünk a globális terjeszkedés kezdeti szakaszában. Víziónk, hogy az egész világon lehetővé tegyük az evezős sportágak kedvelői számára (amatőr és a profi atlétáknak egyaránt) a sportaktivitásuk objektív mérését, és azt, hogy egy támogató közösség részesei lehessenek.

Erős a konkurencia?

SA: Vannak versenytársaink, de ők sokkal komplexebb és drágább termékeket gyártának. Az egyik ausztrál cég például a lapátba építi bele a mérőeszközt, így nem csak az ára sokkal drágább, de ha a lapátnak valami baja történik, akkor mindent egyben kell újra megvásárolni és cserélni. Ezzel szemben – ahogy már említettük – a PaddleMate a meglévő lapátra is könnyen felhelyezhető és több fajtán is használható. A terméknek kis méretű, strapabíró dizájnt terveztünk egy könnyen átlátható elemző felülettel, hogy bárki számára könnyen használható és persze megfizethető eszköz legyen.

(Borítókép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2022. május 19. 05:06
Én is eveztem fiatalon. Hajrá. Hogy hogy lehet ilyet sokat eladni, nemzetközi kajak versenyeken ezret. A többit majd a híre.
néhai Ch.Pilot
2022. május 19. 05:05
Hogyan lehet digitálisan evezni? Ja? Tudom: "A lapjával húz, az élivel kormányoz." (Fekete István: Tüskevár, Matula bácsi)
csulak
2022. május 08. 20:26
Bravo !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!