Íme a szerb válságterv: ennyi időre elég a földgáz, ha elzárulnak a vezetékek

2022. május 03. 13:56

Annak ellenére, hogy Szerbia Bulgárián keresztül kapja a földgázt, az orosz döntés, miszerint a Gazprom nem ad több gázt Bulgáriának és Lengyelországnak, nem befolyásolja Szerbia gázellátását, állítják a szerb illetékesek. Ugyan hangoztatják, hogy bár Bulgária ezek után csak tranzitország lesz, Szerbiába továbbra is a megbeszéltek alapján érkezik a napi 6 millió köbméter, úgy hogy az ország napi szükségleteinek kielégítéséhez (a nyári fogyasztás szerint) elég a 4,6 millió köbméter földgáz. Zorana Mihajlović (Zorana Mihájlovity) szerb energiaügyi miniszter mégis tart az esetleges váratlan történésektől.

2022. május 03. 13:56
null

A napokban megtartott sajtótájékoztatóján kiemelte, az ország felkészült, két válságtervet is kidolgozott arra az esetre, ha valamiért mégsem érkezne gáz a bolgár vezetékekből. Az első forgatókönyv szerint az udvarnoki tározóban levő tartalékokat használják fel. A miniszter asszony szavai szerint

az udvarnoki tározó szerb részében 21 napra elegendő mennyiségű gázt sikerült felhalmozniuk, míg az orosz részében további 22 napra van elég tartalék.

Az udvarnoki tározóból naponta 5 millió köbméter földgázt lehet kinyerni. Ha a válság ennél is tovább tartana, akkor életbe lép a második terv, miszerint Szerbia kész arra, hogy a földgázt más energiaforrással cserélje fel. Ebben az esetben a gázolajjal helyettesítené azt a helyzet rendezéséig.

Szerbia az után kezdett el tartaléktervekkel is foglalkozni, hogy Oroszország kijelentette, amennyiben azok az országok, akiket letiltott a vezetékről, mégis kisajátítanak a szállított mennyiségből valamennyit, csökkentik a tranzitmennyiséget a harmadik ország felé. Mihajlović elmondta, folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a bolgár államvezetéssel, tárgyalnak a lehetőségekről, habár Aleksandar Nikolov bolgár energiaügyi miniszter kijelentette, Bulgária nem Oroszország, kész segíteni minden szomszédjának.

Az úgynevezett balkáni vezeték az orosz-török közös projektumnak számító Török Áramlat része, amely Törökországtól Bulgárián keresztül, Szerbián át juttatja el az orosz földgázt Magyarország felé.

Szerbia földgázellátása jelentős mértékben függ ettől a gázvezetéktől. Egyelőre egy olyan megállapodás szerint történik a szállítás, amit Szerbia még a múlt év végén kötött Oroszországgal, ám az május végén lejár. A két ország diplomáciai tárgyalásai így egy újabb megállapodás összehangolását célozták meg. Aleksandar Vučić (Alekszandar Vucsity) szerb államfő szinte közvetlenül az után, hogy április 26-án Oroszország bejelentette, leállítja Bulgária gázellátását, bár nem volt előre bejelentve,találkozott Belgrádban Leonyid Szluckijjal, az orosz parlament alsóháza (duma) külügyi bizottságának elnökével. Az elnökség által kiadott közlemény szerint beszélgetésük egyik témája az energiaellátás volt.

Szerbia nem először szembesül váratlan helyzettel. A Török Áramlat előtt ugyanis nagy reményeket és jelentős pénzeszközöket fordított az úgynevezett Déli Áramlatra. Ettől a projektumtól végül Oroszország állt el, ugyanis képtelen volt eleget tenni azoknak a követelményeknek, amelyeket az EU felállított.

Ám a csupán néhány évvel később megépült Török Áramlat sem készült el úgy, hogy az Európai Unió nem figyelmeztette volna az országokat:az építkezés nincs összhangban az EU törvényelőírásaival. Az egyik rosszallás szerint ugyanis nem nyílik lehetőség arra, hogy a gázvezetéken keresztül az orosz gáz mellett más földgáz is szállítható legyen.

A konkurencia bekapcsolása pedig fontos lett volna, hiszen az energiahordozó ára is kedvezőbb lehetett volna.

Szerbia számára alternatív megoldást jelenthet majd az az interkonnektor, ami Szerbiát és Bulgáriát egy újabb gázvezetékkel köti össze Dimitrovgradnál. Ám ez a gázvezeték, amely az Azerbajdzsánhoz tartozó Kaszpi-tengerből szállítja a földgázt, és amely a Délkelet-Szerbiában található Nistől a bolgár határig 109 kilométer hosszú, értéke pedig 85,5 millió euró (ebből az Európai Unió vissza nem térítendő IPA-támogatása 49,6 millió euró), várhatóan majd csak 2023 októberében készül el.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2022. május 05. 17:51
Ha nem lesz gáz, gáz lesz: mindannyian meg fogunk baszódni. Ki jobban ki kevésbé. Mi jobban. És én ezt a szexuális abuzust nem támogatom. És akinek ez nem tetszik kinyalhatja, vagy szívesen elásom....
öhöm
2022. május 05. 14:51
Na ez már igy végre magyar. Perfect! ;)
öhöm
2022. május 05. 14:50
Milyen szótárat is linkeltél? IDEGEN szavak. Tanulj meg magyarul szépen beszélni... trallalla...
Dezsőke
2022. május 05. 11:36
osztom: Karvaly 2022. május 5. 9:31 @Cross Wire Semennyire. Az egyértelmű, hogy az ukrajnai helyzet eleve az amerikaiak által oroszoknak állított csapda volt, amibe bele is sétáltak. (az amerikaiak pontosan tudták, mi az, amiből az oroszok semmiképpen nem fognak engedni) Szerintem az amerikaiak célja "csak" az orosz gazdaság teljes kivéreztetése volt, azt nekik is tudniuk kell, hogy egy atomháborút nem nyerhetnek meg, így Oroszországba soha nem fognak tudni bevonulni, ahogy direkt konfliktust sem kezdeményezhetnek ellenük. Ez lassan kezd olyan "törököt fogtam, de nem ereszt" helyzetté válni, amibe az amerikai gazdaság ugyanúgy belerokkanhat - remélhetőleg az atomháborúig nem fog romlani a helyzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!