Putyin aláírta: Orosz bankokban nyitott rubelszámláról kell fizetni a gázért

2022. március 31. 17:21

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet, amely a szerződések alapján rubelalapú fizetési rendszert ír elő.

2022. március 31. 17:21
null

Ezt maga Putyin jelentette be egy, a légi közlekedési ágazat helyzetével foglalkozó csütörtöki videokonferencián.

„Az ilyen országokból való partnereinknek világos és átlátható rendszert kínálunk: az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és holnaptól, folyó év április 1-jétől kezdve ezekről a számlákról kell majd fizetni a gázszállításokért”

- mondta.

Hangsúlyozta, hogy a fizetés ütemezésének megsértését az orosz fél a vásárló mulasztásának fogja tekinteni. Erre az esetre szankciókat helyezett kilátásba.

„Nekünk senki nem ad el semmit ingyen, és mi sem fogunk jótékonykodni. Vagyis a hatályos szerződések le lesznek állítva”

- közölte Putyin.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország számára elfogadhatatlanok a dollárért és euróért folytatott gázkereskedelem kockázatai. A kifizetések átváltása orosz rubelre Putyin szerint fontos lépés Oroszország pénzügyi és gazdasági szuverenitásának megerősítése felé.

Úgy vélekedett, hogy egy olyan helyzetben, amikor a nyugati országok pénzügyi rendszerét fegyverként használják fel, amikor ezen országok vállalatai megtagadják az orosz bankokkal, vállalatokkal és magánszemélyekkel kötött szerződések teljesítését, amikor a dollárban és euróban lévő vagyonokat befagyasztják, nincs értelme ezen országok fizetőeszközeit használni.

 „Mi is történik és történt voltaképpen? Az európai fogyasztókat elláttuk erőforrásainkkal, a jelen esetben a gázzal. Megkapták, fizettek nekünk euróban, amelyet aztán ők maguk befagyasztottak. Ezzel kapcsolatban minden okunk megvan azt hinni, hogy a gáz egy részét gyakorlatilag ingyen szállítottuk Európába” - fogalmazott az orosz vezető.

 „Természetesen ez így nem mehet tovább”

- tette hozzá.

Putyin érvelése szerint hagyományos rendszer szerinti, euróért vagy dollárért való további gázszállítások bevételeit is blokkolás fenyegeti. Rámutatott, hogy a helyzet ilyen alakulását uniós kormányfők is kilátásba helyezték.

A rendelet kimondja, hogy a szankciók hatálya alá nem tartozó Gazprombank lett az elszámolási jogosultság. Az aláírt dokumentumból az következik, hogy az orosz gázipari vállalkozóknak a következő konstrukciót kínálják: a valutát a Gazprombanknál nyitott speciális elszámolási számlákra utalják át, a pénzintézet pedig a moszkvai tőzsdén váltja át rubelre.

Ugyanakkor Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának a szóvivője március 30-án azt mondta, hogy

az orosz gáz exportjának mintája szerint, ugyanúgy át lehet alakítani a kőolaj, a gabona, a fémek, a műtrágya, a szén és a faanyag exportját.

A kérdés továbbra is az, hogy Oroszország milyen fizetési módot választana ezekre, mivel feltételezhető, hogy továbbra is erősíteni szeretné az orosz valutát.

Az orosz rubel árfolyama az elmúlt napokban felértékelődött, és legutóbb, március 30-án már az Ukrajna elleni orosz támadás előtti szintet ostromolta. Elérte az e havi csúcsát - jelentették a világügynökségek. V. Vologyin azt is hozzátette, hogy a kulcsfontosságú orosz exporttermékek rubelben történő kifizetése "mind Oroszország, mind Oroszország kereskedelmi partnereinek az érdekeit szolgálná".

Kérdés, hogy mit fog lépni Európa, hiszen számos vezetője kijelentette, hogy nem hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért. A gázhiány megoldásáért nem elegendő takarékosságra szólítani fel a fogyasztókat, mint azt tette Robert Habeck német gazdasági miniszter.

Az Európába irányuló orosz gázexport egyelőre stabil: az Ukrajnán keresztüli tranzit napi 109,5 millió köbméter, az Északi Áramlaton keresztül Németországba 170 millió köbméter áramlik naponta, állítja a Kommerszant.

A Jamal-Európa gázvezetéken keresztül a Lengyelországon áthaladó tranzit kiegyensúlyozását minimális szinten használják 2021 vége óta.

A németországi gáztárolók az AGSI+ szerint jelenleg 26,5 százalékra, Ausztriában 12,8 százalékra vannak feltöltve. Európa azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy az új fűtési szezon kezdetére 80 százalékosra megtöltik a tárolókat, miközben csökkenti az orosz gáz beszerzését. Az orosz gáz hiányában ezt nehéz lesz megtenni - most a tartalékok teljes szintje csak 26,28 százalékos.

Májusban elkészül a részletes uniós terv az orosz energiaforrások leállítására, és a tagországok már kinyilvánították szándékukat a nem orosz gázimport növelésére. Az amerikai hatóságok azt ígérték, hogy idén további 15 milliárd köbmétert szállítanak Európába, 2021-ben az amerikai szállítások volumene mintegy 20-21 milliárd köbmétert tett ki, míg az oroszoké mintegy 150 milliárd köbmétert.

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2022. április 14. 01:27
Ne hidd, hogy a valóságot fogják a választóiknak elmondani/leírni. Az a szemét ördög - ki kell nyírni, meg kell támadni az oroszokat - Putyin a hibás minden szenvedésükért. Milyen kezekben vannak a nyugat-európai médiumok? Na ugye! Azt akartad írni, hogy liberális, zsidó kezekben. Akiknek már régen böki a szemét -hogy bökné ki végleg! - az, hogy Oroszország annyi természeti, kinccsel rendelkezik és nem engedi őket - lehetőleg ingyen - hozzáférni. Mint ahogy az a részeges Jelcin , de előtte az a buta kolhoz paraszt - a homlokán jelet viselő - még mindig saját népe/hazája ellen beszélő áruló.. Igen, Gorbacsov a neve.
monuskaroly
2022. április 14. 01:27
Ez nem semmi! Na köcsögök lehet magyarázni a lakosságnak, hogy miért lesz még sokkal drágább a fűtés és az áram. Dacból? Jóemberkedésből? Az USA-nak való megfelelési kényszer miatt? Vegyetek rubelt és kész, ha nem, nem lesz olcsóbb gáz. Ennyi.
Kormánypárti1
2022. április 06. 10:01
:DD
Vasalo
2022. április 03. 03:56
Igen, mert Putyin megsugta nekik, hogy bátran vehetnek bármilyen idegen valutáért orosz rubelt az arra kijelölt bankokban és az általuk meghatározott árfolyamon - utovégre ök továbbra is akarnak olajat meg gázt is szállitani, csak nem hagyják, hogy mindenféle börzehiénák határozzák meg az árat. És hogy a bunko pénzéhes nyugatnak még jobban fájjon a dolog, amikor az orosz részvényeket a mocsárba akarták taposni, Putyin kiadta a parancsot visszavásárolni az összes vezetö orosz cég részvényeit a külföldi tulajdonosoktol, igy azok állitolag 20 mlrd dollárt vesztettek, és a jövöben nem lesz hasznuk az orosz nyersanyagok kereskedelméből. Mire az okos hiénák észbekaptak, már késö volt, a rubel értéke pillanatok alatt nagyon nöt. ( valamikor Rotschild hasonlo lépéssel tette tönkre az akkori europai bankrendszert és a dollárt az általános elszámolási valutává tette.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!