Bevallották: Kanada 33 millió telefont követett a lezárások során

2022. január 08. 07:31

A Kanadai Közegészségügyi Ügynökség olyan adatokhoz férhetett hozzá, amivel nyomon követhette az emberek mozgását a koronavírus miatt bevezetett lezárások alatt.

2022. január 08. 07:31
null
Takács Zsolt

A Kanadai Közegészségügyi Ügynökség (PHAC) 33 millió mobilkészülék helymeghatározási adataihoz fért hozzá annak érdekében, hogy nyomon követhesse az emberek mozgását a koronavírus miatt bevezetett lezárás alatt – írja a National Post.

„A világjárvány sürgősségére való tekintettel a PHAC olyan mobilitási adatokat gyűjtött és használt, mint például a mobiltornyok helymeghatározási adatai” – mondta a National Postnak az ügynökség szóvivője.

A PHAC a helymeghatározási adatokat

a lakossági korlátozások hatékonyságának kiértékelésére használta fel.

Az adatokkal az ügynökség megérthette „a Kanadán belüli népességmozgás és a COVID-19 terjedése közötti lehetséges összefüggéseket” – mondta a szóvivő.

Márciusban az Ügynökség szerződést kötött a Telus Data For Good programmal, hogy az „azonosítatlan és összesített adatokat” szolgáltasson a Kanadában tapasztalható népmozgási tendenciákról. A szerződés októberben lejárt és a PHAC már nem fér hozzá a helymeghatározási adatokhoz – nyilatkozta az ügynökség szóvivője.

Az ügynökség

a következő öt évben tervezi a népességmozgás nyomon követését,

többek között más közegészségügyi kérdések, például „más fertőző betegségek, a krónikus betegségek megelőzése és a mentális egészség kezelése érdekében” - tette hozzá a szóvivő.

Adatvédelem

„Úgy vélem, hogy a kanadai közvélemény sok más hasonló, engedély nélküli megfigyelési kezdeményezésről fog értesülni, mielőtt a világjárvány véget ér  és utána is” – nyilatkozta David Lyon, a Pandemic Surveillance című könyv szerzője és a Queen's University Surveillance Studies Centre korábbi igazgatója egy e-mailben.

Lyon figyelmeztetett, hogy a PHAC ugyanolyan „megnyugtató” nyelvezetet használ, mint a nemzetbiztonsági ügynökségek. Például nem említik a „azonosításra alkalmatlan” adatok újraazonosításának lehetőségét – tette hozzá a szakértő.

A mobilitási adatok elemzése „segíti a közegészségügyi célok előmozdítását” – mondta a PHAC szóvivője. Az ügynökség az eredményeket egy különleges tanácsadói bizottságon keresztül rendszeresen megosztotta a tartományokkal és területekkel, hogy „segítsék a közegészségügyi tervezést és a szakpolitikák kidolgozását” – mondta a szóvivő.

Lyon szerint több információra van szükség „arról, hogy pontosan mit tettek, mit értek el, és hogy ez valóban a kanadai polgárok érdekeit szolgálta-e vagy sem.”

A felügyeleti eszközök közegészségügyi célú alkalmazása a méltányosság kérdését is felveti, jegyezte meg Martin French, a Concordia Egyetem docense.

Új norma

A COVID-19 világjárvány idején a megfigyelési technológia fokozott használata a biztonság nevében új normát teremtett, mondta Lyon.

„A világjárvány számos szinten lehetőséget teremtett egy masszív megfigyelési hullámra  nemcsak a közegészségügy, hanem az otthonról dolgozók, vásárlók és tanulók megfigyelésére is” – nyilatkozta hozzá Lyon.

„Számos forrásból, a világ különböző országaiból érkeznek bizonyítékok arra, hogy

– tette hozzá.

Az előző év végén közzétett közleményben az ügynökség olyan vállalkozókat keresett, akik hozzáférnek „azonosítatlan mobiltorony-alapú helymeghatározási adatokhoz Kanada egész területéről, hogy azokat a koronavírusra adott válaszlépésekhez és más közegészségügyi feladatokhoz felhasználhassák.”

A vállalkozónak anonimizált adatokat kell szolgáltatnia a PHAC számára, és biztosítania kell, hogy a felhasználók könnyen lemondhassanak a helymeghatározási adatok megosztását célzó programokról – írja az ügynökség.

A PHAC adatvédelmi irányítási részlege értékelést végzett, és „megállapította, hogy mivel e szerződés révén nem szereznek személyes adatokat, az adatvédelmi törvény alapján nem merülnek fel aggályok” – mondta az ügynökség szóvivője.

Az adatvédelmi biztos hivatala azt nyilatkozta, hogy „nyomon követik a PHAC-ot, hogy további információkat szerezzenek a javasolt kezdeményezésről”, de egyelőre nem tudtak további észrevételeket tenni.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Járványfigyelő
2022. január 20. 09:12
Mi ebben az újdonság? Minden mobiltelefont követnek az adótornyok, másképp nem működne az egész.
Járványfigyelő
2022. január 20. 09:12
Én ebben semmi problémát nem látok.
fatman
2022. január 18. 22:34
liberális mintademokrácia, mi? _I_ hányok...
savrena
2022. január 11. 01:44
Kína legalább bevallja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!