A vízhiány megdöbbentő probléma egy olyan bolygón, amelynek nagy részét víz borítja. Azonban a Földön található összes víz csupán három százaléka édesvíz, és ennek mindössze egyharmada áll az emberiség rendelkezésére, mivel a többi gleccserekbe fagyva vagy mélyen a föld alatt található. Ráadásul a globális felmelegedés miatt évről évre egyre több gleccser olvad el, így fokozódik a kipárolgás, tehát folyamatosan apad az édesvízkészletünk.
A tengervízből „csak” ki kell vonni a sót
Az egyre növekvő veszély miatt a világ egyes részein az ivóvíz előállítását sótalanítással próbálják megoldani. Ez a só és egyéb ásványi anyagok eltávolítását jelenti a tengervízből. A természetben is ez történik, amikor a napsütés hatására felmelegszik az óceánok felszíne, onnan a friss víz elpárolog, majd eső formájában, már édesvízként hullik le. Az olyan száraz régiók, mint a Közel-Kelet vagy Észak-Afrika, már régóta a sótalanítási technológiával biztosítják maguk számára az ivóvizet. Ma már több mint 120 ország rendelkezik sótalanító üzemekkel, és Szaúd-Arábia minden más országnál több édesvizet termel a sótalanítással. Az Egyesült Államokban is számos ilyen üzem működik, a kaliforniai Carlsbadban található például a nyugati félteke legnagyobb sótalanítója.
A sótalanítási eljárások is fejlődnek
A sótalanítás általában kétféleképpen történik. A termikus desztilláció során a tengervizet felforralják, ami gőzt termel. Így a só és az ásványi anyagok visszamaradnak, a gőzt pedig összegyűjtik és hűtéssel kondenzálják, hogy tiszta édes vizet kapjanak. A másik módszer a membránszűrés, amely a tengervizet olyan membránokon nyomja keresztül, amelyek csapdába ejtik a sót és az ásványi anyagokat, viszont átengedik a tiszta ivóvizet. Az 1980-as évek előtt a sótalanítás 84 százalékánál a termikus desztilláció módszerét alkalmazták. Viszont ma már a világ sótalanításának mintegy 70 százalékát a fordított ozmózisnak nevezett membránszűrési eljárással végzik, mivel ez a jelenlegi legolcsóbb és leghatékonyabb módszer.