Biztonságosabb, mint a nukleáris energia: áttörés a fúziós energia felhasználásában

2021. október 04. 10:26

A mágneses célfúzió (MTF) lehet a szénmentes energia jövője, ami biztonságosabb a hagyományos nukleáris energiatermelésnél. Annak érdekében, hogy kiderüljön a célfúzió leválthatja-e az atomenergiát, Londonban egy demonstrációs üzemet építenek. Az üzem az érdeklődő közönség számára is látogató lesz, hogy a technológiával bárki közelebbről megismerkedhessen.

2021. október 04. 10:26
null

Az AL_A londoni építészeti stúdió a kanadai General Fusion energiaipari vállalat számára építi Fúziós Demonstrációs Üzemét. Ez lesz a világ első ilyen jellegű létesítménye, mely várhatóan 2025-ben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A létesítmény Oxfordshire-ben, az Egyesült Királyság Atomenergia-hatóságának Culham campusának részeként fog működni.

A General Fusion-t Dr. Michel Laberge alapította, hogy gazdaságilag életképes fúziós energiát fejlesszen ki. Arra jött rá, hogy a mágnesezett célfúzió gyakorlati utat kínál a fúziós energiához a modern elektronika, az anyagok és a plazmafizika fejlődésének köszönhetően.

Jelenleg a General Fusion azon dolgozik, hogy az új projekttel, a Fúziós Demonstrációs Programmal (Fusion Demonstration Plant) bemutassa a technológiát.

Az új technológia biztonságosabb a nukleáris atomerőművek működésénél

A mágnesezett célfúzió lehet a vágyott szénmentes energia jövője. A General Fusion által korábban már szabadalmaztatott technológia, a csillagok energiatermelésének módját utánozza. Ahelyett, hogy az atomokat hasítaná szét, a magfúzió egyesíti azokat. Mivel a hagyományos atomerőművek a biztonságos működés szempontjából aggodalomra adhatnak okot, a nála veszélytelenebb MTF, így akár jobb megoldásul szolgálhat. A fúziós folyamat során hulladékként hélium szabadul fel, a folyamat működtetéséhez pedig csak hidrogénre van szükség.   

Az üzem csak 70 százaléka lesz az ipari termeléshez szükséges méretnek, ezért nem termel majd áramot. A létesítmény megalkotásának középpontjában az oktatás, a kutatás és a fejlesztés áll.  Az építési terveken egy, a reaktort körülvevő galéria is helyet kapott több más látogatást ösztönző helyiség mellett.  

Az éghajlatváltozás megállíthatatlan, de törekedni kell azok lépték csökkentésére

Az atomenergia szén-dioxid-kibocsátását tovább csökkentik az olyan innovációk, mint a 3D nyomtatott reaktor és a tengeri erőművek, amelyek szilárd rudak helyett folyékony sókat használnak a lehetséges reaktor katasztrófák kiküszöbölése érdekében.  
Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPPC) nemrégiben kiadott jelentése szerint a globális átlaghőmérséklet gyorsabban emelkedik, mint azt korábban gondolták. Az éghajlatváltozás számos jelenlegi formája (például a tengerszint emelkedése) még abban az esetben is évezredekig folytatódni fog, ha a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésre kerül. 

A tudósok azt mondják, hogy

a globális nettó nulla karbonkibocsátás elérése a CO2 által kiváltott globális felszíni hőmérséklet-emelkedés stabilizálásának feltétele. Mivel számos szükséges technológia még csak a fejlesztések kezdeti szakaszában van, ezért az új innovációra nagyobb szükség van, mint valaha.

(illusztráció: AL_A arhitects)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik