Tíz év világjárás után a National Geographic Magyarország újságírója ráeszmélt, hogy a modern világ a vesztébe rohan

2021. október 11. 06:34

Rituális albínó gyilkosságok Tanzániában, vadászatra tenyésztett oroszlánok a Dél-afrikai Köztársaságban, szíriai menekültek Máltán – csak pár téma, amivel Balogh Boglárka, a National Geographic Magyarország újságírója foglalkozott a pályája során. A Makronómnak adott interjúban felfedte, hogyan lett a világ egyik legnevesebb lapjának online szerzője, milyen szépségekkel és megpróbáltatásokkal jár a világutazó életmód, és a legmegdöbbentőbb sztorikból is szemezgettünk. Figyelem, néhol a nyugalom megzavarására alkalmas, grafikus részletességgel írjuk meg a történeteket!

2021. október 11. 06:34
null
Fekete Kíra
Az idei könyvhét alkalmából a Bakancslista- Európa különleges fesztiváljai című kötetét mutatták be a Vörösmarty téren.
Az idei könyvhét alkalmából a Bakancslista- Európa különleges fesztiváljai című kötetét mutatták be a Vörösmarty téren.

Hogy került a National Geographic Magyarországhoz? Mi kell ahhoz, hogy valaki a National Geographic újságírója legyen? 

Akkor már 4 éve utaztam, riportjaim jelentek meg az Élet és Tudományban, a Szabad Földben és az ELLE Magazinban, megannyi anyag, fénykép állt a hátam mögött, amikor úgy döntöttem, megkeresem a National Geographic Magyarország csapatát. Az első cikkem a nyíregyházi dr. Kiss Csabáról szólt, aki fiatal kora ellenére olyan katasztrófa sújtotta területeken segített a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának tagjaként, mint Mianmar vagy épp a legutóbbi nepáli földrengés. Csaba személye, a munka, amit végez, a róla készült riport nagyon népszerű lett. Ezt követően kért fel a szerkesztőm arra, hogy a tervezett afrikai, 4 hónapig tartó utazásom apropóján, indítsunk egy blogot a National Geographic Magyarország oldalán. Ez alatt az idő alatt

megannyi témával foglalkoztam: rituális albínó gyilkosságokkal Tanzániában, illegális állatkereskedelemmel, hegyi gorillákkal és helyi törzsekkel Ugandában, vadászatra tenyésztett oroszlánokkal a Dél-afrikai Köztársaságban.

Ennek élményanyagából született aztán két fotókiállításom, az egyik a Nemzeti Múzeumban, Mintákban a világ, illetve a Természettudományi Múzeumban, Széllel szemben címmel. 

Baraka, az albínó kisfiú, akinek családja a rituális albínó gyilkosságok elől menekült a tanzániai Ukerewe szigetére.
Baraka, az albínó kisfiú, akinek családja a rituális albínó gyilkosságok elől menekült a tanzániai Ukerewe szigetére.

Sokan gondolhatják úgy, hogy álomba illő a munkája és az élete. Ez az elképzelés mennyire fedi a valóságot? Milyen árnyoldalai vannak ennek a munkának és életstílusnak?

Egy sikeresnek tartott életútnak nagyon sokan csak a végeredményét látják, a befektetett munkára, a kudarcokra, a felállni akarásra, az áldozatok meghozatalára annyira már nem kíváncsi senki. Egy hazai kis falu templomának oldalán fényképeztem le: 

Ma is ez gondolat vezérel. 14 év telt el azóta, hogy eltanácsoltak államvizsga előtt a jogi egyetemről és én Angliába mentem. Persze hogy nem örültem neki, nem ez volt a tervem, ennek ellenére szakácsnak álltam, és bár napi 12 órát dolgoztam, szenvedéllyel, szeretettel tettem. Nem mellesleg egy szakmát is kitanultam. Közben éjszakákon át olvastam a már egyetemen is tanult ugandai gyermekkatonákról, állat – és környezetvédelemről, India kultúrájáról, Afrika elefántjairól. Minden megkeresett fontot félretettem, és elhatároztam, utazni meg írni akarok. Ki gondolta volna, hogy végül bejárom a világot, a Nemzeti Múzeumban és Természettudományiban lesznek fotókiállításaim, a National Geographic Magyarország szerzője leszek, vagy épp újabb és újabb könyveken dolgozom majd? Persze az élmények csak akkor autentikusak, ha az ember a helyiekkel vállal közösséget. Épp ezért én soha nem hotelben szállok meg, nem autóval utazom, inkább vonatozom, mint az indiaiak legtöbbje, robogózom, mint mindenki Vietnámban, és az utcai árusoknál eszem, ha kell, akár kézzel.

Hajnali hajókázás a Gangeszen, Váránasziban, az indiaiak legszentebb városában, ahol naponta 24 órában hamvasztják a lépcsősorokon a halttesteket.
Hajnali hajókázás a Gangeszen, Váránasziban, az indiaiak legszentebb városában, ahol naponta 24 órában hamvasztják a lépcsősorokon a halttesteket.

A törzsi marhavásárra való 14 órás buszutazást, miközben az ember egyedüli nyugatiként 40 fokban ül ráragadva a műbőrülésre, egy lengedező fél disznóval a feje felett, élő csirkékkel a lába alatt, valljuk be, kevesen vállalnák egy történet vagy fotósorozat kedvéért.

Szerintem az sem mindenkinek az álma, hogy hónapokig csak hideg vízzel zuhanyozzon vagy lavórból fürödjön, ne legyen áram, angol vécé, vagy hogy folyton azon gondolkozzon, miként jusson ivóvízhez anélkül, hogy műanyag palackok százait halmozná fel, de mindezek a munkám szerves részei. Az utazás mellett talán az a legszebb ebben az életvitelben, hogy olyan emberekkel tölthetek együtt napokat vagy akár heteket, akik egész életüket a természet védelmére, egy-egy faj, egy különleges hitvilág vagy épp népcsoport megmentésére szentelték. Velük ráadásul olyan helyekre juthatok el, segítségükkel olyan sorsokat ismerhetek meg, amelyekért az esetleges kényelmetlenségeket elviselem.

A kényelmetlen körülményeknek is megvan a maguk romantikája, napfelkelte a szabad ég alatt Hampiban, India ősi városában.
A kényelmetlen körülményeknek is megvan a maguk romantikája, napfelkelte a szabad ég alatt Hampiban, India ősi városában.

Nagyon sokat dolgozik és járja a világot, mégis bátran belevágtak a gyermekvállalásba. Tervezik a családbővítést?

Mindig azt gondoltam, hogy egy gyermek érkezése semmit nem fog változtatni az életemen, hisz egy baba nem elvesz, hanem hozzáad a személyiségünkhöz. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem forgatja fel fenekestül a hétköznapokat, de nem szünteti meg az utazó életmódot, csupán átalakítja azt. 

Egy darabig biztos nem fogunk újra 6-8 órát gyalogolni a borneói dzsungelben 90 százalékos páratartalomban, hogy a szabadon élő orangutánokat kutassuk a helyi WWF vezetőjével, de helyette megnézzük majd Japánban a cseresznyefák virágzását, illetve megkeressük az utolsó gésákat meg a yamabushi szerzeteseket. Az utóbbi 10 évben szinte nem volt olyan terep, ahol ne fordultam volna meg. Nagyon keveseknek adatik meg az az életvitel, amit sikerült magamnak felépítenem, rendkívül hálás vagyok azért, hogy eljutottam idáig. Boldog és elégedett embernek tartom magamat már most is, és ha netán bővül a család, annak mi csak örülni fogunk.

Borneó Kinabatangan folyója ún. vadállatfolyósó, ahol megannyi elefánttal, orangutánnal, vagy épp borneói hosszúorrú majommal találkozhat az ember.
Borneó Kinabatangan folyója ún. vadállatfolyósó, ahol megannyi elefánttal, orangutánnal, vagy épp borneói hosszúorrú majommal találkozhat az ember.

Hogyan tud a folyamatos utazással járó munkára és a családra is időt szakítani? Van bevett módszere a napjai megtervezésére egy zsúfoltabb időszakban?

Szerencsés vagyok, mert a párom a munkában is társam. Vele utaztam először Ázsiába hat hónapra,

ekkor jártam először Indiában lepratelepen, a Thaiföldön élő burmai hosszú nyakú nőknél, vietnámi AIDS-es árváknál.

De nem csak Afrikát, Ázsiát jártuk be az utóbbi tíz évben riportokat, fotókat készítve, hanem a legutóbbi, Bakancslista – Európai fesztiválok című kötetem megszületése alatt is segített eldönteni, melyek legyenek azok a meghökkentő vagy épp megindító vallási-, történelmi-, zenei ünnepélyek, amelyeket egy év alatt minden egyes hónapban meglátogatunk.

Olyan fesztiválokat kerestünk, amelyek valóban egy adott nemzet sajátos életszemléletét mutatják be. Így csöppentünk a baszkok Szent Sebestyént ünneplő 24 órás dobparádéjára, vagy az észak-spanyolok Majdnem Meghaltak Fesztiváljára, ahol azokat hordozták a városon keresztül a kipárnázott koporsóban Szent Márta tiszteletére, akik előző évben megmenekültek a halál torkából. A világhálónak köszönhetően a szüleimmel, a nővéremmel és a barátaimmal is mindennapos a kapcsolatom. 

Azon még ma is mosolygok, amikor a vad gibbonok megdobáltak bennünket az ürülékükkel Borneó trópusi dzsungelét járva. Persze a természetes viselkedésüknek ez is része, arra azért nem számítottam, hogy a szeretetcsomag a fényképezőm lencséjén landol.

Volt olyan eset, amikor veszélyben érezte az életét?

Szerencsére soha, de persze a biztonsági szabályokat mindig betartom. 

Neyyar dam dél-indiai elefántrezervátumba azok az egyedek kerülnek, amelyek már nem visszaszoktathatók a természetbe.
Neyyar dam dél-indiai elefántrezervátumba azok az egyedek kerülnek, amelyek már nem visszaszoktathatók a természetbe.

Az utazásai során tapasztalt bármilyen megkülönböztetést azért, mert nő? 

Nem tapasztaltam ilyet, ha volt is megkülönböztetés, az nem a nemem, hanem a bőröm színe miatt történt. A végeláthatatlan indiai vonatutakon például mindenki szóba akart állni velem, volt, aki étellel, itallal kínált, jótanáccsal látott el, elmesélte az életét, vagy meghívott az esküvőjére. Sokszor olyan kedvességgel és

nyitottsággal fogadtak, amire az európai, bezárkózott országokban ma már alig van példa. 

Kína eldugott falvaiban ugyanezt a figyelmességet tapasztaltam, mikor másnap megjelentem ugyanabban az utcai étkezdében, mint előző nap, a tulajdonos annyira megörült, hogy szeretem a főztjét, hogy egy ingyen ragacsos rizs desszerttel lepett meg. Hol tapasztal ilyet az ember? Én szeretem megadni mindenkinek a kellő tiszteletet, talán ezt érzik meg bennem,

nem teszek különbséget csak azért, mert valakinek rangja, hírneve vagy pénze van.

Az észak-ugandai karamadzsong törzs a hegtetoválásairól híres.
Az észak-ugandai karamadzsong törzs a hegtetoválásairól híres.

Persze mindezek mellett engem is milliószor próbáltak már átverni az utazásaim alatt, mert a nyugatinak a bőre alatt is pénz van, lopták el telefonomat a pályaudvaron, míg a székben aludtam, és a Dél-afrikai Köztársaságban sokszor gondoltam a piros lámpáknál arra, mikor veszik elő a fegyverüket a művirágot áruló zulu fiatalok, hogy kirángassanak a bérelt autónkból és elhajtsanak vele, mint ahogy az megannyi Youtube videón látható.

Járt számos kontinensen, köztük Afrikában és Ázsiában is. Hogy értékelődött át a világszemlélete a gazdaságilag elmaradottabb, szerényebb körülmények között élő emberek életét látva?

Mindig megdöbbentő az, hogy mi, „civilizált” emberek mekkora felesleges felhalmozásban, pocséklásban, sokszor önzőségben éljük az életünket, és hogy

sokan valóban azt érzik, hogy egy dizájner ruha vagy egy méregdrága autó teszi őket valakivé.

Nekem mindig akkor van kultúrsokkom, amikor hazaérkezem egy-egy fejlődő világbeli útról, és akkor már tudom, hogy túl hosszú ideje vagyok itthon, amikor én is panaszkodni kezdek a postán kialakult sorra, vagy arra, hogy elhűlt a kávém. Sajnos a kényelmes mindennapokban könnyű szem elől veszíteni valós céljainkat, tehetségünket, lehetőségeinket, szerencsés helyzetünket. Mert az, hogy mi itt élünk, egy gyönyörű országban, és a politikai helyzettől függetlenül biztonságban vagyunk, sajnos egyáltalán nem általános és nem magától értetődő. Sokaknak fogalma sincsen arról, hogy hány millióan nem tudnak elbújni az időjárás elől, tiszta vizet inni, és kórházba vinni a gyermeküket, ha beteg.

Indiában nem lehet úgy hónapokat utazni, hogy az ember ne ismerné meg az utcán élőket és történeteiket.
Indiában nem lehet úgy hónapokat utazni, hogy az ember ne ismerné meg az utcán élőket és történeteiket.

Jó irányba tart a világ? Csökken a szegénység a fejlődő országokban vagy reménytelennek tűnik a helyzet? Mik a saját tapasztalatai?

Tíz év világjárás után is azt gondolom, hogy a modern világ a vesztébe rohan. 

Ha csak az ételpazarlást nézzük, két évvel ezelőtt, mintegy 931 millió tonna étel, vagyis a világ teljes fogyasztásának 17 százaléka landolt a kukában! Amíg az esztelen túlfogyasztás, vagyis az „Én” fontosabb a „Mi”-nél, és ebbe a természetet a bolygónkat is beleértem, semmi esélyünk, hogy megtaláljuk a jó irányt. Amikor Afrikában az utolsó nomád törzsek egyikénél, a hadzáknál jártam, ami leginkább megfogott életfelfogásukban, az az összetartás volt.

Az, hogy képesek harmóniában élni önmagukkal, egymással, a környezetükkel, a természettel. A Föld ritmusára dobog a szívük, a nappal kelnek és fekszenek, és csak azért nyújtják ki a kezüket, amire valóban szükségük van. Szeretném azt hinni, hogy a falusi, kisvárosi közösségekben még él az egymásra figyelés kultúrája; ez olyan biztonságérzetet ad, amit sokan, nem tudnak megérteni, talán elképzelni sem. Persze fontos az éntudat, a céljaink elérése, de ha egy társadalomban ehhez mások eltiprása vezet, ott valami nagy baj van.

Wiliso, a hadza vadász, aki fiatal kora ellenére már most nagy tekintélynek örvend a törzsben
Wiliso, a hadza vadász, aki fiatal kora ellenére már most nagy tekintélynek örvend a törzsben

Tömegével érkeznek Európába a migránsok az afrikai kontinensről, főleg Észak-Afrikából, azon belül is Líbiából. Miért döntenek úgy, hogy vállalják az életveszélyes utat a Földközi-tengeren át, hogy aztán Európában éljenek? Mi lehet az indíték? Volt alkalma személyesen is beszélgetni Európába tartó afrikaival? Mit mondott?

Azt gondolom, minden menekült más indíttatásból indul útnak, nem lehet általánosítani. Személyes tapasztalataim csupán 2014-ből vannak, akkor jártam Máltán, az UNHCR-nak is készítettem egy riportot az ottani menekülttáborba érkező szíriaiakról. Soha nem fogom elfelejteni Ahmed Dahrse-t, aki orvos volt Damaszkuszban, míg az elnök katonái le nem bombázták a házát, és a családjával együtt őt is földönfutóvá tették. Ahogy a táborban megrendülten mesélte, az utolsó pillanatig a kórházban volt, akkor is, amikor a katonák már az épületüket bombázták.

Óránként érkeztek férfiak és nők lőtt sebbel vagy bombaszilánkokkal a testükben, gyermekek felnyitott, kifordult hassal.

Nem voltak kötszereik, steril műszereik, tiszta víz is éppen hogy csak akadt. Ahmed akkor döntött úgy, hogy elég, amikor egy átfagyoskodott tél után lebombázták a házukat. Az utak néptelenné váltak, mindenki menekült vagy a környező országokba, vagy Európába. Az utcára csak engedéllyel léphettek ki, amikor a milícia éppen nem lőtt a tankokból. Városok néptelenedtek el, csak a Szabad Csapatok katonái és a rezsim harcosai maradtak. Ő és családja egy összekötő révén jutott repülővel Líbiába, ahonnan a megállapodás szerint tunéziai emberkereskedők hozták volna őket Máltára. Egy farmon tartották őket addig, amíg a megfelelő számú menekültet össze nem gyűjtötték. Az istállószerű épületből kimenni nem lehetett, az út megbeszélt ára pedig naponta emelkedett.

A nőket, akik nem tudták a magasabb összeget kifizetni, megerőszakolták, a férfiakat pedig kikötözték és megkínozták.

 Végül fejenként 2500 dollárt ( 650 000 forintot) fizettek az útért a szomáliai, líbiai és tunéziai szervezőknek. A probléma akkor kezdődött, amikor a líbiai katonák észlelték, hogy a megbeszélt 200 ember helyett majdnem a duplája utazik a hajón. Már elhagyták a partokat, amikor meghallották, hogy a kapitány és a korrupt milícia a telefonon keresztül üvöltözik egymással. A ki nem fizetett viteldíjon veszekedtek, vissza akartak parancsolni a hajót. Mikor nem fordultak vissza, egy másik hajóról lőni kezdtek, mindenfelől záporoztak a lövedékek. 160 kilométerre voltak Máltától, kitört a pánik, az emberek egymást próbálták védelmezni. Hárman halálos lövést kaptak, de nem fordulhattak vissza. Az a biztos halált jelentette volna.

Akkor borultak fel, amikor az órákon át tartó hánykolódás után végre feltűnt az égen egy repülő, és az utasok segítségért kiáltozva a hajó egyik oldalára csődültek. Ahmedék több mint három órát voltak a vízben mentőöv és segítség nélkül. Bár az olaszok a katasztrófa pillanatában tudtak a szerencsétlenül járt hajóról, nem tettek semmiféle kísérletet a mentésre, mert a tengerszakasz már Máltához tartozik. Ahmed nyolc családtagja veszett oda, köztük voltak a fiai, a lánya és a felesége is. 

Hmong lányok Sa Pa főutcáján
Hmong lányok Sa Pa főutcáján

Mit mond azoknak, akik nem tudnak utazni, nincs lehetőségük, nincs forrásuk, egyhangúbbnak érzik a mindennapjaikat?

Egy utazás nem fogja megoldani az egyhangú hétköznapjainkat, egy tartalmas élet, az emberi kapcsolataink annál inkább. Én például évekig a könyvek és dokumentumfilmek segítségével utaztam, nem azért, hogy műveltnek tartsanak, hanem azért, hogy én magam gazdag legyek, hogy a világból minél többet megismerjek. Mikor úgy éreztem, hogy nem tartok semerre, Böjte Csaba atya dévai árvaházában önkénteskedtem, egy forintomba sem került, mégis új emberként tértem haza. 

Ma is

sokan gondolják, hogy külföldre utazni drága mulatság, holott a fapados járatokkal olcsóbban eljutunk például Milánóba, mint egy Intercity retúrjegy ára a Nyíregyháza-Budapest vonalon.

Mindenkinek megvan a fontossági sorrendje, egy dohányos akár 500 ezer forintot is elkölt a szenvedélyére egy évben, mások elektronikai kütyükre, étteremre, ruhára. Én ebből az összegből, repülőjegy megvételét is beleértve, hat hónapig utazom Ázsiában.

Az indiai tevevásáron, Pushkárban megannyi kobra cigánnyal találkozhat az ember. A kalbeliák egykor a maharadzsák kedvenc táncosai és muzsikusai voltak, ma legtöbbjük a turistáknak tartott előadásokból keresi a kenyerét
Az indiai tevevásáron, Pushkárban megannyi kobra cigánnyal találkozhat az ember. A kalbeliák egykor a maharadzsák kedvenc táncosai és muzsikusai voltak, ma legtöbbjük a turistáknak tartott előadásokból keresi a kenyerét

A folyamatos utazás lehet menekülés valami elől? Lehet mindenhol otthon lenni? 

Biztos, hogy vannak olyan utazók, akik keresnek valamit a világban, menekülnek valami elől, vagy épp valaminek a hiányát szeretnék a folytonos vándorlással kitölteni. Egy-egy új élmény kétségkívül rengeteget változtat rajtunk, a világszemléletünkön, de engem alapvetően minden indulásra a kíváncsiság hajtott. Az afrikai szavannákra tizenéves korom óta el akartam jutni. Mióta újságíróként, fotósként utazom, indulás előtt hetekig az adott ország történelmét olvasom, emberek, különleges sorsok, állatvédők után kutatok, keresem a személyes kapcsolatokat, hogy minél tartalmasabb lehessen az ottlét. Így jutottam el például a borneói dzsungelben dr. John Payne-hez, az angol biológushoz, aki csapatával 40 éve azon fáradozik, hogy a kihalástól megmentse a szumátrai orrszarvúkat.Lehet-e mindenhol otthon lenni? Azt gondolom, nem lehet és nem is kell, de otthonosan érezhetjük magunkat több helyen is. Indiában meg sem tudom számolni hányszor jártam már, ahogy leszáll a repülő, kilépek a riksákkal tömött zajos utcára és megcsapja az orromat az utánozhatatlan szappan, por, füstölő és chai illata, mindig úgy érzem, hazaérkeztem. 

Hosszabb távollétek során nem gyötri a honvágy? Mi hiányzik ilyenkor a legjobban Magyarországról?

Honvágy nem gyötör, hisz nem éveket vagyok távol, ráadásul, ahogy említettem, a szeretteimmel mindennapos a kapcsolatom. Persze azért sokszor eszembe jut, hogy vajon virágzik-e már a Tisza, vagy sárgába borultak-e a kőrisfák az októberi Szabolcsban?

Dr. Jane Goodall csimpánzkutatóval, ENSZ békenagykövettel Magyarországon készített személyes jellegű riportot
Dr. Jane Goodall csimpánzkutatóval, ENSZ békenagykövettel Magyarországon készített személyes jellegű riportot

Ahol jár, ott ismerik Magyarországot? Mit tudnak rólunk?

Eddig nagyon kevesen ismerték Magyarországot, nem tudnak rólunk sokat a fejlődő országok eldugott falvaiban. 

Bárkinek lehetnek élményei. Sőt, ma mindenki "élményeket" akar halmozni. Mitől van értelme, mi a célja az élménynek?

A tárgyak halmozása szép lassan tönkreteszi a bolygónkat,

emberek millió éheznek, míg mások százezreket költenek újabb és újabb kacatokra.

Szerencsére ebben a birtokolni-kell-világban végre elindult egy folyamat, egyre többen belátják, nem a materiális dolgok tesznek minket valakivé, boldoggá meg főképp nem, hanem a tapasztalataink. 

Élmények és emlékek nélkül milyen életünk lenne? 

És itt nem utazásra, hanem a világra való újbóli rácsodálkozás képességére gondolok, a bennünk élő gyermek életben tartására. Édesapám lassan 70 éves, mégse tudja anélkül járni Lujza kutyánkkal az erdőt, hogy ötpercenként meg ne állna megnézni, vajon éppen melyik madár dalol.

Mindenkinek meg kellene tanulnia, hogyan értékelje a körülötte lévő szépséget, és máris gazdagabbnak érezné magát. Egy naplemente a Dunán vetekszik megannyi tengerpartiéval, az augusztusi csillagos égbolt bámulása pedig aztán igazán semmibe nem kerül. 

Kína utolsó kormoránhalászai fogás híján ma már sokszor pózolással és kormoránshow-val keresik a kenyerüket.
Kína utolsó kormoránhalászai fogás híján ma már sokszor pózolással és kormoránshow-val keresik a kenyerüket.

Mi a célja azzal, hogy megmutat valamit?

Önkifejezés és ismeretterjesztés. 

Naivan hiszem, hogy az Instagram sztárok és influenszerek milliós követőtábora mellett igen is van egy rétege a társadalomnak, akit érdekel az igényes és tartalmas írás, úti rajz. Szerencsére az Ezerarcú Föld című kötetem sikere bebizonyította, hogy sokan meg szeretnék ismerni bolygónk elképesztő élővilágát, tájait, és azokat az embereket, akik megmentésükért fáradoznak. 

Másrészt pedig számomra mindenki érdekes, mindenkinek van egy különleges története, amit én szívesen kihámozok belőle, meghallgatok és ha lehetőségem van rá, meg is osztok. Ráadásul az utazás rengeteget tanít, engem leginkább alázatra, na meg hálára, hogy a világ szerencsésebbik felére hozott a sors. Illetve arra, hogy elfogadjam az enyémtől különböző, sokszor azzal homlokegyenest ellentétes gondolkodást.

Minél több kultúrában fordultam meg, minél több embert ismertem meg, annál inkább rájöttem, hogy mindenki másként látja a körülötte forgó világot.

Meg kell tanulnunk a másik ember fejével gondolkodni, elfogadni az ő igazát a magunké mellett, hisz az általunk helyesnek vélt világlátás nem jelenti automatikusan azt, hogy mások felfogása helytelen. Ezért jártam már körbe nem egy olyan vitatott témát, mint a becsületbeli gyilkosságok Indiában, a kutyahúsevés Kínában, vagy az oroszlánok vadászatra való tenyésztése a Dél-afrikai Köztársaságban. 

Tart valamitől? Meg akar őrizni valamit? Szereti a szabadságot? Mi a motivációja?

Egyelőre nem tartok semmitől, megőrizni az örökös tanulási vágyamat szeretném, így a szabadságom is megmarad, mert az ember ezzel a hozzállással minden helyzetből - legyen az jó vagy rossz - megpróbálja kihozni a maximumot. Mi motivál? A Föld szépsége, az emberek kedvessége, a jót akarás, az egymásra figyelés, én ezt keresem, erre próbálok fókuszálni.

Mitől lesz valaki sikeres a szakmában?

Attól, hogy képes valami mást alkotni, mint ami eddig volt. Meg persze a kitartástól, a dolgozni akarástól, a hitelességtől, illetve, hogy nem ölik meg a kifogások az álmait. Ma is azt gondolom, hogy a legtöbb ember az életében nem megoldást, hanem kifogást keres, mert így az egyszerűbb, a problémamentesebb. Hiába az isten adta tehetség, hisz kemény munka, szenvedély nélkül az is semmivé lesz, de ha hiszünk magunkban, az álmainkban, hihetetlen dolgokra lennénk képesek.

Hol élne, ha bárhol élhetne?

Ugyanitt, ahol most, bár Magyarország a hazám, mellé 4 éve beférkőzött második otthonomnak Portugália is. 

Szeretné, hogy később a kisfia is hasonló karrierutat válasszon?

Azt szeretném, ha boldog, elégedett felnőtt lenne, aki nem bánt másokat a saját frusztrációi vagy meg nem élt álmai miatt.

Fotó: Balogh Boglárka

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2021. december 25. 11:31
parazita életmódot folytat, mellette vagy naiv vagy álszent
luzitanxaver
2021. december 25. 11:29
Arról nem is beszélve, hogy neki néhány hét beszélgetés meg fényképezkedés után _mindig_ lesz hova elmennie, az idillben élő nomád törzs meg marad az idillben, csak már fényképezőgép nélkül (és objektíve amúgy jobban is jár a a nagy fehér világutazóasszony nélkül).
annamanna
2021. december 25. 11:27
És mégis hogyan? Mint feljebb említettem, pl az Omo-völgyi néger törzs a megszületett gyerekek egyharmadát megöli. Mégis mit csináljanak velük? Ha több gyereket akarnának etetni, ahhoz bizony termelniük kellene. A termeléshez pedig bizony le kell rabolni a természetet, mert máshonnan nem tudsz erőforrásokat elvonni, mint a természetből. Sehol nem voltak szelíd, a természettel harmóniában élő vademberek. Annál inkább igaz az, amit pl a Misszió c. film is bemutatott a dél-amerikai indiánokról, akik önként csatlakoztak a vadonba költöző, ott falut építő misszionáriushoz, mert a civilizáció áldásai odahúzták őket. Azt mondták: az erdőben az ördög lakik. A pápuák közt térítő német (és magyar) misszionáriushoz is szívesen csatlakoztak a bennszülöttek, mert saját maguk semmit sem tudtak kezdeni a betegségeikkel. Idézem a diakonissza életrajzát: "Az első világháború kitörése után sebesült katonákat ápolt önkéntes nővérként. Galíciában egy járványkórházban (...). A járványkórházban olyan betegségeket kellett kezelnie, amelyekkel később misszióján is harcolt: hólyagos himlő, kiütéses tífusz, hastífusz, kolera, vérhas, skarlát, kanyaró, malária." "Manusra érkezése után három hónappal Molnár Máriát a szomszédos Pitilu-szigetre küldték (...) Gyógyító tevékenysége és gitárja népszerűvé tették." https://hu.wikipedia.org/wiki/Moln%C3%A1r_M%C3%A1ria_(misszion%C3%A1rius) A világháborúkat kirobbantó fehér civilizáció volt képes meggyógyítani azokat a betegségeket, amiket a "békés emberevők" nem. Egyszerűen elképesztően hamis bármilyen idillről is ábrándozni. Az lehetetlen. Az egy MÁSIK TEREMTETT VILÁG természete lesz, az örökkévalóságé. A mulandó világ természete nem ez. Idézem: Rm 8,17-26 Mert azt tartom, hogy a miket most szenvedünk, nem hasonlíthatók ahhoz a dicsőséghez, mely nékünk megjelentetik. Mert a teremtett világ sóvárogva várja az Isten fiainak megjelenését. Mert a teremtett világ hiábavalóság alá vettetett, nem önként, hanem azért, a ki az alá vetette. Azzal a reménységgel, hogy maga a teremtett világ is megszabadul a rothadandóság rabságától az Isten fiai dicsőségének szabadságára. Mert tudjuk, hogy az egész teremtett világ egyetemben fohászkodik és nyög mind idáig. Nemcsak ez pedig, hanem magok a Lélek zsengéjének birtokosai, mi magunk is fohászkodunk magunkban, várván a fiúságot, a mi testünknek megváltását. Mert reménységben tartattunk meg; a reménység pedig, ha láttatik, nem reménység; mert a mit lát valaki, miért reményli is azt? Ha pedig, a mit nem látunk, azt reméljük, békességes tűréssel várjuk. Nézd meg az állatokat. A grizzlyk (és valószínűleg sok más állat is) fogságban jóval tovább élnek, mint szabadon. Vajon miért? Mert képesek harmóniában élni a természettel? Valójában a természetben állandó stresszben harcolnak egymással, és a fogságban megszűnik ez a stressz. Szelídített rókák: The foxes that say HEHEHE https://www.youtube.com/watch?v=fQVhppRP4Wo Az összes állat, amit az ember megszelídített és háziállattá tett, azért volt erre "hajlandó", mert egész egyszerűen jobban jártak az ember védelmével, gondoskodásával, pásztorlásával, mint nélküle. Még a macskák is jobban szeretik, ha az ember eteti őket, mint azt, hogy maguknak vadásszanak. Rengeteg állat szokik rá az ember közelségére, mert jobban jár (mondjuk az emberi társadalom hulladékával) mint nélküle. Persze ebben benne van az ember miatt fogyatkozó életlehetőségek kérdése is. De mindenképpen elgondolkodtató az ige, ami szerint a természet is "nyög" ebben a világban és valójában senkinek sem jó, valójában senkinek sem kényelmes és kellemes ez a világ, igazából mindenkit szorít a cipő. Ez nem egy igazán tökéletes világ, nem a létező világok legjobbika, ahogyan azt Pangloss mester állította. Inkább a "siralom völgye", ami felkészíthet egy jobbra, amit "békességes tűréssel várunk". És még egy idézet: "Láttam a boldogságot én, lágy volt, szőke és másfél mázsa. Az udvar szigorú gyöpén imbolygott göndör mosolygása. Ledőlt a puha, langy tócsába, hunyorgott, röffent még felém - ma is látom, mily tétovázva babrált pihéi közt a fény."
Gèbi
2021. december 25. 11:27
Esti mese mondásából jeles a nő. Az Ahmed sztori tök gáz és számtalan sebből vérzik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!