Hátborzongató: amerikai tábornokok írták az amerikai háborús propagandafilmeket

2021. október 07. 19:52

A The Washington Postnak kiszivárogtatott katonai dokumentumok világítottak rá, hogy az afganisztáni hadjárat sikertelenségre volt ítélve, de túl sok pénz forgott kockán, hogy ezt az USA beismerje, inkább háborúpárti propagandával hitették el az ellenkezőjét.

2021. október 07. 19:52
null
Fekete Kíra

Ez a kalandos sztori biztos nem kerül amerikai mozivászonra

Afganisztán húsz éves amerikai megszállása véget ért, és a hadsereg sietős visszavonulót fújt. A NATO által felállított afgán bábkormány kevesebb mint két hetet bírt ki támogatás nélkül, és Ashraf Ghani elnök az Egyesült Arab Emírségekbe menekült, állítólag mintegy 169 millió dollárnyi készpénzzel.

Port hintettek az amerikaiak szemébe

Ha a megszállás ennyire népszerűtlen és gyenge volt, hogyan tudott ilyen sokáig kitartani? Az Afghanistan Papers – a The Washington Postnak kiszivárgott katonai dokumentumok – felfedték, hogy magas rangú kormányzati tisztviselők tudták, hogy a háború megnyerhetetlen, de nyíltan hazudtak a nyilvánosságnak arról, hogyan is zajlik, miközben a nem kormányzati szervezetek és a katonai vállalkozók milliárdokat kerestek rajta. 

Tom Secker újságíró az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva megszerezte és a MintPress-nek átadta azokat a dokumentumokat, amelyek rávilágítottak, hogy

Hollywood is jelentős szerepet játszott, tudatosan együttműködve a Pentagonnal, hogy háborúpárti propagandát készítsen Afganisztánról,

és ezzel végső soron segítsen mesterségesen felerősíteni a közvéleményt a megnyerhetetlen hadjárat megnyerhetőségéről. Ez azt jelentette, hogy a Pentagon közvetlen szerkesztői ellenőrzést gyakorolt a forgatókönyvek felett, és még a háborúellenes tartalmakat vagy a hadsereget negatív színben feltüntető jeleneteket is eltávolította. Cserébe a hadsereg felajánlotta emberi erőforrásait, bázisait forgatási helyszínekként, és a filmekben felhasználható high-tech járművek széles választékát.

A kínai háborús film propaganda, de az amerikai nem az

Tom Fowdy Kína és Észak-Korea szakértő mutatott rá egy tweetben, hogy a CNN „propagandafilmnek” nevezi a kínai Csangdzsin-tó csatája című koreai háborús filmet. „Vajon elképzelhető, hogy az amerikaiak ugyanezt mondják bármelyik, az elmúlt száz év amerikai hadviselését dicsőítő filmre?” – teszi fel a kérdést a szakértő, rámutatva a kettős mércére az USA részéről.

 

A katonai-ipari-média komplexum ontja magából a propagandát

A dokumentumokat végigolvasva világossá válik, hogy a hadsereg milyen nagy befolyással bír a filmvásznon és általában a popkultúrában megjelenő tartalmakra. Például 2015 és 2017 között az amerikai hadsereg nyugati közkapcsolati főnökének irodája – amely a kaliforniai Hollywood mellett található – egyszerre akár 40-70 szórakoztatóipari projekten dolgozott.

A haditengerészet, a légierő, a parti őrség, a CIA és más kormányzati szervezetek mind rendelkeznek hasonló ügynökségekkel és programokkal, amelyek célja a tömegmédiában megjelenő arculatuk manipulálása. 

Secker és Matthew Alford 2017-es „National Security Cinema” című könyvükhöz készített kutatása szerint a Védelmi Minisztérium legalább 814 filmet és 1133 különálló tévéműsort támogatott, ezek többségét az utóbbi években.

„Afganisztánt többnyire az amerikai gondolkodásmódtól távolinak mutatják be. Ez szándékos: az amerikai társadalom csúcsán kevesen akarják, hogy a nyilvánosság az Egyesült Államok ottani tevékenységét vizsgálja. Amikor az országot az amerikai képernyőkön bemutatják, a hadsereg rendkívül keményen dolgozik azon, hogy a háborút az érdekeinek leginkább megfelelő módon mutassa be, és Hollywood ebben készséges partner” – véli az MPN News.

Borítókép: 12 Strong/Warner Brothers (via Netflix) 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vérnyomásmérö
2021. október 09. 03:42
Itt meg folyik az amerikaellenes propahanta. Nézzed amikor Putyin félmeztelenül lovagol, hokizi, judozik...
c.critical
2021. október 09. 03:30
Én azt nem értem, hogy az ilyesmi miért hír? Aki nem teljesen idióta, az eddig is tudta, hogy Hollywood futószalagon nyomatja a propaganda filmeket. Anno a háborús propot, manapság meg a lipsi LMBTQ, meg klímavilágvége propot nyomják. A netflixet akkor már nem is említem, ahol konkrétan egészen elképesztő rasszista filmeket is lehet találni, aminek az a konklúziója, hogy a fehéreket durván meg kell büntetni (Lovecraft country).
mokány
2021. október 09. 03:30
Dezinformáció . Az usa addig maradt Afganisztánban , ameddig szükségesnek tartották . A görög határ megszállásáról terelik el ezzel a porhintéssel a figyelmet . Mit keres az usarmy , két NATO ország határán ? Mivel nem akadályozzák a migrációt , azzal fenntartják a migrációt .
catalina9
2021. október 09. 03:30
Tom Secker újságíró az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva megszerezte és a MintPress-nek átadta azokat a dokumentumokat, amelyek rávilágítottak, hogy Hollywood is jelentős szerepet játszott, tudatosan együttműködve a Pentagonnal, hogy háborúpárti propagandát készítsen Afganisztánról, és ezzel végső soron segítsen mesterségesen felerősíteni a közvéleményt a megnyerhetetlen hadjárat megnyerhetőségéről. " ki hitte volna?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!