Teqball: a legegyszerűbb ötletekből is lehet világsiker

2021. augusztus 19. 13:18

A magyar fejlesztésű innovatív labdajátékot, a teqballt, a világ egyik leggyorsabban fejlődő sportjaként tartják számon, amelyet a jordán menekülttáboroktól az amerikai és európai világklasszis klubcsapatokig mindenhol játszanak. A szövetség már csak pár lépésre van attól, hogy olimpiai sportággá váljon. Arról, hogy a teqball kitűnő példa arra, hogy a legegyszerűbb ötletekből is lehet világsiker, Murányi Gergely, a teqball diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője beszélt Érczfalvi Andrásnak, a Fejlődik a hazai legújabb adásában.

2021. augusztus 19. 13:18
null

Mi is ez a játék?

A teqball a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított sportág, amelyet egy ívelt asztalon játszanak. A játékosok a karok kivételével bármilyen testrésszel hozzáérhetnek a labdához, azonban nem érinthetik az asztalt. Éppen ezért a labdarúgás legtisztább vállfajaként emlegetik, mivel nincs testi kontaktus, és nem az erőn, hanem a technikán múlik a fölény. 

A hajlított pingpongasztal, ami meghódította a világot 

A teqball magyar fejlesztői Borsányi Gábor, Huszár Viktor és Gattyán György 2014-ben álmodták meg az új sportágat. Saját tapasztalatukból tudták, hogy milyen kényelmetlen a pingpongasztalon focizni, innen jött az ötlet, hogy az asztal meghajlítása élvezetesebbé tenné a játékot. Ezt követően 2016-ban az aranylabdás futballista, Ronaldinho, a teqball nagykövete mutatta be hivatalosan is a sportágat. 

Murányi Gergely szerint viszonylag egyszerű volt elérni a brazil labdarúgót, utána pedig további kapuk nyíltak ki, hiszen mindenki ezzel akart játszani:

Egyik nagy előnye a teqballnak, hogy nem úgy gondolnak rá a sportolók, mint egy sportszergyártó legújabb speciális anyagú zoknijára, hanem új, menő játékként, aminek ők is a részesei akarnak lenni.

Vegyes párosban játszott teqball verseny (forrás: dreamjo.bs)

Nemzeti szövetségek szerte a világban

A teqball jelenleg a világ leggyorsabban fejlődő sportága. Csak hazánkban 24 tagszervezet, míg világszerte további 111 szövetség működik. Az olimpiai és nem olimpiai sportágakat tömörítő ernyőszervezet, a GAISF 2020. november 10-én megszavazta a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) teljeskörű tagságát, ezáltal a teqball hivatalosan is a világ leggyorsabban elismert sportága lett. Ráadásul, az Ázsiai-, Óceániai- és Afrikai Olimpiai Tanács is elismerte a teqballt önálló sportágként, mindez az olimpiai sporttá válás előszobája is egyben. 

A sportsikerek diplomáciai szempontból is értékesek. A teqball a hagyományos diplomáciai kapcsolatok erősítéséhez is hozzájárul, éppen ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium aktívan támogatja a sportág térhódítását az egész világon . Így került sor ünnepélyes keretek között asztalok átadására Zágrábtól, Rómán át Tel-Avivig.

A teqball jótékonysági bizottságot is alapított, amellyel olyan kérdések mellett állnak ki, mint a klímavédelem, vagy a jordániai menekültek megsegítése. Itthon is aktívan tevékenykednek, legutóbb a Tanítsunk Magyarországért program keretében 69, 1200 főnél kisebb létszámú település általános iskolájának adományoztak teqball asztalokat, amellyel közel 82.000 gyermek mindennapi sportolását segítették. Emellett az Ökomenikus Segélyszervezettel is kapcsolatban állnak, akik által szintén biztosítanak asztalokat a szükséges helyekre. 

69 kistelepülési általános iskola kapott teqball asztalt a Tanítsunk Magyarországért programban. (forrás: facebook.com/tanitsunk)

A hoteleknek, iskoláknak, önkormányzatoknak rendkívül fontos, hogy a teqball asztalokon több különböző sportot (pingpong, tenisz, röplabda, kézilabda), illetve parasportokat is lehet játszani. Így nem olyan, mint a svájci bicska, amiben van minden, csak semmi nem működik. Ezeket az alternatív játékokat a rokonsportok profi képviselőivel teszteltük, hogy minden jól menjen

– mondta Murányi Gergely.

Pár lépésre az olimpiai sportággá válástól

A teqball alapítóinak legfőbb célja, hogy Magyarország hivatalos sportágat adjon az olimpiának. Ugyan a bejutás rendkívül bürokratikus folyamat, de már egyre kevesebben mosolyogják meg őket törekvésük miatt. A közönség új impulzusokra, szórakozásra vágyik, ezért is volt akkora sikere a tokiói Olimpián a gördeszkának. Mivel a teqball rendkívül látványos, a játékidő rugalmasan alakítható, és akár egyéniben, akár vegyes párosban is játszható, jó eséllyel hamarosan követheti a gördeszka karrierútját.

Fontos mértföldkő volt, hogy felkerültek a 2020-as Ázsiai Strandjátékok listájára, bár végül a koronavírus-járvány miatt nem tartották meg a rendezvényt. Viszont 2023-ban Lengyelországban, az Európa Játékokon ott lesz a teqball.

Bemutató Magyarországon. (Forrás: olimpijski.pl)

Az ötletgazdák tovább növelnék a sportág nívóját, ami felé jelentős lépést tettek idén nyáron, amikor a teqballt felvették a Nemzeti Értéktárba, amely a hungarikummá válás előfeltétele. A különleges magyar találmány nemzeti értékként való elismerése nagymértékben segíti ugyanis a globális terjeszkedést, hiszen nemcsak diplomáciai szempontból jelzi a kormányzati támogatást, hanem önmagában a magyar eredet a világon mindenütt a kreativitás, a leleményesség és az innováció fokmérője. 

Mit tegyünk, ha felkeltette érdeklődésünket a sportág?

Egyre több hazai teqball klub jön létre, amelyekhez a szervezők várják kicsik és nagyok csatlakozását, és jelenleg új egyesületek alapítása is lehetséges. Ezenkívül, a Nemzetközi Teqball Szövetség weboldalán érdemes még a versenynaptárat tanulmányozni, ha ki szeretnénk látogatni a versenyekre, vagy csak figyelemmel szeretnénk kísérni az eredményeket.

További részletek a Magyar Teqball Szövetség honlapján (https://teqballhungary.hu/) és közösségi média-oldalán  (https://www.facebook.com/hunteqball/).

A legújabb adása visszahallgatható Spotify-on és a „Fejlődik a hazai” honlapján.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!