Közlekedés: megosztja a közvéleményt a kerékpárutakat használó robotok elterjedése

2021. augusztus 10. 18:24

Néhány helyi kerékpáros nagyon nem örül az osztozkodásnak a szállító robotokkal, míg mások optimisták, ami a kerékpárutak közös használatát illeti.

2021. augusztus 10. 18:24
null

Egy kisebb vita alakult ki Austin központjában, ahol néhány pizzafutár robot tevékenykedik. A nézeteltérések központjában az állt, hogy van-e helyük ezeknek a félautomata szerkezeteknek a bicikliutakon, tekintve, hogy ezzel esetleg kiszoríthatják a sportolni vágyókat vagy a munkába sietőket, vagy ezt tekinthetjük egy technológiai forradalomnak, ami az autóutakat használó járművekkel történő kiszállítás mértékének a csökkentését jelentené, ezzel növelve a kerékpárutak fejlesztésére irányuló igényeket. 

Én személy szerint úgy vélem, hogy ezeknek a szerkezeteknek semmi keresnivalójuk a bicikliutakon

– mondta el Jake Boone, a városi Bicycle Advisory Council alelnöke.

Hozzátette: „Majdhogynem úgy érzem, hogy mi vagyunk a tesztalanyai ennek az új technológiának és ezt elég nehezen viselem. Mi lesz, ha két év múlva százával fordulnak elő az ilyen robotok az utakon?”

A robotok működése

A michigani Refraction AI vállalat múlt héten kezdte meg működését a városban 10 félautonóm robot beüzemelésével, melyek a Southside Flying Pizza cég termékeit szállítják ki Travis Heights területén. A cég REV-1-es járműve a jövő fagylaltosautójához hasonlít, ami egy háromkerekű szállító jármű.

A tanulási fázisban egy önkéntes elektromos rollerrel követi a robotokat. Amint elérik azt a szintet, hogy a robotok már egyedül közlekednek (körülbelül 24 km/h sebességgel), kiterjesztik a központból távolabb eső területekre is szolgáltatást. 

A Refrication AI vezérigazgatója, Luke Schneider így nyilatkozott:

Hatalmas támogatója vagyok a biciklis közlekedésnek és úgy vélem, hogy ez a közlekedési forma igenis nagyon fontos részét képezi a mindennapjainknak a szállítmányozás tekintetében is. A robotjaink nem hátráltatnák a járókelőket és a bicikliseket, éppen úgy megadnák az elsőbbséget részükre, mint bármely más hagyományos jármű, valamint a jobbra tartást is figyelembe vennék, kitérnének a kerékpározók elől.

(fotó: Gabriel C. Pérez / KUT)

Vajon mit szól hozzá a közösség?

Néhányan elég szkeptikusak az elképzeléssel szemben, tekintve, hogy vannak olyan kerékpárutak, melyek a főútvonalakon találhatók, az autósok és kamionosok mellett. 

Hogy tisztázzanak egy-két dolgot, az Austini Közlekedési Osztály munkatársai egy tájékoztatót tartottak az Austin’s Bycicle Advisory Council-nek (BAC). A város nem konzultált a BAC-kal, míg a Refraction AI meg nem kezdte működését a városban.

Még mielőtt bármi új a hétköznapjaink részévé válna, úgy vélem, hogy fontos értesíteni az embereket, hogy mire számítsanak

– fejtette ki véleményét Briana Cohen, a Bicycle Advisory Council vezetője. 

Ő is, mint ahogy Boone csak a saját, személyes gondolatait osztotta meg a nyilvánossággal, tehát ezek semmilyen formában sem köthetők a csoport érdekeihez, véleményéhez.  

Cohen kiemelte:

Szerintem elég meglepő tud lenni, mikor gyanútlanul megyünk az úton, és egy számunkra idegen valami felénk közelít közel 25 km/h-s sebességgel.

A mérleg jobb oldala

Cohen ugyan nincs teljesen meggyőzve, hogy ezeknek a robotoknak a bicikliutakon a helyük, de reméli, hogy idővel ezek a kis elektromos járművek lecserélik az utakon haladó társaikat. 

Úgy gondolom, az mindenképp pozitívum, hogy az autók helyett más, kissé környezettudatosabb alternatívát is keresnek az eladók, ami a kiszállítást illeti.

– osztotta meg véleményét Bicycle Advisory Council vezetője. 

Sok kerékpáros azonban támogatja az ötletet a fenti okokból kiindulva, hiszen ezek a kis szerkezetek mégsem toxikus gázokat bocsátanak ki magukból nap, mint nap. 

Ösztönző erő: infrastruktúrafejlesztésre van szükség

A városban nagyon sok problémát tudnak okozni a futárok

– mondta el Chris Riley, korábbi képviselő, aki jelenleg a Bike Austin nonprofit szervezet elnöke, melynek célja, hogy még inkább elérhetővé tegyék a kerékpáros közlekedés lehetőségét.

Úgy gondolja, hogy a biciklis infrastruktúra több célú felhasználásával sokkal eredményesebben állhatnak ki érdekeik mellett, ezáltal pedig több száz kilométernyi kerékpárút kiépítésére ösztönözve az önkormányzatokat.  

A szervezet elnöke kiemelte:

Ha a biztonságos kerékpárutakra támaszkodna a kiszállítás, mint a vitatott esetben, akkor hamar rájönne mindenki, hogy a jelenleg meglévő infrastruktúra ugyan eddig kellő mértékben kiszolgálta az igényeket, de ez már nem lesz elég. Fejlesztésekre van szükség!

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2021. augusztus 28. 14:54
De miért a bringaúton közlekednek? Ezek definíciós problémák. Menjenek ki a közúti forgalomba...
matykox
2021. augusztus 26. 03:53
? MEGOSSZA?? Ftársaim, szerencséjére nem tudni, hogy ki jegyzi ezt a cikket! Így csak Anonymusnak szól: iratkozzon be már egy alapfokú magyar nyelvtanfolyamra, ahol a kijelentő mód és a felszólító mód fontosabb példáit megtanítják! NEKIJE, hogy érthető legyen :-)
jóember
2021. augusztus 26. 03:53
Megossza????? Talán megosztja, nemde?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!