Szennyezés: láthatatlan veszélyforrásokkal vagyunk körülvéve

2021. június 09. 09:22

A környezetre gyakorolt negatív hatások tekintetében a talaj-, lég-, vízszennyezés kapják a legnagyobb figyelmet, azonban léteznek nagyon specifikus szennyezési formák, amelyek számos egészségügyi hatással bírhatnak az emberi szervezetre és a többi élőlényére egyaránt.

2021. június 09. 09:22
null

Egészségügyi hatások

A zajszennyezés komoly problémát jelent napjainkban. A nagyvárosokban élők állandó zaj- és fényártalomnak vannak kitéve. A szirénázó autók, a közúti közlekedés, az üzemi zajforrások vagy a repülőterek zajkibocsátása okozta zajszennyezés megterheli az emberi szervezetet, krónikus alvászavart okoz, negatív hatással van a szív- és érrendszerre, valamint az anyagcsere rendszerre is. 

A hangerőt decibelben mérik és 55 decibel az a határérték, ami nem káros a szerveztre. A 85 decibel és attól magasabb hangerőszint, már halláskárosodást okozhat.

A fűnyíró, a metró vagy egy koncert ilyen magas zajforrásnak számítanak. A túl magas zajszint akadályozza a nyugodt pihenést, fáradtsághoz és az idegrendszer károsodásához vezethet.

Az állatokra is veszélyes

A magas zajszint nem csak az emberek szervezetét terheli meg, hanem az állatokra is erőteljes hatást gyakorol. Számos fizikai és viselkedésbeli változást okozhat az állatokban, valamint növeli stresszes állapotukat, ezzel elnyomva az immunrendszerüket.

Az állatok nagy számban a hangok segítségével kommunikálnak, védekeznek, keresnek élelmet és társat maguknak. Azonban a zajszennyezés megnehezíti ezeknek a feladatoknak az elvégzését, és ez befolyásolja a túlélési képességüket. 
A zajszennyezés a vízben élő állatokat sem kíméli. A hajók, olajszállító tankerek, különböző víz alatti eszközök zajkibocsátása komoly hatást gyakorol a bálnák és delfinek túlélési képességeire.

Intézkedések 

Egyre többen ismerik fel, hogy a zajszennyezés súlyos problémát jelent a mai, állandóan nyüzsgő világunkban. Európában több ország is vezetett be olyan intézkedéseket, amelyek a zajszint csökkentésére irányultak. Ilyen például a sebességkorlátozás, a sima kivitelű aszfaltburkolat kiépítése a kövezett utak helyett vagy a kerékpáros közlekedés és az elektromos járművek használatának támogatása a lakosság körében, mivel ezek kevesebb zajjal járnak. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!