Mutatjuk 2021 legjelentősebb üzleti kockázatait

2021. június 30. 18:06

Mind a személyes életünkben, mind a vállalkozások számára egy bizonytalan világ, valamint fizikai és gazdasági környezet alakult ki. Számos nehézséggel, újdonsággal, gyorsan változó feltételekkel kell szembenéznie a gazdaság szereplőinek. A vállalkozások pedig vagy alkalmazkodnak ehhez az instabil környezethez és a kockázatokhoz, vagy nem lesznek képesek életben maradni.

2021. június 30. 18:06
null

Szakértőket kérdeztek

A Visual Capitalist szerint kiemelkedően sokrétű azon tényezők köre, melyek nehezítik a vállalatok helyzetét, a kiszámíthatóságot és rombolják a stabilitást. A közelmúltban tapasztalhattuk, hogy egyetlen pillanat alatt komoly akadályokba ütközhet a szállítmányozás, ami jelentős fennakadásokat okoz az ellátási láncokban, de akár a természeti katasztrófák is erőteljes veszteségeket és kihívásokat jelenthetnek. Ráadásul a járvány által okozott vészhelyzet sem múlt még el teljes mértékben. Ebből kifolyólag az Allianz 3000 kockázatkezelési szakértőt kérdezett meg, és a válaszokból összeállította Kockázati Barométerét, ami megmutatja a 10 legnagyobb üzleti kockázatot, melyre a vállalatvezetőknek érdemes különösen nagy figyelmet fordítani.

A pandémiás trió

A lista élén, mint legnagyobb üzleti kockázat, a kényszerű üzemszünet áll. Ráadásul ez a tényező a felmérés utolsó 10 évében hétszer került az első helyre, ami azt mutatja, hogy már jóval a világjárvány előtt sok nehézséget okozott a cégvezetők számára. De természetesen a koronavírus-járvány jelentősen rontott a helyzeten. Idén a megkérdezett vállalatok 94 százaléka számolt be a COVID-19 kapcsán ilyen jellegű problémáról. 

Maga a járványveszély a listán 15 helyet lépett előre, ami érthető, hiszen az elmúlt száz évben példátlan intézkedések és korlátozások voltak szükségesek az emberi életek megmentése érdekében. Ezzel a pandémia a listán a második helyre került, és a vakcinák megjelenése ellenére is, további aggodalomra ad okot az újabb mutációk megjelenése és ellenőrizhetetlen terjedése. 

A harmadik legkiemelkedőbb üzleti kockázat a kiberbűnözés, mely egyre nagyobb méreteket ölt. A globális számítógépes bűnözés már most 1000 milliárd dolláros károkat okoz a gazdaságban, ami 50 százalékos emelkedés a két évvel ezelőtti szinthez képest. Tovább rontja a helyzetet, hogy a világjárvány miatt elképesztően felgyorsult a digitalizáció, aminek hatására egyre magasabb szinten ki vannak téve a vállalkozások ennek a veszélynek. 

Egyéb társadalmi és gazdasági kockázatok

A fenti három kockázatot azért is nevezik „pandémiás triónak”, mert egymástól elválaszthatatlanok és szorosan összefonódnak az üzleti világgal. A következő néhány kockázati tényező, ha nem is olyan jelentősen, de szintén kapcsolódik ezekhez.

Globális szinten 2021-ben 4,4 százalékos GDP növekedéssel lehet számolni, szemben a tavalyi 4,5 százalékos csökkenéssel. Ezek a piaci teljesítmények rövid távon akár 2 százalékpontos növekedést is elérhetnek, sikeres és gyors nemzeti oltási kampányok esetén. Hosszabb távon azonban a világnak rekord nagyságú, 277 ezer milliárd dollár értékű adóssággal kell szembenéznie, ami potenciálisan negatívan befolyásolhatja ezeket a gazdasági növekedési előrejelzéseket. A járvány utáni legfőbb probléma, továbbra is, a fizetésképtelenségi ráta folyamatos emelkedése. 

Emellett az olyan hagyományos kockázatok, mint a tüzek, robbanások és egyéb katasztrófák, különösen károsak az ipar és a gyártás számára. Például 2020 augusztusában a beiruti robbanás 15 milliárd dolláros kárt okozott. Ráadásul a politikai kockázatok és az erőszak terjedése, illetve a zavargások, felkelések és tiltakozások is egyre fokozódnak, ráadás mind az időtartamuk, mind a fizikai kiterjedésük növekszik. Ezeket a kockázatokat gyakran alábecsülik, pedig az általuk okozott veszteségek dollármilliárdokban mérhetőek. 

Csak a változás biztos

A vállalkozások által tapasztalt további legfontosabb kockázatok: a politikai instabilitás, az egyre szigorodó szabályozások, az éghajlatváltozás, és a makrogazdasági mutatók ingadozása. Tehát komoly kihívások előtt állnak a vállalatvezetők, és talán még sosem volt ekkora szükség a stabilitásra. Ezért rendkívüli módon felértékelődik a biztonság, a kiszámíthatóság és a kockázatok hatékony kezelése.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!