A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Így védték az amerikai elnököt és a belga királyt a dróntámadások ellen

2021. június 28. 12:14

A dróntámadások világszerte súlyos problémát jelentenek, ráadásul jelentősen megnőtt a magas értékű célpontok elleni merényletek száma is.

2021. június 28. 12:14
null

A belga biztonsági erők kézi, drónok elleni fegyverek kombinációjával biztosították a Joe Biden amerikai elnök és Fülöp belga király közötti találkozó gondtalan menetét. Az egyik fegyver hálót lő ki a drónokra, a másik pedig rádiófrekvenciás hullámok segítségével bontja fel a drón és az irányító közti kapcsolatot. 

Drónok elleni fegyverek

Az ausztrál DroneShield nevű cég által gyártott DroneGun Tactical rádiófrekvenciás hullámokkal zavarja meg a bemért drónt, ami ezután visszatér a kiindulási pontjához. Az ilyen típusú drónok elleni fegyverek működésének alapja, hogy megszakítják a kapcsolatot a támadó drón és az irányítója között. Azonban ezek az eszközök csak olyan drónokkal szemben alkalmazhatóak, amelyek emberi működtetés alatt állnak. 

A DroneGun Tactical egy újratölthető, 14,4 wattos lítium-ion akkumulátorral működik.  Nagy teljesítményű antennákkal és intuitív kezelőpanellel van felszerlve, amelyen a felhasználó be tudja állítani a megzavarásához használt frekvencia tartományát. Az ilyen fegyverek hátránya, hogy a rádiófrekvenciás működés miatt, városi környezetben alkalmazva megzavarhatják a polgári kommunikációs hálózatokat és elektronikát.

A belga rendőrség által használt másik drón ellenes fegyver a Skywal Patrol volt, amelyet a brit OpenWorks Engineering vállalat készített. A fegyver sűrített levegőt használ háló vagy kombinált háló-ejtőernyő kilövésére, az ellenséges drónok hatástalanítására. A hálók újrahasználhatóak, azonban az még nem tisztázott, hogy milyen gyorsan lehet őket újratölteni és ezáltal milyen hatékony a fegyver a drónok ellen.

A két fegyver kombinációja többszintű védelmet biztosított, általuk képesek gyorsan reagálni az egyszerű fenyegetésekre.

Dróntámadások

Az utóbbi években számos olyan merényletet hajtottak végre a világ vezetői ellen, amikor drónokat alkalmaztak. 2018-ban Nicolás Maduro venezuelai elnök felett robbant fel egy drón, miközben nyilvánosan beszédet tartott. Továbbá robbanószerrel felszerelt drónokat használnak Közép-Amerikában a kábítószer-kartellek ellenségeinek meggyilkolására.

Mindebből következik, hogy a jövőben fejlett védelmi rendszerre lesz szükség a drónokkal szemben. A rádiófrekvenciás megzavarás, kinetikus rendszerek és irányított energiafegyverek együttes alkalmazása megfelelő védelmet nyújthat az esetleges támadásokkal szemben. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2021. június 30. 19:20
Az milyen dolog, hogy a hálószoba ablakában ott libeg este egy ilyen műanyag ufó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról