Fenntartható gazdálkodást ösztönző, kísérleti projektben vesznek részt az angol gazdák

2021. június 06. 09:12

Az Egyesült Királyság, Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékügyi Minisztériuma (Defra) márciusban egy kísérleti pályázatot hirdetett a fenntartható gazdálkodás ösztönzésére, a mezőgazdaságban dolgozók számára. A felhívásra meglepően sok, több mint 2000 gazdálkodó jelentkezett.

2021. június 06. 09:12
null

A fenntartható gazdálkodás ösztönzése a kormány mérföldkőnek számító terveinek következő lépése, amelyben a gazdákat és a földgazdálkodókat jutalmazzák a környezetet javító, fenntartható gazdálkodási gyakorlatokért. A projekt egyike a három új programnak, amely elősegíti az elkövetkezendő 25 éves környezetvédelmi terv és a nulla szén-dioxid-kibocsátás megvalósítását. A programok széleskörűen kívánják megreformálni a termelési ökoszisztémát, mely előtérbe helyezi a környezeti szempontokat és annak megóvását. Fókuszba kerül a helyi természet regenerálása, továbbá a célkitűzések között szerepel a jövedelmező élelmiszer-termelés, az állatok egészségének és jólétének támogatása a környezeti eredmények javítása és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében. 

Victoria Prentis mezőgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy azt szeretnék, ha a gazdálkodók úgy irányítanák vállalkozásaikat, hogy a nyereség és a természet helyreállítása együtt növekedjen. Elmondta, hogy a jövőbeni politikai döntéseket az angliai mezőgazdaságban dolgozók bevonásával szeretnék megtervezni. Közös érdek az értékteremtés és annak megóvása, valamint a gazdák jóléte egyben a gazdaság jólétét is jelenti. 

A márciusban nyilvánosságra hozott tenderre összesen 2178 gazda válaszolt, a sikeres pályázóknak júniustól el kell kezdeniük kifejleszteniük alkalmazásaikat, mely az első lépése a megvalósulásnak. A nyilvánosságra hozatal után, jelenleg az előkészítési feladatok zajlanak, a kísérleti projekt végrehajtása pedig 2021 októberétől veszi kezdetét. 

A Defra a valós adatok begyűjtéséhez más partnerszervezetekkel együttműködve dolgozik, hogy a projekt tesztidőszakának megvalósítása a legprecízebben történhessen. Folyamatosan információkat gyűjt a kertészeti, tejtermelő, sertés-, baromfi- és más állattartó telepekről Angliában. A résztvevők számos tevékenységben vesznek részt, gyors visszajelzést adva a kísérlet minden aspektusával kapcsolatos tapasztalataikról. Ez biztosítja, hogy a rendszer kipróbált, teljes mértékben működőképes és felhasználóbarát legyen, hogy az 2024-től teljesen bevezethetővé váljon a gyakorlatba.

A kísérlet első szakaszában a résztvevőknek az előre meghatározott szabványok közül kell kiválasztaniuk azt, amellyel a legjobban tudnak azonosulni, hogy aztán saját megállapodásaik megkötésre kerüljenek. A szabványok elősegítik a tisztább levegőt és vizet, figyelmet szentelnek a környezeti kockázatoknak, például az éghajlatváltozásnak és az áradásoknak. Az egyes szabványokon belül három szint közül választhatnak a résztvevők: bevezető, középhaladó és haladó. Mindegyik szint nagyobb kihívást jelent és jövedelmezőbb, mint az előző szint, ami így nagyobb környezeti előnyökkel is jár. A jelenlegi projekthez való csatlakozás lehetősége lezárult, de várhatóan a jövő évben is lesz lehetősége az angol gazdáknak csatlakozni a programhoz. Amennyiben pedig a projekt sikeresen zárul, 2024-től a tapasztaltakat beépítik a mezőgazdaság újszerű megvalósulásába.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!