Az épített környezet karbonlábnyomát méri egy dizájn stúdió által kifejlesztett kalkulátor

2021. június 15. 21:12

A dizájn stúdió a szociális és városi problémákra igyekszik felhívni a figyelmet. Úgy gondolják, hogy a kalkulátor cselekvésre ösztönzi az ingatlanipart.

2021. június 15. 21:12
null

A nemzetközi építészeti és dizájn stúdió, a SOUR nemrég hozta nyilvánosságra a Carbon Calculatort, ami az épített környezet üvegházhatású gázkibocsátás hatásait méri, beleértve az ellátási lánc tevékenységei során keletkezőt is.

A program az ingatlanipar területén stimulált tevékenységek és a szénlábnyom által jelentett problémák kihangsúlyozása miatt került kifejlesztésre. A szén-dioxid ekvivalenst mérő eszköz mindig a legfrissebb kibocsátási adatokra támaszkodik. 

A kalkulátor lehetővé teszi a SOUR számára, hogy a Cool Effect segítségével ellensúlyozza a kialakítás becsült szénlábnyomát. (A Cool Effect egy nonprofit szervezet, ami adományainak több, mint 90 százalékát tudományosan igazolt karbon csökkentő tervekbe fekteti.)

A SOUR szerint a jelenlegi nyilvános kalkulátorok még az egészen a 2007-es évig visszavezethető adatbázisokra támaszkodnak, így nem térnek ki minden részletre. Ez azt jelenti, hogy ugyan felbecsülik egy építkezés karbonkibocsátását, de nem veszik figyelembe az összes többi szereplőt, akik a belsőépítészet területén vettek részt a munkálatokban. 

Sok belsőépítészeti projekten dolgozunk, de ezek környezettani hatásainak vizsgálatához egyik létező eszközt sem tudtuk használni. Olyan programot akartunk megalkotni, ami az egész folyamatra kiterjedően tud adatokat felhasználni és általuk megbecsülni a karbonlábnyomot

– mondta Pinar Guvenc, a SOUR egyik partnere.

A kalkulátort azért hozták nyilvánosságra, hogy minden vállalkozást, legyen az nagy vagy kicsi, bátorítsanak és cselekvésre sarkalljanak. 

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szeredai
2022. október 25. 23:40
Egyből bekakilok a gyönyörűségtől. Banális hülyeség, óvodás szintű fejlesztés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!