Amerikában a Facebookon hirdetnek az embercsempészek

2021. június 24. 21:46

A The Epoch Times beszámolója szerint számos felhasználói fiók hirdet a Facebookon és egyéb közösségi média felületeken illegális határátlépési szolgáltatásokat a közép-amerikai országokból az USA-ba. Ezek gyakran fizetett hirdetések, amik sokszor tartalmaznak konkrét árakat, telefonszámokat vagy e-mailes elérhetőségeket. A január 3-án hivatalba lépett Kat Cammach, aki a legfiatalabb republikánus képviselőnő a Kongresszusban, határozott fellépést sürget a közösségi média oldalakkal és a tech óriásokkal szemben, akik így közvetetten támogatják az illegális embercsempészetet és részesednek annak bevételeiből.

2021. június 24. 21:46
null

Irányelvek vannak, a hatékonyság fejlesztendő

Bár a képviselőnő már többször is figyelmeztetett a tarthatatlan helyzet miatt, a Facebook például mai napig nem adott alkalmat egy személyes tárgyalásra az ügyben. Maga a The Epoch Times is nagyjából egy tucat ilyen jellegű hirdetést talált és jelentett a Facebookon, melyek nagyrészét ennek hatására el is távolította az oldal. A Facebook szóvivője levélben közölte a The Epoch Times munkatársaival, hogy tiltják az embercsempészést kínáló, vagy ahhoz segítséget ajánló tartalmakat, és természetesen minden alkalommal, ha ilyet találnak, eltávolítják azt az oldalról. 

Biden politikája kedvező az embercsempészeknek

A határőrség és az illegális bevándorlók információi szerint a csempészek tisztában vannak az amerikai bevándorláspolitika aktuális hozzáállásával, és igyekeznek kihasználni a Biden-kormány megengedőbb politikáját és retorikáját. Sőt, egyenesen felhasználják ezt a hirdetéseikben is a szolgálatatásaik népszerűsítéséhez. A Biden-adminisztráció azon döntése, hogy többé nem toloncolják vissza a kiskorú illegális határátlépőket, hatalmas rohamot eredményezett kísérő nélküli kiskorú menekültekből, akik gyakran egyedül teszik meg a veszélyes utat, melynek esetenként tragikusak a következményei. 

Emberiség elleni bűncselekmények áldozatai

Cammack szerint ez elsősorban nem nemzetbiztonsági vészhelyzet, hanem humanitárius válság. Saját maga is szemtanúja volt számos megrázó esetnek, melyek véleménye szerint az emberiség elleni bűncselekmények. Ugyanis a kábítószer kartellek olyan szorosan őrzik a határ mexikói oldalát, hogy illegálisan lehetetlen átjutni anélkül, hogy nekik fizessenek a bevándorlók. Persze a kartellek részéről az átkelésben nyújtott segítség korántsem emberbaráti cselekedet. Ez nekik kemény üzlet, ami csak a pénzről és bevételről szól, az emberi élet pedig egyáltalán nem számít. A lehető legbrutálisabb és tekintélyelvűbb módokon szedik el a menekülő áldozatok pénzét. 

Míg a Facebookon a hirdetések megbízhatónak és biztonságosnak mutatják be az embercsempészek szolgáltatásait, a valóság ennek éppen az ellenkezője. Cammack például személyesen beszélt egy 9 éves kislánnyal, aki a nevét is alig tudta elmondani, mivel mind mentálisan, mind fizikálisan rendkívül rossz állapotban volt azután, hogy a kartell tagjai csoportosan megerőszakolták. Cammack szerint a lányok többségével megtörténik ez az illegális határátkelés során. 

Csábító és lelkesítő hirdetések

Az embercsempész hirdetések többsége a Facebookon privát csoportokban található, de rengeteg olyan bejegyzés is akad, amely nyilvánosan kínálja a szolgáltatást. 
Néhány példa ezek közül: 

  • „Jó reggelt, emberek! Biztonságos átkelést kínálok az Egyesült Államokba. További információért írj privát üzenetet!”
  • „Lomas de Arena-n keresztül, Chihuahua-nál kínálok átkelést. Biztosítok álruhát, étellel teli hátizsákot. További információ üzenetben vagy telefonon.”
  • Egy, a határon készült videóban hangzik el: „Készen állsz a nagy kalandra? Isten nevében.”
  • „Emberek, ne hagyjátok ki a lehetőséget, hogy eljussatok az Egyesült Államokba! Garantált menedékjogi kérelemmel, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.”

A Facebook algoritmusát is át kell alakítani

Cammack elismerte, hogy nem könnyű feladat teljesen eltüntetni az ilyen jellegű bejegyzéseket és hozzászólásokat, hiszen a csempészek folyamatosan újabbakkal ostromolják az oldalt. Szerinte azonban ez nem mentesíti a Facebookot a felelősség alól. Úgy véli, ha ezek a cégek szabadon kívánnak működni és virtuális közösségi térként akarnak funkcionálni, akkor fel kell vállalniuk az ezzel járó hatalmas felelősséget is. Ennek értelmében, ha az ilyen oldalak engedélyezik ezeket a tevékenységeket, vagy nem lépnek fel kellő hatékonysággal ellene, akkor felelősségre kell vonni őket. 

Cammack szerint a vállalatnak haladéktalanul el kell távolítania az összes olyan illegális bevándorlással kapcsolatos hirdetést, ami a tudomására jut, és módosítania kell az algoritmusait úgy, hogy azok képesek legyenek kiszűrni az ilyen jellegű tartalmakat. Meg kell akadályozni, hogy ilyen hirdetések vagy posztok jelenjenek meg a felhasználók számára ajánlatként, vagy találatként, ha kapcsolódó kulcsszavakra keresnek rá az oldalon. 

A drogbárók is az interneten keresztül üzengetnek egymásnak

Honduras nagykövete már találkozott Cammack-kal, és arra kérte, hogy segítsen neki a WhatsApp-pal, a Facebook tulajdonában lévő üzenetkezelő alkalmazással való kapcsolattartásban. Ugyanis a WhatsApp a narkoterroristák elsődleges kommunikációs eszköze. Ezen keresztül bonyolítják beszélgetéseiket olyan súlyosan törvénysértő és veszélyes tevékenységekkel kapcsolatban, mint gyilkosságok, drogcsempészet és hasonlók. A nagykövet szerint az, hogy ennek a kommunikációnak ilyen szabad útja van, aláássa a jogállamiságot Hondurasban. 

Óriási a közösségi média felelőssége

Cammack ezt úgy kommentálta, hogy a külföldi kormányok hasonló együttműködési kezdeményezései és kérései a közösségi média platformokkal való kommunikációban, mutatja, hogy túl a nagy a hatalma a közösségi média oldalaknak és tech óriásoknak. Ezért tartja fontosnak, hogy induljon el egy párbeszéd ezekkel a vállalatokkal a társadalmi szerepükről, a hatásukról a mindennapi életünkre, és hogy miként használhatják hatalmukat jóra és miként árthatnak vele. 

Cammack a Fehér Házat sem kímélte

A képviselő szerint hihetetlen mértékű az alkalmatlanság, amely a Biden-adminisztrációt jellemzi a határválság kezelésével kapcsolatban. Az új kormány az illegális bevándorlás kiváltó okaira összpontosít a közép-amerikai országokban, ahonnan az elmúlt években a legtöbben érkeztek illegálisan. Ezeknek az embereknek egy része a bandaháborúk és az erőszak elől menekül, míg mások jobban fizető állásokhoz szeretnének jutni. 

Azonban az nem világos, hogy a közigazgatás miként tervezi megoldani, az ezekben az országokban már régóta terjedő, bűnözéssel kapcsolatos problémákat. Szintén kérdés, hogy mit tudnak kezdeni a jelentős gazdasági fejlettségi szintkülönbséggel, amely vonzóvá teszi az életet és a munkavállalást az Egyesült Államokban. Korábban az USA már több milliárdnyi gazdasági segélyt küldött ezeknek az országoknak, de ez látszólag semmit sem javított a helyzeten. Donald Trump elnöknek azzal, hogy a segélyek visszavonásával fenyegetett, sikerült arra kényszerítenie ezeket az országokat, hogy megfékezzék az illegális bevándorlók tömegeit. A Biden kormány azonban nem kíván ilyen eszközökkel élni, és máshogyan közelít a problémához.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!