Kutatások folyamatban
A svéd Chalmers Műszaki Egyetemen Martin Andersson professzor és csapata jelenleg is a hidrogéles tapasz fejlesztésén dolgozik.
A kötszer antimikrobiális peptideket tartalmaz, amelyek az immunrendszerben is természetesen előforduló fehérjék. Mivel a baktériumokra kifejtett roncsoló hatásuk csak a mikrobák külső membránjára képes hatást kifejteni, így a tudósok számításai szerint a testünkben található fehérjék önmagukban nem tudnak majd megfelelő ellenállást kiépíteni velük szemben. Viszont a gél rendkívül hatásosnak bizonyult a káros baktériumok ellen, beleértve az antibiotikumokra már rezisztens mutációkat is. Mindezt a laboratóriumi tesztek igazolták.
Korábbi tanulmányokban is vizsgálták már a fehérjék baktériumokkal szembeni hatékonyságát, azonban a siker korlátozott volt, tekintve a tényt, hogy ezek a peptidek nagyon hamar lebomlanak, miután a testünkben található folyadékokkal, mint például a vér, kapcsolatba kerülnek. Ezt az akadályt a nanoszerkezetű hidrogéllel igyekeznek áthidalni, ami egy védett környezetet biztosít a peptideknek mindaddig, míg azok el nem érik a seb felszínét.
Kereskedelmi forgalmazása
Az Amferia, a Chalmers spin-off vállalkozása hamarosan megkezdi a hidrogél forgalmazását. Egyelőre még csak tapasz formájában lesz elérhető, de a későbbiekben egy spray változatot is terveznek. A termék azonban nem marad vetélytárs nélkül, hiszen a svájci Empa kutatóintézet is dolgozik egy fokozott peptidtartalmú kötszer kifejlesztésén.
A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.