A kavicságyas reaktorok lehetnek a jövő atomerőművei?

2021. május 27. 17:35

Az amerikai székhelyű Tennessee Valley Authority (TVA) vállalat és a Kairos Power nevű mérnöki vállalat közös projektje az olvadt sóval működő, kavicságyas reaktor megépítése.

2021. május 27. 17:35
null

A Tennessee Valley Authority, ami jelenleg az Egyesült Államok nukleáris energiájának 40 százalékát termeli ki, a kis méretű moduláris és a kavicságyas reaktorok építésében vált érdekeltté.

A Kairos Power a tiszta és biztonságos energiamegoldások szállítására fókuszál, integrálható reaktortechnológia tervezésével. A két cég közötti megállapodás lehetővé teszi a Kairos Power számára a Hermes nevű kis teljesítményű demonstrációs reaktor telepítését, amihez a TVA mérnöki, üzemeltetési és engedélyezési támogatást nyújt.

A technológia lényege, hogy a Hermes reaktor esetén olvadt sót használnak alacsony nyomású hűtőfolyadékként, valamint ping-pong labda méretű TRISO üzemanyagot, amely urán-oxid magját több réteg izotróp bevonat veszi körül. A TRISO üzemanyag és a sós hűtőfolyadék kombinációja nagyon stabil reaktort hoz létre, amely rendkívül magas hőmérsékleten és alacsony nyomáson képes működni. A reaktor a hasadásból származó hőt villamos energiává alakítja át és kiegészíti a megújuló energiaforrásokat.

A Hermes reaktor úttörő lehet olyan technológiák fejlesztésében, amelyek a reaktorokba kerülve segítik, hogy kémiailag stabilak legyenek, és drága szigetelő szerkezetek nélkül működjenek, továbbá meghibásodás esetén természetes keringéssel hidegen tartsák a magot.

A TVA és a Kairos Power közös projektjének hosszú távú célja az emberek életminőségének javítása és a nukleáris technológiák fejlesztése, amelyek megbízható és tiszta energiát nyújtanak a jövő számára.

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.
 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
digital
2021. május 29. 14:04
Fegyőr napeleme a jövő atomerőműve
Almassy
2021. május 29. 10:22
Én szeretem az ilyen cikkeket. Ha több is érdekel, akkor rákeresek.
Almassy
2021. május 29. 10:21
izotRóp https://www.powermag.com/the-allure-of-triso-nuclear-fuel-explained/
szemlelo
2021. május 28. 20:39
Azért nem ártana az új technológiával kapcsolatban egy-két szót vesztegetni a nukleáris hulladék témájáról is. (izotóp-bevonat és só - azokkal mi lesz?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!