Technológiai trendek Ázsiából, melyek Európát is meghódítják

2021. április 23. 20:29

A koronavírus-járvány kitörése számos olyan technológiai fejlesztést mozdított elő, melyek már régóta folyamatban voltak. Az online vásárlás, munkavégzés és tanulás kényelmesebbé, hatékonyabbá tételére alapoznak azok a trendek, melyek Délkelet-Ázsia technológiai szerepét jelentősen átformálhatják a világjárvány után.

2021. április 23. 20:29
null

Automatizálás és robotika

Az automatizálás egy azon technológiai trendek közül, melyek az utóbbi időszakban nagy lendületet vettek, ami nem csoda, hiszen a régió ipari robotbázisa meghaladja a 86 százalékos lefedettséget. 

A kutatás és fejlesztési csoport jelenleg a robot-ember kapcsolat új szintre emelésére összpontosít, mely során lehetővé szeretnék tenni, hogy a robotok képesek legyenek reagálni különböző emberi hangokra és gesztusokra, miközben értelmezik azoknak szándékát.

Mivel a régió legtöbb intézménye standardizált interfészen dolgozik, a robotok könnyen végrehajthatják az IoT-hez (internet of things) való csatlakozást, ami lehetővé tenné a robotok közti kommunikációt is.

5G fejlesztés

A mobilhálózatok ötödik generációja az eddigieknél is nagyobb hatást gyakorolhat a gazdaságra. Az 5G hiperkapcsolat rövid várakozási idejével és sebességével teljesen átalakíthatja munkavégzésünket és életmódunkat. 

Becslések szerint 2035-re az 5G fejlesztés közel 22,3 millió munkahellyel és 13 trillió dollárral járul hozzá a globális kibocsátáshoz. Ezért is olyan kiélezett Kína és az Egyesült Államok versenye, hiszen mindkét ország vezető szerepet szeretne betölteni ebben a fejlődésben.

Mivel mára az e-kereskedelem és a távmunka mindennapjaink részévé váltak, várhatóan jelentős növekedésre lehet számítani a sávszélesség és a feldolgozási követelmények területén is, ezáltal előnyössé válva minden számítástechnológiai eszközzel ellátott szolgáltató számára.

Mesterséges intelligencia, mint szolgáltatás

A mesterséges intelligencia már évek óta a figyelem középpontjában van, most pedig a felhőszolgáltatók gazdaságos szolgáltatásként biztosítják azt felhasználók számára. Az olyan nagyvállalatok, mint a Google, Microsoft vagy az Amazon, már gépi tanulással kapcsolatos megoldásokat és oktatási anyagokat is biztosítanak, így próbálva mindenki számára elérhetővé tenni a technológiát.  A mesterséges intelligencia és a vállalaton belüli megoldások ötvözése valószínűleg az egész év során fejlődést fog mutatni.

A felhőalapú szolgáltatások növekvő népszerűsége

Napjainkban a felhőtechnológia nem csak a vállalkozásoknak, hanem a hétköznapi embereknek is nagy előrelépést jelenthet. Mivel nincs szükség egy külön számítástechnikai infrastruktúra megvásárlására, majd fenntartására. 

Egy kifejezetten költséghatékony technológiáról beszélhetünk, mely gyorsabb csatlakozási sebességet, hatékony telepítést, valamint szoftver- és alkalmazásfrissítéseket is biztosít felhasználói számára. A technológia alkalmazásában a délkelet-ázsiai régió az élmezőnyben van, amit a folyamatosan változó technológiai verseny és annak szabályozási háttere is biztosít.

A fent említett trendekre mindenképp érdemes lehet figyelmet fordítani, hiszen a járványhelyzet megerősített minket abban, hogy ezekben a technológiákban jelentős potenciál rejlik, melyek meghatározzák jövőnket.

A cikket fordította Pál Fanni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!