Milyen hatással van a tanárokra az online oktatás?

2021. április 07. 06:09

A járványhelyzet következtében kialakult online oktatás során mindenki csak arról beszél, hogy milyen nehéz helyzetbe kerültek a diákok, és vajon, hogyan tudnak megbirkózni az online oktatás nehézségeivel. Azonban ki törődik a tanárok mentális egészségével és a rájuk nehezedő nyomással?

2021. április 07. 06:09
null

Nehéz az átállás

Rengeteg tanár számolt be arról, hogy stresszesnek érzi magát a kialakult helyzetben, így nem is tud olyan minőségben oktatni, mint korábban. Az online platformokra való átállás – a diákok mellett – nekik is problémát jelentett, és elég sok idős tanár generációs okokból sem érti olyan jól a számítástechnikát, hogy könnyedén át tudott volna lépni ezen az akadályon. 

Mentális problémák és azok kezelése

Egyes iskolák segélyvonalakat és online lehetőségeket kínáltak fel a tanároknak mentálhigiénés tanácsadásra, és meglepően sokan éltek is ezzel a szolgáltatással. Hiszen számos tanár érintett közvetlenül a COVID-19 járványban, akár ismerőse, családtagja által, vagy ők maguk is megfertőződhettek, és lehet, hogy akár szeretteik halálát is át kellett éljék. Valamint ahogy a diákjaik elmesélik nekik az otthoni történeteiket és családi nehézségeiket, ezek által a tanárok egy úgynevezett másodlagos traumát élnek át. Ilyen körülmények mellett pedig nehéz koncentráltan tanítani, és tudást átadni a diákoknak.

Emellett viszont a felelősség is sokkal nagyobb rajtuk, ugyanis az online oktatás okozta tanulási nehézségek, és az, hogy a diákok folyamatosan lemaradnak az ütemtervhez képest, valahol rajtuk fog lecsapódni. A diákok eltérő technikai felszerelései, és az esetlegesen akadozó internetkapcsolat pedig szintén nehezítő körülmények, amivel meg kell küzdeniük.

Fontos a segítség!

Számos tanár megkérdőjelezte már saját magát ebben az időszakban, hogy biztos, hogy folytatni akarja-e ezt a pályát. Még a legelkötelezettebb tanárok is meginogtak, így valóban fontos ezeknek a segélyvonalaknak a fenntartása, mert nem engedhetjük meg, hogy a tanárok tömegesen vándoroljanak el a szektorból.

Egy felmérés szerint 13.000 megkérdezett pedagógusból több mint 20 százalék aggódik a mentális jóléte miatt.

Épp ezért jött létre a Wellducation iskolai mentálhigiénés platform, ahol a tanárok megkaphatják a szükséges érzelmi támogatást, valamint a myStrength felület, amelyet bárki igénybe vehet, akinek segítségre és stresszkezelési, öngondoskodási tippekre van szüksége. Emellett pedig egyre több online videó terjed, amelyben a nehézségek leküzdésére mutatnak praktikákat, és segítenek ellazulni.

A jelen helyzetben az a legfontosabb, hogy valaki meghallgassa a tanárokat. Egy olyan biztonságos közeget kell teremteni, ahol minden belső küzdelmüket és félelmüket el tudják mondani és ezáltal megkönnyebbülhetnek, valamint egymással is jól bevált praktikákat, megoldásokat oszthatnak meg. 

Tehát ezek a fórumok nem a panaszkodásra, hanem a problémamegoldásra összpontosítanának. Hiszen, ha a tanárok lelkileg és mentálisan rendben vannak, akkor ezt fogják sugározni kifelé is, ami a diákokra is pozitív hatással lesz. 

A cikk szerzője Blősz Dalma
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emery4919
2021. április 08. 01:20
@olajfa1 Ember! (bár lehet, hogy evvel a megszólítással túlbecsüllek). Mi az hogy FLUSZTRÁLT? Nomeg: Glavnoje Upravlenyije iszpravityelno-trudovih LAGerej (Igy irom, mert a cirill betűket biztos nem tudnád elolvasni). Azaz a gulág betűszóban már benne foglaltatik a tábor (lager). Kultura jeszty? "bolond maga hogy mindent kétszer mond kétszer mond" Nekem, a hosszú gyakorlatom mellett is akadnak nehézségeim, de hál'isten mentális problémáim nem voltak eddig, amíg nem kellett ilyen baromságokat olvasni. Nagyon megterhelő vagy.
taskairogep
2021. április 08. 01:08
Neked komoly problémáid lehetnek, szegény ember... Mondjuk a magyar mondattal is vannak gondjaid (egyeztetés, ilyesmi), de talán ha a témához szóltál volna hozzá, mindenki jobban járt volna. Nyilván nem az egészségügyben dolgozók terhelésével mérhető össze a tanároké: más és szintén komoly szakmai, mentális és egyéni terhelésnek kellett és kell megfelelni. Azért dolgozhatnak a nem-tanárok, mert a tanárok dolgoznak. Nem plexifal mögül. És ugye a zsilipfelhúzásos nyitás 19-én...
olajfa1
2021. április 08. 01:08
A tanárok a fasisztoid meg a komcsi gulágtábor fegyőri parancsaikat nem tudják kiélni!!!... és EZÉRT RETTENETESEN FLUSZTRÁLTAK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!