A Költségvetési Tanács szerint rendben van a hiánycél emelése

2021. április 16. 08:30

A Költségvetési Tanács (KT) egyetért a 2021-es hiánycél emelésével, mivel a járvány harmadik hulláma szükségessé teszi a korábban tervezettnél nagyobb mértékű költségvetési támogatást az egészségügy és a gazdaság számára. Egyidejűleg üdvözlik, hogy a költségvetés tervezett hiánya mérsékeltebb a 2020-ban elértnél, azaz a gazdasági növekedés helyreállását követően célba veszi az egyensúly megteremtését – közölte a jövő évi költségvetési törvény tervezetéről készített véleményében a testület.

2021. április 16. 08:30

A KT csütörtöki ülése után közzétett dokumentum szerint a költségvetési törvény módosítását az elfogadása óta megváltozott gazdasági körülmények, az időközben meghozott egészségvédelmi és gazdaságot támogató intézkedések, valamint az EU 2021-2027 közötti költségvetési kereteinek változásai tették szükségessé.

A tanács a tervezetben nem tapasztalt olyan kifogásolható rendelkezéseket, amelyek indokolnák a dokumentummal kapcsolatban az egyet nem értés jelzését

– írták.

Közölték: a tanács a költségvetési törvényjavaslat tervezet hitelességének és végrehajthatóságának megítélése során tekintettel van a járvány által okozott rendkívüli körülményekre és a veszélyhelyzetre, álláspontját ezek alapján alakítja ki.

Megállapították: a törvény módosítása a nemzeti számlák európai rendszere (ESA-módszertan) szerint számolt hiánycélt a GDP 2,9 százalékáról 7,5 százalékra emeli az április 1-jén megjelent a túlzotthiány-eljárásról szóló (EDP) jelentéssel összhangban. A költségvetési törvény módosítását az elfogadása óta megváltozott gazdasági körülmények, az időközben meghozott egészségvédelmi és gazdaságot támogató intézkedések, valamint az EU 2021-2027 közötti költségvetési kereteinek változásai tették szükségessé – írták.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!