A biztonságos internetezés kérdése még inkább felerősödött a vírus kapcsán

2021. április 19. 15:53

Ebben a kivételes helyzetben, a koronavírus okozta változások sok szempontból átszabták életünket. Olyan technikai és digitális haladásokat gyorsítottak fel, melyekre lehet, hogy még tízen éveket kellett volna várnunk. Alkalmazkodnunk kellett rengeteg új helyzethez, például az otthonvégzett munkához és az otthon tanuláshoz is, ezzel felerősítve és növelve az online jelenlétünket. Az internet ez idáig is mindennapi életünk részét képezte, de az elmúlt egy évben egészen biztos, hogy szorosabbra fűztük vele kapcsolatunkat.

2021. április 19. 15:53
null

Kijelenthetjük, hogy a szélessávú internet elérhetőség az egyik legcsodálatosabb dolog, ami a modern emberrel történhetet. A világ óriásira nyílt, a tudás és az információ pedig elérhetővé vált általa. De, mint minden ez sem fekete vagy fehér. A nem jól vagy tudatosan használt internet rengeteg veszélyt hordoz magában. Aminek a leginkább kitett célcsoportja a gyermekek és fiatalok.
Egyre több szervezet hívja fel a figyelmet a biztonságos internetezésre, hirdeti a tudatos felhasználói magatartás jó példáit. 

Február 5. a Biztonságos Internet napja

Belgiumban idén online konferenciát szerveztek az esemény köré, ahol mintegy 20 előadó négy központi téma köré szervezte programját. Ezek az e-befogadás, online hírek, internet és gyermeknevelés, valamint az érzelmek, kapcsolatok és szexuális online élet. 

Az UNICEF Magyarország folyamatosan kampányokat indít, amelyekben az internetezés veszélyeire és a cyberbullyingra hívja fel a figyelmet. Szülőknek és gyermekeknek egyaránt készít edukatív tartalmakat a témát illetően. A világszervezetet sok hazai és külföldi híresség támogatja, hogy jelenlétükkel erősítsék a témák fontosságát.  

A cyberbullying

A bulling a bántalmazást jelenti, a cyberbulling pedig az online zaklatást, melynek érintettjei leginkább a kiskorú világhálót használó közönség. A gyerekek egymásközti bántalmazását, illetve, amikor egy felnőtt zaklat gyermeket azt is ide soroljuk. Sajnos a kortárs zaklatás egyre gyakoribb társadalmunkat érintő probléma. Ezek kivédésére, jól kezelésére azok a személyek a legalkalmasabbak, akik a gyermekekkel közvetlenül érintkeznek, így például a szülők és pedagógusok. Fontos, hogy a témát tekintve ők megfelelően legyenek informálva, ismerjék a jó gyakorlatokat. Továbbá a fiatalok közvetlen elérése is célkitűzés kell, hogy legyen a probléma visszaszorítása érdekében. 

A koronavírus-járvány hatására az online jelenlét tovább erősödött, a fiatalok akár a korábbinál 50 százalékénál is több időt tölthettek a világhálón, így a lehetséges bántalmazás esélye is fokozódott. 

A cikk szerzője Szalga Bogi.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!