Az olaszok már a kormányzást is magáncégekkel végeztetnék

2021. március 18. 08:43

Miután januárban lemondott a Conte-kormány, az államfő Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét bízta meg kormányalakítással. Draghi részben szakértői, technokrata kormányt hozott létre, ami meg is kezdte a munkát: a gazdaságpolitikájuk megtervezését például a McKinsey tanácsadócéghez szervezték ki.

2021. március 18. 08:43
null
Admin

Az olasz parlamenti pártokkal történt parttalan tárgyalásokat követően került kinevezésre az üzleti- és bankszférában már komoly pályát befutott Mario Draghi az olasz kormány élére. A legtöbben mindezt egy válságmegoldásként értékelték, azonban egyelőre sokan kételkednek benne, hogy az euró 2011-es EKB elnökként történő megmentése után Olaszországot is képes lesz-e kirángatni az újabb válságból.

Draghi kormányában nem csak politikusok kaptak helyet, hanem nyolc szakértő-technokrata is, akik főként az olasz gazdaság kilábalását hivatottak elméletben segíteni. Így nem meglepő, hogy jutott egy-egy tárca például Daniele Franconak, az Olasz Nemzeti Bank korábbi hivatalnokának, vagy épp Vittorio Colaonak, aki amellett, hogy a Vodafone vezérigazgatójaként vált ismertté, a 80-as évek végén a milánói McKinsey irodában is dolgozott. Többek szemében már a választáson magukat meg nem mérettetett személyek ilyen magas közhatalmi pozícióba emelése is a demokráciadeficit kérdését vetette fel.

Minderre pedig csak rátett egy lapáttal, hogy az új olasz kormány kapcsán nemrég kiderült:

az elkövetkező időszakra vonatkozó gazdasági tervét a McKinsey & Company üzleti tanácsadó céggel íratná meg.

Ennek oka, hogy a tervezetet mihamarabb be kellene nyújtani az Európai Bizottsághoz véleményezésre, s Draghi-kormány ezt a megoldást látta leginkább költség- és időhatékonynak. A kormányzat álláspontja szerint a privát cég tisztán szakmai csak kérdésekben foglal majd állást, azaz technikai, s nem politikai jellegű a kollaboráció.

Ez a lépés – a Jacobinmag elemzése szerint – egyértelműen beleillik a Draghi és egyes miniszterei által képviselt neoliberális agendába. Daniele Franco például a 2011-es válság idején is az állam háttérbe szorítását és erőteljes privatizációt szorgalmazott.

Abba azonban talán még ő sem gondolt bele akkoriban, hogy tíz évre rá az állam éppen önmagát szorítja majd háttérbe, és már a politikacsinálást is magáncégekkel akarja majd elvégeztetni.

(Címlap: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fonak
2021. március 18. 23:30
Itt is ez várható, ha győz a moslék jövőre. Mivel a politikusaik fröcsögésen kívül alkalmatlanok bármire, jönnek a "független szakemberek" az okos tanácsaikkal. A fidesz gazdaságpolitikáját neoliberálisnak nevezik, de az lesz majd az igazi neoliberalizmus, mindent privatizálnak majd, ami még állami kézben van, jönnek majd a "piaci árú" közszolgáltatások, az állam kivonulása mindenből. Ugyanakkor a szavazórétegüket is ki kell majd valamiből fizetniük, így jön majd a közmunka helyett segélyalapú "szegénypolitika", esetleg a "mélyszegények" betelepítése a jobb módú környékeken felhúzott szociális bérlakástömbökbe az integráció előmozdítása érdekében, meg minden elképzelhető és elképzelhetetlen, amit a szociálisan érzékeny, de elefántcsonttoronyban élő "bölcsész" (szocmunkás, szociálpolitikus, szociológus etcetera) körökben ki tudnak majd találni.
fatman
2021. március 18. 23:16
így van, ez a soros terv... pártok helyett NGO-k, akiket senki sem választott meg... és a nagy multik emberei üljenek a kormányba meg bíróságokba, minden fontos helyre, tök mindegy, mire szavaznak az emberek... ezért mondom, h a demokrácia egy ideiglenes kis kitérő volt a történelmünkben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!