Hacker támadással próbáltak megmérgezni egy egész floridai kisvárost

2021. február 16. 17:15

Egy floridai kisváros zavartalan életét, a múlt héten hacker támadás bolygatta fel. Az elképesztő részletekre csak a napokban derült fény, a jelenleg is tartó nyomozásokban, a szövetségi és helyi hatóságok is részt vesznek.

2021. február 16. 17:15
null

A hacker a város vízellátásának vegyszer szabályzó rendszerébe nyúlt bele, azt „potenciálisan káros szintre” emelve. 

Oldsmar kisváros vízellátásáért felelős üzemkezelők monitorjaikat figyelve furcsa tevékenységet észleltek. A nátrium-hidroxid (azaz lúg) szintet, melyet kis mennyiségben használva, a város vizének savasságának csökkentése érdekében használnak, valaki távoli elérésben magasabbra emelte. Reagálva az eseményekre a technikusok azonnal megkezdték a nátrium-hidroxid szintjének biztonságos helyreállítását.

A külső manipulációt először péntek reggel nyolc óra körül észlelte az egyik dolgozó, majd délután fél kettőkor újra megpróbálta vagy megpróbálták átvenni a vezérlő irányítását.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy szervezett bűnözésről van-e szó, vagy egyéni elkövetőt keresnek a hatóságok.

„Valaki távolról elérte a város víztisztító rendszerének számítógépét, és több mint 100-szorosára növelte a nátrium-hidroxid, más néven lúg mennyiségét” – mondta Bob Gualtieri a megyei seriff a hétfői sajtótájékoztatóján. 

„Ez egyértelműen jelentős és potenciálisan veszélyes növekedés" – tette hozzá a Pinellas megyei seriff.

Továbbá megnyugtatva a lakosságot, hozzá tette, hogy a hacker tevékenységet időben észlelték, még mielőtt az bárkire nézve is valós veszélyt jelenthetett volna. Gualtieri elmondása szerint, a támadást komolyan kell venni, annál is inkább, mert úgy tűnik a hacker megpróbálta egy egész város vízellátását megmérgezni. Szerencsére egy ilyen jellegű rendszerbéli beavatkozás következményei leghamarabb 24-36 óra elteltével tapasztalhatóak, így a lakosokat akkor sem fenyegette volna veszély, ha a technikusok nem észlelik és kezelik a problémát azonnal.

Az oldsmari víztisztitó telep nagyságrendileg 15000 lakos és több tucat vállalkozás vízellátásáért felel. A megyei seriff munkáját az FBI és a Titkosszolgálat támogatja és együttes erővel próbálják felkutatni az elkövetőt.

A riasztó esemény arra hívja fel a figyelmet, melyet a szövetségi tisztségviselők és a kiberbiztonsági szakértők korábban már jeleztek, hogy a kormányok infrastruktúrája kiszolgáltatott a hacker támadásokkal szemben.

Ezek a veszélyek, akár emberéleteket is kockáztathatnak, nem csupán csak adatlopás, vagy csalás megakadályozásának szempontjából szükséges az IT rendszereket biztosítani. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!