Az oktatás mindenkié: Madagaszkáron 3D nyomtatású iskolákban tanulhatnak a gyerekek

2021. február 16. 08:17

Hazánkban és a fejlett nyugati, európai kultúrákban ma már nem is kérdés, hogy a gyermekek színvonalas oktatásban vehetnek részt, ahol minden feltétel adott ahhoz, hogy jól felszerelt intézményekben szerezzék meg a tudást. A világon azonban sajnos ez nem mindenhol ilyen egyszerű, vannak helyek, ahol az oktatás háttérbe szorul, nehézkesen megoldható, nem mindenki számára elérhető.

2021. február 16. 08:17
null

Sokszor előfordul, hogy a gyerekeknek azért kell lemondaniuk a tanulásról, mert nincs iskola a lakhelyük közelében. Egy új projekt keretében az ilyen helyzeteket szeretnék orvosolni. Az iskolákat az otthonokhoz közel építik fel, így a gyerekeknek nem kell órákig gyalogolniuk, hogy odaérjenek. 

A 3D technológiával építenek iskolákat 

Egy nonprofit szervezet, a Thinking Huts jelenleg az első 3D nyomtatású iskolák felállításán dolgozik. A projekt jelenleg a tervezési szakaszban tart, és a leendő oktatási központ a madagaszkári Ecole de management et d’Innovation Technologique egyetemi campusán kerül kialakításra, és mind általános, mind középiskolás diákok számára elérhető lesz. 

Az új iskolák nyomtatásában a Studio Mortazavi nevű vállalat is segít. A építész tervező stúdióval létrejött együttműködés által jutnak hozzá az intézmények az iskola alapját adó betonszerkezethez.

A fejlesztés célja, hogy olyan iskolákat hozzanak létre, amelyek elég belső térrel rendelkeznek egy könyvtár, egy művészeti stúdió, egy zeneterem és testnevelésre alkalmas terület számára.

A kialakítás során továbbá arra is figyelnek, hogy minden épület külső falán ,,függőleges kertet” alakítsanak ki, a tetőn pedig napelem panelek kapnak helyet. 

A helyiek is segítenek 

Az iskolák építésébe a helyieket is bevonták, kézművesek és építőipari szakemberek segédkeznek a projektben. Feladatuk az épületek tetőinek, ajtóinak és mennyezetének elkészítése a régió leggyakoribb alapanyagait felhasználva. Ezenkívül a területi szakértőknek lehetősége van közelebbről is megismerkedni a 3D nyomtatási technikával annak érdekében, hogy a jövőbeli tervek és fejlesztések során már ők is képessé váljanak hasonló projektek vezetésére.

A madagaszkári iskola nyitását a 2021/22-es téli időszakra tervezik, és a Thinking Huts azt szeretné elérni, hogy a technológia világszerte eljusson azokhoz a közösségekhez, akik egy jobban kiépített és elérhetőbb oktatásért küzdenek. 

Az oktatásra világszerte nagy hangsúlyt kell fektetni 

A madagaszkári fejlesztés jó példa arra, hogy a technológia fejlődésével lehetőségünk van az életkörülményeken is javítani. Indiában pedig 2 új lányiskola is rávilágít arra, hogy a tervezők hogyan helyezik a fenntartható életmódot és az emberközpontú formatervezést az oktatás középpontjába.

A cikk szerzője: Fülöp Réka 
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2021. február 16. 09:43
Remek. Madagaszkárból kizárólag a 3D nyomtatás hiányzik ahhoz, hogy iskoláik legyenek, meg hogy felszámolják a lakosság negyedét érintő analfabétizmust. Csodálnám, ha nem egy EU-s program lenne ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!