Alkotmánybíróság adta meg a kegyelemdöfést a devizahitelezés mellett kardoskodó horvát bankoknak

2021. február 04. 09:51

A horvát alkotmánybíróság szerdán elutasította hét horvátországi bank keresetét a svájci frank alapú jelzáloghitelek ügyében, és helyben hagyta a legfelsőbb kereskedelmi bíróság döntését, miszerint a pénzintézetek tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot, és egyoldalúan megváltoztatták a kamatokat, amelynek következtében megnőtt a hitelfelvevők törlesztőrészlete, közölte a helyi sajtó.

2021. február 04. 09:51
null
Oláh Dániel

Örülhetnek a frankhitelesek

A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete a fogyasztók egyesületével közösen még 2011-ben emelt kollektív vádat a Zagrebacka Banka, a Privredna Banka, az Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG, az Addiko Banka, az OTP Horvátország, a Splitska Banka (jelenleg az OTP tulajdona) és Sberbank ellen, amiért 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról.

Egy évvel később megszületett az első ítélet a zágrábi kereskedelmi bíróságon a svájci frank alapú jelzáloghitelt semmissé nyilvánításáról, amelyet számos per követett, több kimenetellel, a bíróságok több szintjén.

A pénzintézetek a legfelsőbb bíróság és a legfelsőbb kereskedelmi bíróság 2019-es ítélete ellen adtak be keresetet az alkotmánybíróságon, amelyet most elutasított a taláros testület.

A frankhitelesek érdekvédelmi szervezete szerdai közleménye szerint a mostani döntéssel véget ért a tíz éve tartó jogi harc.

Minden svájci frank alapú hitelesnek megkérdőjelezhetetlen jogalapja van most ahhoz, hogy magánúton kártérítésért perelje a bankokat tisztességtelen üzleti tevékenységük miatt, írták.

Zdravko Maric pénzügyminiszter kedden sajtótájékoztatóján tájékoztatott arról, hogy megállapodásra jutottak hat bankkal a fent említett pénzintézetekből, hogy azok elállnak a horvát kereskedelmi bíróságon és a nemzetközi választott bíróságon kezdeményezett eljárásoktól, utóbbit a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) indították Horvátország ellen Washingtonban. Az Addiko Bankkal és a Splitksa Banka volt tulajdonosával, a Societe Generallal pedig még folynak a tárgyalások.

A bankok azon veszteségeik miatt fordultak a bíróságokhoz, amelyeket a horvát jogi szabályozások okoztak, és amelyek 2015-ben kötelezően előírták, hogy a svájci frankban, vagy svájci frank alapon felvett lakossági hitelek adósainak kérelmére a horvát bankok kötelesek az adott lakossági hitelek devizanemét euróra vagy euró alapúra átváltani a folyósításkori árfolyamon és kamatozással.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy mit kaptak a bankok cserébe, amiért nem perelik tovább Horvátországot, a pénzügyminiszter kijelentette: a pénzintézetek nem kapnak kártérítést az államtól, sem bármiféle kompenzációt. Hozzátette: mindazonáltal javítanak az üzleti környezeten, és további erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a horvát jogszabályokat összhangba hozzák az európai uniós direktívákkal és standardokkal.

A magyar kormány lenullázta a lakossági devizahiteleket

Megítélésünk szerint – politikai gazdaságtani megközelítésben – sajátos érdekszövetség alakult ki a többségében külföldi tulajdonú és térségünkben extra hozamokat elérő bankszektor és a hazai balliberális kormányzat között. A hibásnak bizonyuló gazdaságpolitika és a magas kamatok miatt a magyar lakosság devizahitelezésbe kényszerült, amit a kormányzat nem akadályozott meg, mivel csak így lehetett fenntartani rövid távon a jólét növekedésének illúzióját. Ez végzetes pénzügyi sérülékenységhez vezetett, amit a 2008-as válság is bizonyított. 2010 után a magyar kormány végül jelentős konfliktusokat vállalva is, de lenullázta a lakossági devizahitelek állományát.

(MTI, Makronóm, MTI/EPA/Antonio Bat)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi
2021. február 05. 07:43
Sokan nem értették a problémát. Ha változik az árfolyam, akkor nem csak a törlesztőrészlet változik, hanem a fennálló tőketatozás is. Így történhetett, hogy a törlesztés ellenére egy deviza alapú autóhitelnél, a tőketartozás magasabb lett az autó értékénél. Aki nem vett fel akkoriban hitelt, az azt szokta mondani, hogy senkire sem fogtak fegyvert, hogy vegyen fel deviza alapú kölcsönt. A saját példámból tudom, hogy a bankok mennyire eröltették ezeket a hiteleket. Akkor vettem fel kamattámogatott jelzáloghitelt (forint alapút). Amikor megjött a bank központjából a jóváhagyás és bementem szerződést kötni, euró alapú hitelszerződés papírjait tolták elém! Amikor szóvá tettem, hogy nem erről volt szó, akkor elnézést kértek és hoták az új forin alapú szerződés papírjait. Aki intézett már ilyet, tudja, hogy sok papír több példányban. Ehhez képest nagyon gyorsan előkerültek a forint alapú hitelszerződés papírjai! Magyarán a bank bepróbálkozott! Hány gyanútlan embert sikerülhetett nekik fa..ra rántani?
Pikkelő
2021. február 04. 22:16
Ügyesen összemossák a deviza hitelt és a svájci frank hitelt, ami részben jogos, de a svájci frank egy mesterségesen tartott valuta volt, amin sokan nyerészkedtek, csak idő kérdése volt hogy ezt megunják és méreteset szívjanak az erre játszók és a hitelfelvevők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!